Bioenergia integrata in economia bio europeana, cruciala pentru indeplinirea obiectivelor climatice

67 vizualizari
eubce2016
Distribuie pe

EUBCE 2016, a 24-a editie a Conferintei si Expozitiei europene pe tema biomasei s-a incheiat joi, 9 iunie 

A 24-a editie European Biomass Conference and Exhibition din Amsterdam a oferit o imagine de ansamblu unica asupra situatiei actuale a sectorului biomasei si o viziune mult mai clara decat inainte asupra rolului pe care biomasa il poate juca in realizarea tranzitiei la o economie cu emisii scazute de carbon.

Dupa acordul climatic istoric din cadrul COP 21, institutiile internationale si organizatiile stiintifice sunt de acord ca biomasa si economia bio sunt esentiale pentru a atinge obiectivul de limitare a incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius.

Dovezile stiintifice au aratat ca 730 Gt (miliarde tone), din 1.000 Gt din bugetul de carbon disponibil pentru a mentine temperaturile globale sub acest prag au fost deja consumate, prin urmare, timpul pentru a pune in aplicare masuri eficiente este limitat. Avem nevoie de solutii de carbon reduse, cu efecte imediate iar utilizarea durabila a biomasei trebuie luata in calcul, fara indoiala. Bioenergia poate furniza 10% -30% din reducerile totale ale emisiilor de CO2 necesare si acest lucru ar trebui realizat prin plasarea bioenergiei in contextul integrat al economiei bio europene, in scopul de a maximiza eficienta modului in care folosim aceasta resursa, pentru a produce energia din surse regenerabile, alimente si materiale.

O examinare atenta a literaturii stiintifice disponibile indica faptul ca mobilizarea unui milion de tone de biomasa uscata ligno-celulozica pana in 2030 in Europa este posibila si acest lucru se poate face in mod durabil. Acest lucru ar insemna dublarea utilizarii actuale a biomasei si ar fi suficienta pentru a satisface cererea preconizata pentru combustibili si materialele neutre din punct de vedere al dioxidului de carbon, fara a concura cu productia de alimente.

Transferul nesustenabil al produselor alimentare si a suprafetelor acoperite de paduri poate fi usor evitat prin utilizarea mai eficienta a resurselor in agricultura, gestionarea efectivelor de animale si prin refacerea terenurilor degradate. Acest lucru poate oferi, de asemenea, sinergii majore intre economii bio europene si productia alimentara durabila si eficienta a resurselor.
Ultimele analize arata ca, atunci cand agricultura si cresterea animalelor sunt modernizate in timp, cand se exploateaza lacunele de randament si se exploateaza imbunatatirile eficientei in management, exista atat capacitatea de productie alimentara suficienta de a hrani lumea cu o suprafata mai mica de teren cat si posibilitatea de producerea a bioenergiei asupra surplusului de teren. Acest lucru poate duce, de asemenea, la imbunatatiri considerabile in privinta stocurilor de carbon pe acelasi teren, utilizarea redusa a apei pe unitatea de productie, emisii de gaze cu efect de sera mai mici si o utilizare mai eficienta a nutrientilor. Astfel de imbunatatiri necesare sunt, de asemenea, foarte de dorit din perspectiva securitatii alimentare, a reducerii saraciei, a consolidarii dezvoltarii rurale si a unei agriculturi mai rezistente la schimbarile climatice. 
Un rationament similar este valabil si pentru gestionarea padurilor, caz in care strategiile integrate pot spori productivitatea padurilor, mentine sau imbunatati stocurile de carbon, proteja biodiversitatea si mentine vitalitatea padurii. Una dintre cele mai mari oportunitati consta in revitalizarea terenurilor marginale si degradate prin (re)plantarea acestora cu pomi si vegetatie. Acoperirea cu vegetatie permanenta poate restabili in timp structura solului, imbunatati functiile de retinere a apei, minimiza eroziunea solului si imbunatati productivitatea generala. Acest lucru schimba perspectiva asupra bioenergiei de la problemele de impadurire la realizarea de sinergii prin aplicarea unor practici mai bune in agricultura. 

Dupa decenii de cercetare continua si dezvoltare tehnologica, o serie de demonstratii la scara mare au dovedit ca biomasa poate fi transformata in mod eficient in energie, biocombustibili avansati si produse de origine biologica. Recunoasterea valorii acestor exemple bune, este fundamentala pentru a construi consensul necesar pentru stabilirea in final, a unui cadru politic european stabil care inca lipseste, fiind esential pentru a permite dezvoltarea pe scara larga a economiei bio europene. Atentia factorilor de decizie si mass-media a fost concentrata prea mult asupra posibilelor efecte negative ale bioenergiei. Atentia trebuie sa se mute pe rezultatele pozitive pe care economia bio le poate avea in realizarea unei economii cu emisii scazute de carbon.

Aceasta conferinta a demonstrat ca exista posibilitati la nivel inalt cu privire la aceste probleme, a declarat Prof. Dr. André Faaij, presedintele conferintei, in discursul sau de incheiere. „Acum este vorba despre cum putem interconecta toate aceste elemente. Acum trebuie sa asiguram o stransa interactiune si implicare a comunitatii de cercetare, industrie si de guvernare. As dori sa fac apel la toti actorii cheie din domeniu, in special organismele internationale precum ONU, FAO, IRENA, IEA, EC, sa organizeze dezbaterea si sa-i acorde atentia de care are nevoie pentru a rezolva problemele pentru a progresa”, a spus el.

El a lansat, de asemenea, ideea de a forma o coalitie intre GBEP, Fondul Global de Mediu, Comisia Europeana si Coalitia Energetica a miliardarilor lumii, pentru a discuta despre modul de sustinere a unei serii de demonstratii la scara larga a productiei durabile de biomasa in diferite contexte, integrarea biorafinariilor, BECCS (bioenergie cu captarea si stocarea carbonului), precum si bio-chimicale.

Mai multe informatii pe www.eubce.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video