Decese premature provocate de poluarea atmosferică

197 vizualizari
poluare atmosferica
Distribuie pe

Decesele premature cauzate de poluarea atmosferică continuă să scadă în UE, dar sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura un mediu fără substanțe toxice.

Calitatea aerului în Europa continuă să se îmbunătățească, iar numărul persoanelor care mor prematur sau suferă de boli din cauza poluării aerului este în scădere. Cu toate acestea, conform analizei Agenției Europene de Mediu (AEM), poluarea aerului este încă cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în Europa și sunt necesare măsuri mai ambițioase pentru a respecta orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în materie de sănătate.

AEM a publicat evaluarea completă "Calitatea aerului în Europa 2022", care prezintă situația calității aerului în Europa, evaluează impactul poluării aerului asupra sănătății și ecosistemelor și identifică sursele de emisii în aer.
Potrivit analizei AEM, poluarea aerului continuă să prezinte riscuri semnificative pentru sănătatea din Europa, provocând boli cronice și decese premature. 

În 2020, 96% din populația urbană a UE a fost expusă la concentrații de particule fine (PM2,5) peste nivelul orientativ al OMS de 5 micrograme pe metru cub (µg/m3) de aer. De asemenea, poluarea aerului dăunează biodiversității și afectează culturile agricole și pădurile, provocând pierderi economice majore.

Cel puțin 238.000 de decese premature cauzate de particulele fine în UE

Calitatea slabă a aerului, în special în zonele urbane, continuă să afecteze sănătatea cetățenilor europeni. Potrivit celor mai recente estimări ale AEM, cel puțin 238 000 de persoane au murit prematur în UE în 2020 din cauza expunerii la poluarea cu PM2,5 peste nivelul orientativ al OMS de 5 µg/m3. Poluarea cu dioxid de azot a dus la 49.000, iar expunerea la ozon la 24.000 de decese premature în UE.

Pe lângă decesele premature, poluarea atmosferică provoacă probleme de sănătate și generează costuri semnificative pentru sectorul sănătății. De exemplu, în 2019, expunerea la PM2,5 a condus la 175 702 ani trăiți cu handicap (YLD) din cauza bolii pulmonare obstructive cronice în 30 de țări europene.

Din 2005 până în 2020, numărul de decese premature cauzate de expunerea la PM2,5 a scăzut cu 45% în UE. Dacă această tendință continuă, se așteaptă ca UE să atingă obiectivul planului de acțiune "poluare zero" de reducere cu 55% a numărului de decese premature până în 2030.

Cu toate acestea, vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a îndeplini viziunea de poluare zero pentru 2050, care constă în reducerea poluării aerului la niveluri care nu mai sunt considerate dăunătoare pentru sănătate.

Pierderea biodiversității, pagube asupra pădurilor, culturilor

Poluarea aerului dăunează, de asemenea, ecosistemelor terestre și acvatice. În 2020, nivelurile dăunătoare ale depunerilor de azot au fost observate în 75% din suprafața totală a ecosistemelor din UE. Acest lucru reprezintă o reducere de 12% din 2005, în timp ce obiectivul planului de acțiune al UE privind poluarea zero este de a atinge o reducere de 25% până în 2030.

Conform analizei AEM, în 2020, în Europa, 59% din zonele împădurite și 6% din terenurile agricole au fost expuse la niveluri dăunătoare de ozon la nivelul solului. Pierderile economice cauzate de impactul ozonului troposferic asupra randamentului grâului s-au ridicat la aproximativ 1,4 miliarde EUR în 35 de țări europene în 2019, cele mai mari pierderi fiind înregistrate în Franța, Germania, Polonia și Turcia.

Mai mult de jumătate din emisiile de particule fine provin din consumul de energie în clădiri

Principala sursă de poluare cu particule fine în Europa este reprezentată de arderea combustibililor în sectorul rezidențial, comercial și instituțional, arată analiza AEM. Aceste emisii sunt legate în principal de arderea combustibililor solizi pentru încălzirea clădirilor. În 2020, acest sector a fost responsabil pentru 44% din emisiile de PM10 și 58% din cele de PM2,5. Alte surse semnificative ale acestor poluanți sunt industria, transportul rutier și agricultura.

De asemenea, agricultura a fost responsabilă pentru marea majoritate (94%) a emisiilor de amoniac și pentru mai mult de jumătate (56%) din emisiile de metan. În ceea ce privește oxizii de azot, principalele surse au fost transportul rutier (37%), agricultura (19%) și industria (15%).

În general, emisiile tuturor poluanților atmosferici principali din UE au continuat să scadă în 2020. Această tendință s-a menținut din 2005, în ciuda creșterii considerabile a produsului intern brut (PIB) al UE în aceeași perioadă, se arată în analiza AEM.

Contextul politic

Programul european Green Deal are ca scop îmbunătățirea calității aerului și alinierea mai strânsă a standardelor UE de calitate a aerului la orientările actualizate ale OMS privind calitatea aerului. Planul de acțiune al UE pentru o poluare zero stabilește o viziune pentru 2050 de reducere a poluării aerului, a apei și a solului la niveluri care nu mai sunt considerate dăunătoare pentru sănătate și pentru ecosistemele naturale.

În octombrie 2022, Comisia Europeană a propus o revizuire a Directivei privind calitatea aerului înconjurător, care include praguri mai stricte pentru poluare, un drept consolidat la aer curat - inclusiv potențiale dispoziții care să permită cetățenilor să solicite despăgubiri pentru daunele aduse sănătății din cauza poluării aerului -, norme consolidate pentru monitorizarea calității aerului și o mai bună informare a publicului.

AEM estimează mortalitatea datorată expunerii la poluarea atmosferică din 2014. Până în 2021, AEM a utilizat recomandările raportului OMS din 2013 pentru dovezile privind riscurile pentru sănătate cauzate de poluarea atmosferică. În evaluarea din acest an, AEM aplică pentru prima dată noile recomandări privind impactul asupra sănătății, stabilite în orientările OMS privind calitatea aerului din 2021.

Datorită modificării metodologiei, numărul estimat de decese este mai mic decât înainte, iar AEM și-a actualizat estimările anterioare pentru a monitoriza în mod constant progresul și schimbarea relativă în vederea atingerii obiectivelor planului de acțiune "poluare zero".

Unele studii indică faptul că efectele asupra sănătății, inclusiv decesele timpurii, pot apărea deja la niveluri scăzute de poluare a aerului. AEM a estimat aceste impacturi considerabil mai mari asupra sănătății într-o "analiză de sensibilitate" specifică, rezumată în informarea privind impactul asupra sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video