Peste 25 de companii din Italia au venit la Conferinta Technology Day pe teme privind energia regenerabila

100 vizualizari
energie regenerabila
Distribuie pe

Peste 20 de companii din Italia si reprezentanti ai autoritatilor de reglementare au participat la Bucuresti, pe 25 septembrie 2014, la conferinta Technology Day - Oportunitati de afaceri in Romania in domeniul surselor de energie regenerabila si al eficientei energetice, organizata de Agentia Italiana pentru Comert Exterior (ICE).

Prin acest eveniment organizatorii si-au propus sa faciliteze dialogul direct intre companiile italienesti si romanesti, pentru identificarea cailor de cooperare in domeniul energiei regenerabile.
„Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei, iar energia regenerabila este un domeniu dinamic, care se dezvolta rapid in Europa. Observam ca firmele din Italia se uita cu tot mai mult interes la Romania si suntem siguri ca evenimentul pe care il organizam se va constitui intr-un punct de plecare al unei colaborari fructuoase, care va aduce plus valoare atat Romaniei, cat si Italiei”, a declarat Luca Gentile, directorul Agentiei Italiene pentru Comert Exterior (ICE).

Printre participantii la Technology Day s-au numarat companii reprezentative pentru sectorul energetic italienesc si european precum Turboden, ORC sau Bono Sistemi, parte a grupului Cannon. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai GSE (Gestore Servizi Energetici), administratorul national al sistemului energetic din Italia, si ai ANIE (Federazione Nazionale Imprese Elettrotechniche el Elettroniche), Federatia Nationala a Operatorilor din Electricitate si Electronica.
Evenimentul care a avut loc la Hotelul Marriott a inclus, in prima parte a zilei, un workshop care a fost urmat de intalniri bilaterale intre reprezentanti ai companiilor italienesti si romanesti. 

Printre lectorii invitati sa participe la conferinta s-au numarat: Liviu Dragnea, viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Razvan-Eugen Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, Constantin Nita, ministrul Economiei, Karoly Borbely, secretar de stat la Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, directorul Direcției Privatizari din Departamentul pentru Energie, Gabriel Calin Onaca, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Godeanu, presedintele Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice, Ilias Papageorgiadis, presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz, precum si reprezentanti ai ANRE si Transelectrica.

Italia este al saptelea investitor strain din Romania din punct de vedere al capitalului investit si principalul partener strain din punct de vedere al numarului de firme prezente. Astfel, potrivit Registrului National al Comertului, pe 31 decembrie 2013 erau inregistrate 37.029 de firme cu capital italienesc, dintre care 17.883 active, cu un capital investit de 1,614 miliarde de euro. Un procent de 34,1% din investitorii italieni se afla in nord-vestul tarii, iar 21,4% dintre acestia in Bucuresti.
„Ne asteptam la o intensificare a prezentei companiilor italiene in urmatoarea perioada. Daca ne uitam la investitiile directe si la schimburile comerciale, care au crescut in ultimii ani, este evident ca relatiile economice dintre tarile noastre nu au avut de suferit din cauza crizei”, a mai spus Luca Gentile.

In primul trimestru din 2014, schimburile comerciale dintre Romania si Italia au atins valoarea de 2.964,1 milioane de euro, cu 7,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica. De asemenea, in primul trimestru al anului in curs, Italia a fost a doua piata de desfacere a Romaniei, dupa Germania, cu un volum al exporturilor de 1.503,7 milioane de euro, cu 7,7% mai mult fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2013. Tot in primul trimestru al acestui an, Italia s-a clasat pe locul al doilea ca destinatie a exporturilor romanesti, cu un volum de 1.460,4 milioane de euro, in crestere cu 5,9% fata aceeasi perioada a anului trecut.

Comertul en-gros (13,4%), tranzactiile imobiliare (10,1%) si constructiile (8,3%) sunt principalele domenii in care activeaza firmele cu capital italienesc.

ICE – Agentia Italiana pentru Comert Exterior este agentia guvernamentala cu sarcini in promovarea, facilitarea si dezvoltarea schimburilor comerciale intre Italia si restul lumii, sprijinind internationalizarea societatilor italiene, indeosebi a celor mici si mijlocii, si implementarea activitatii acestora pe pietele externe. Agentia, care are sediul central la Roma si un birou regional la Milano, dispune de o retea externa alcatuita din 65 birouri si 14 puncte de corespondenta. 

Agentia ICE culege informatii cu privire la pietele externe si la oportunitatile de schimburi comerciale printr-o monitorizare permanenta a pietelor, a fluxurilor comerciale si de investitii, activitate desfasurata de catre birourile sale din strainatate. Pentru a permite un acces simplu si imediat, intregul patrimoniu informational al ICE este in prezent disponibil on-line la adresele de internet www.ice.gov.itwww.italtrade.com.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video