novapex

 

Reducerea riscurilor privind siguranta lucratorilor in industria energiei eoliene

siguranta energie eoliana
vizualizari

Pe masura ce forta de munca din industria eoliana se extinde pentru a gazdui numarul tot mai mare de ferme eoliene, cum ar trebui sa se asigure companiile ca lucratorii din aceasta industrie se afla in conditii de siguranta la locul de munca?

La fel ca toate sectoarele energetice, industria energiei eoliene este una plina de riscuri. De la testarea si productia de componente ale turbinelor eoliene la transportul, instalarea si intretinerea turbinelor, riscurile de securitate si sanatate la locul de munca (OHS - occupational safety and health risks) abunda in fiecare etapa a procesului.

Faptul ca numarul de persoane care lucreaza in industria eoliana este in crestere rapida - depasind un milion in 2014 si se estimeaza ca va depasi doua milioane pana in 2030 - adauga motive in plus de atentie ce trebuie acordata sigurantei.

Foto: Muncitor ce efectueaza service-ul unei central eoliene Vestas. Credit: Vestas.

Astazi, riscurile de securitate si sanatate la locul de munca se afla in prim-planul lantului de aprovizionare din industria eoliana, iar eforturile de a promova medii de lucru mai sigure se materializeaza in mai multe moduri.
Un aspect important pentru imbunatatirea sigurantei include documentarea accidentelor - lucru care serveste pentru a evidentia operatiunile cele mai expuse riscului, si sa ofere bazele pentru o cultura de schimb de cunostinte in cadrul industriei.

Rezumatul anual al accidentelor din sectorul energiei eoliene din Marea Britanie oferit de RenewableUK prezinta aproximativ 1.500 de accidente si alte incidente care au avut loc intre 2007 si 2011, inclusiv patru decese si aproximativ 300 de lucratori care au prezentat rani mai putin grave. Pentru moment nu exista nici macar un singur grup de clasificare a accidentelor pentru industria eoliana la nivel mondial.

Prin urmare, imbunatatirea fiabilitatii tehnologiei are un impact direct asupra sigurantei. Mai putine accidente inseamna mai putine reparatii. In egala masura, imbunatatite de diagnosticare prin utilizarea inteligenta a datelor, pot reduce si mai mult avariile, pot limita severitatea defectelor atunci cand acestea apar si reduce durata service-ului.
Per total, imbunatatirile duc la operatiuni care devin mult mai eficiente si, prin urmare, reduc necesitatea ca lucratorii sa se afle intr-un mediu riscant.

Foto: Instalarea turbinei Siemens de 6MW in Germania. Design-ul nacelei ofera un mediu de lucru imbunatatit cu un acces sigur si usor la toate componentele cheie. Credit: Siemens.

Atunci cand tehnicienii trebuie sa urce pe turbine, acestea sunt din ce in ce mai mult ajutati de tehnologiile de ultima ora - inclusiv dispozitive de siguranta, instrumente de acces si echipamente de control - care fac munca mai sigura. Dronele, sunt un foarte bun exemplu, atunci cand se inspecteaza o turbina eoliana, se poate elimina necesitatea urcarii pe turbina eoliana. Este mai rapid, este mai sigur, si este mai rentabil, de asemenea.
Echipamentul de siguranta si procedurile de siguranta sunt de asemenea foarte rentabile. Aproape toate imbunatatirile de sanatate si siguranta vor reduce costurile. Ele aduc rezultate imediate cu privire la investitiile facute in domeniul sanatatii si sigurantei. 

Un element esential pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur este formarea - scopul caruia este asigurarea ca lucratorii sunt competenti, bine sustinuti si in conditii de siguranta. Aici, industria energiei eoliene si-a surclasat statutul sau in curs de formare prin imprumuturi de standarde de siguranta pentru formare din industriile existente (petrol si gaze, constructii) ca sursa, dar apoi se adapteaza acest lucru, avand in vedere riscurile specifice sectorului eolian.
Toti proprietarii de ferme eoliene au cerinte similare pentru tehnicieni, dar nu exista nici o recunoastere reciproca a formarii profesionale intre companii - aceasta este o problema atunci cand mai multe companii lucreaza la proiecte mari, cu componente de la mai multe companii. 
Principiul transferabilitatii standardelor de formare, astfel incat sa nu se repete excesiv fara valoare adaugata, este foarte important. Este un element important de reducere a costurilor si a riscurilor in cadrul sectorului eolian. Insa prea multa pregatire sau formarea profesionala in repetate randuri este contraproductiva. Atunci cand tehnicienilor li se cere sa participe la cursuri de formare aproape identice, care nu sunt absolut necesare, muncitorul nu va fi motivat. In mod paradoxal, excesiva formare profesionala poate fi un risc de siguranta.

Exista un aspect final pentru siguranta in industria eoliana demn de remarcat. Raportul privind peisajul european eolian in 2013, al Platformei Europene Wind Energy Technology Platform (TPWind) afirma ca exista in prezent un deficit de personal calificat de aproximativ 5.500 persoane pe an, care ar putea ajunge la 18.000 pana in 2030. De notat, mai mult de jumatate din deficitul care vine va exista in diviziile de functionare si intretinere – domenii care detin cel mai mare risc si numar de accidente.

Avand in vedere aceste circumstante, industria eoliana ar putea da dovada de neglijenta in stabilirea masurilor eficiente de siguranta ori de cate ori este posibil. Aproape sigur, formarea standardizata are un rol bine definit, dar aceasta este doar o mica parte dintr-un puzzle, de a face sectorul eolian unul sigur.

http://www.renewableenergyworld.com

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii