Uniunea Europeană sprijină obținerea energiei din surse regenerabile

19 vizualizari
energie din surse regenerabile
Distribuie pe

Uniunea Europeană urmărește dezvoltarea energiei din surse regenerabile în sectorul energiei electrice. Aceasta dorește ca energia eoliană să crească masiv de la 190 GW în prezent la 510 GW până în 2030.
Principala problemă în dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile este faptul că Europa nu construiește suficiente parcuri eoliene pentru a atinge acest obiectiv, una dintre cauzele principale este reprezentată de blocajele în materie de autorizații. Normele și procedurile de acordare a autorizațiilor sunt prea complexe, este nevoie de mult prea mult timp pentru a obține un permis sau nu se acordă suficiente autorizații.

Strategia REPowerEU

În cadrul strategiei REPowerEU, Comisia Europeană dorește să răspundă dificultăților și perturbării pieței globale a energiei cauzate de contextul actual privind conflictul militar din zonă și abordarea crizei climatice. 

Așadar, există o dublă urgență de a transforma sistemul energetic al Europei: încetarea dependenței UE de combustibilii fosili ruși, care sunt utilizați ca armă economică și politică și care îi costă pe contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an, și abordarea crizei climatice.

De aceea Comisia Europeană a propus o serie de reforme importante pentru a accelera procesul de autorizare a surselor regenerabile de energie. O reformă esențială este aceea că extinderea surselor regenerabile de energie ar trebui să fie tratată de acum înainte ca o chestiune de interes public major. Această reformă ar asigura un echilibru între extinderea surselor regenerabile de energie și alte interese sociale, cum ar fi protecția biodiversității și ar putea fi o soluție pentru decuplarea prețului energiei de cel al gazului natural. Aceasta ar contribui la soluționarea contestațiilor juridice care întârzie atât de des construcția de noi surse de energie regenerabilă. 

În acest fel ar crește volumul de proiecte autorizate. De menționat că această reformă nu atrage după sine o diminuare a standardelor de mediu și schimbă în niciun fel normele privind evaluările de impact asupra mediului. Dezvoltatorii de parcuri eoliene trebuie în continuare să demonstreze că nu există o locație alternativă mai potrivită, astfel ei trebuie în continuare să atenueze sau să compenseze orice impact asupra biodiversității.

WindEurope

WindEurope îndeamnă statele membre UE și Parlamentul European să aprobe principiul interesului public superior atunci când finalizează noua directivă UE privind energia din surse regenerabile. Acest principiu este esențial pentru accelerarea proceselor de autorizare și pentru extinderea surselor regenerabile de energie- care este esențială pentru obiectivele Europei în materie de schimbări climatice și de securitate energetică. 

Cum va arăta energia verde în România în 2030?

România produce în 2022 la fel de multă energie eoliană și solară ca în 2014. Folosim, în continuare, mai mult gaz și cărbune decât de soare și vânt. Randamentul mediu al eolienelor este de 20-30%, cele mai mari turbine montate produc 3 MW.
Anul 2022 ar trebui să aducă primele investiții noi în parcuri eoliene și solare de mari dimensiuni, după un blocaj al pieței de aproape un deceniu. 

În perioada 2009-2014 România a devenit una dintre cele mai căutate destinații la nivel mondial pentru proiectele regenerabile, iar la finalul celor cinci ani avea peste 3000 de MW montați în energie eoliană și 1.340 MW în proiecte de energie solară. 

De remarcat e în acel an, România se situa pe același loc cu Olanda sau Franța în privința energiei din surse regenerabile pe cap de locuitor.

În anul 2012 era văzută ca a zecea țară din lume în ceea ce privește potențialul eolian, însă acesta este anul când, din cauza unei scheme de sprijin pentru investitori, extrem de generoasă în primă fază, care a stat la baza acestui succes, piața verde a intrat într-un blocaj total, în urma unor modificări aduse acestei scheme. 

Pe fondul planului de decarbonizare al UE pentru 2050 și al țintei de reducere a emisiilor CO2 până în 2030 cu 55% față de anul 1990, energia este la începutul unui nou boom. Estimările prevăd montarea a încă 6.000 MW, eolian și solar, până în 2030, însă specialiștii cred că potențialul real ar fi de 10.000 MW.

Obiectiv obligatoriu la nivelul UE pentru 2030

Directiva stabilește instituirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE pentru 2030 și anume atingerea unei ponderi de cel puțin 32% a energiei din surse regenerabile, precum și simplificarea procedurilor administrative pentru proiectele ce privesc energia din surse regenerabile. De asemenea directiva include și măsuri de asigurare a faptului că sprijinul pentru energia din surse regenerabile este rentabil și facilitează participarea cetățenilor la tranziția energetică și stabilește obiective specifice de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile până în 2030. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video