Declaratii vorbitori - Romanian Energy Efficiency Summit 2015: Transpuneri in practica ale Legii Eficientei Energetice: Evolutii si Provocari

74 vizualizari
ROMANIAN ENERGY EFFICIENCY SUMMIT 2015
Distribuie pe

CALL FOR ACTION IN ENERGY EFFICIENCY
Trecerea de la consumer la prosumer 
Iunie,12, 2015, Crowne Plaza Hotel, Bucuresti


The Diplomat-Bucharest a organizat ROMANIAN ENERGY EFFICIENCY SUMMIT 2015 in data de 12 iunie 2015 la Hotel Crowne Plaza, Bucuresti, avand ca tema de discutie prevederile Legii Eficientei Energetice si modul in care acestea se regasesc in practica Planului National de Actiune pentru Eficienta Energetica.

Evenimentul s-a desfasurat sub auspiciile ANRE - Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, avand ca parteneri strategici AMR-Asociatia Municipiilor din Romania, ESCOROM, ARPEE-Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si companiile partenere gold CEZ, Nalco, Tuca Zbarcea si Asociatii, avand ca partener Energy Serv si suportul World Energy Council. 

Politica nationala in domeniul eficientei energetice are ca scop atingerea obiectivului national de crestere a eficientei energetice, pana in anul 2020, stabilindu-se o tinta nationala de reducere a consumului de energie cu 19%. De asemenea, adoptarea masurilor de politica de eficienta energetica incepand cu ianuarie 2014 au ca obiectiv obtinerea unor economii anuale de 1,5% din volumul vanzarilor anuale de energie catre consumatorii finali.

In acest sens, sesiunile de discutii din cadrul evenimentului propus au avut in vedere modul in care sunt transpuse in realitate prevederile Legii eficientei energetice si implicatiile asupra operatiunilor din lantul energetic: resurse primare, producatori, distribuitori, furnizori, transportatori si consumatori finali.

Obiectivul dezbaterii, asumat de asemenea in politica nationala energetica se refera in principal la masurile de eliminare a barierelor in calea promovarii eficientei energetice si promovarea mecanismelor de eficienta energetica si a instrumentelor financiare pentru economia de energie.

Evenimentul a fost moderat de catre Valeriu Binig, Partener, E&Y in prima sesiune si Sebastian Radocea, Partener, Tuca, Zbarcea & Asociatii, in cea de-a doua sesiune. 

 

DECLARATII VORBITORI
TRANSPUNERI IN PRACTICA ALE LEGII EFICIENTEI ENERGETICE: EVOLUTII SI PROVOCARI

IULIAN IANCU, presedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei si presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor
Suntem la cea de-a 3-a dezbatere in aceasta luna dedicata eficientei in energie. Cel putin pentru categoria de elita din aceasta tara, eficienta energetica se muta de pe agenda politica a decidentilor ca fiind prioritatea numarul 1 in sensul identificarii si implementarii solutiilor de promovare a eficientei energetice ca prima sursa de combustibili pentru asigurarea materiilor prime energetice. 

Tematica asumata la nivelul Uniunii Europene si anume transformarea notiunii de consumer in prosumer, capata o nuanta institutionala, adica, lansarea a ceea ce numim the new deal for consumers –consumatorul fiind pozitionat in centrul politicilor privind eficienta energetica, promovarea surselor regenerabile si reducerea emisiilor de carbon. Astfel, consumatorul devine cheia in identificarea masurilor si promovarea solutiilor de eficienta energetica.

VALERIU BINIG, partener, E&Y
Suntem in faza in care trebuie sa depasim momentul acumularilor cantitative catre salturile calitative in energie. Si acest salt calitativ poate sa inceapa printr-o structurare a informatiei de care dispunem si printr-o reglementare mai buna a industriei. Si astfel, rolul ANRE devine crucial. Avem multe surse de finantare disponibile si trebuie stabilit pentru ce directie vom axa fondul de eficienta pentru a nu duce la redundante si suprapuneri. Dispunem, de exemplu, de aproximativ 2 miliarde de Euro in cadrul programul sectorial operational pentru reabilitarea termica a cladirilor. Dar este nevoie de un inventar a tuturor surselor si obiectivelor urmarite prin aceste surse de finantare. 

EMIL CALOTA, vice-presedinte, ANRE
Aceasta conferinta precede conferinta Eurofores ce se va desfasura peste 10 zile si care va implica Parlamentul din Romania in cadrul acestei structuri europene dedicata eficientei energetice si energiilor regenerabile, formata din Parlamentul European si parlamentele celor 28 de state membre. Este o oportunitate ca Romania sa spuna raspicat ce asteapta ca stat mebru pentru cele doua domenii discutate, care sunt provocarile si ce solutii pot fi identificate. Eficienta energetica si energiile regenerabile contureaza a treia revolutie industriala mondiala. Pentru 2050, atat in Germania cat si intreaga Uniune Europeana, strategia energetica are in vedere 5 piloni care contureaza conceptul de energy-internet: posibilitatea consumatorului final de a alege furnizorul de energie printr-un click, alaturi de dezvoltarea conceptului de prosumer (consumatorul devine producator autonom si consumator al energiei pe care si-o produce si participant activ in piata de energie). 

DANIEL RADUT, director servicii energetice, CEZ Romania
Eficienta energetica inseamna in primul rand utilizarea inteligenta a energiei, care este adeseori, dar nu in mod obligatoriu, corelata cu economii de consum energetic. Eficienta energetica este calea cea mai eficienta din perspectiva costurilor pentru a aborda obiectivele politice strategice la nivel national privind asigurarea securitatii energetice si imbunatatirea competitivitatii economice. Se impune evitarea unor tinte multiple si suprapuse, iar unde nu este posibil, interactiunea dintre ele trebuie evaluata cu grija. Stimulentele sunt mai eficiente decat reglementarile. Exista o piata cu un potential urias ce trebuie exploatat, atat in termenii decalajului tehnologic, cat si in ceea ce priveste nevoile reale ale clientilor (consumatori, companii industriale si administratie publica).

ELENA POPESCU, director general, Directia Energie si Mediu, Ministerul Energiei si Companiilor Mici si Mijlocii 
Doresc sa va prezint perspectiva ministerului cu privire la abordarea integrata pentru rezolvarea problemelor de eficienta energetica in Romania, atat pentru atingerea obiectivelor stabilite pentru 2020 dar si din perspectiva obligatiilor care ne vor reveni in foarte scurt timp referitor la prrogramele de eficienta energetica pentru 2030. La nivel european, eficienta energetica este unul din cei 5 piloni pe care se bazeaza strategia europeana in energie, fiind de asemenea pilonul care sustine intreaga strategie, ce face referire la: piata interna, securitatea energetica, decarbonizarea si cercetarea si inovarea . La nivel european, se elaboreaza planul national de energie si mediu pentru 2030, pornind de la fisele de tara emise recent de CE. In noiembrie, reprezentantii CE vor finaliza un raport privind starea uniunii energetice pe baza acestor fise. Planurile nationale pentru energie si mediu presupun – pe langa eficienta energetica – cuantificarea efortului pe care Romania il poate dedica pentru atingerea tintei de 27 la suta eficienta energetica pentru 2030 si care, va spun cu convingere, ca pana la finalul negocierilor, va fi de 30 la suta. Raportul va reflecta modul in care fiecare stat membru explica nivelul de ambitie si maniera in care acesta reprezinta o contributie adecvata la atingerea obiectivului european de eficienta energetica. 

ION DOGEANU, director executiv, AEEPM
Securitatea furnizarii energei si eficienta este o afacere in care avem toti loc si trebuie sa stam cu totii la aceeasi masa, asa incat lucrurile sa se desfasoare corect si rapid. La nivel european, in zona de planificare energetica si concretizari, am observat ca statele isi asuma foarte usor niste tinte, dar trebuie ca aceste obiective sa fie coborate la nivel de comunitati locale, autoritati publice locale, respectiv comunitatea locala: cetatenii si mediul de afaceri. Pana in prezent, 6377 de municipalitati din 53 de tari si-au asumat a face mai mult decat ce e angajat de guvernele centrale, adica acele obiective denumite generic 20.20.20. Din cele 113 comunitati locale care au semnat, 29 sunt mari municipii, 46 de planuri au fost trimise la Comisie, 34 de planuri sunt deja aprobate si 56 de semnatari nu au intocmit inca aceste planuri. Sectorul 1 are cel mai mare proiect din regiunea zonei balcanice ca numar de apartamente realibitate termic printr-un mix eficient de finantare.

CATALIN DRAGOSTIN, director, Energy Serv, presedinte ESCOROM
40 la suta din populatia Romaniei se incalzeste cu lemne, o componenta foarte mare de energie termica consumata in mod ineficient si cu randament scazut. Se consuma astfel o cantitate foarte mare de energie si numai simpla idee de a inlocui aceste surse de energie cu randament de 20 la suta catre altele sustenabile cu 80 la suta, ar reduce de 4 ori consumul sau ar creste numarul de consumatori tot in acelasi procent. 

SEBASTIAN RADOCEA - Partner, Tuca, Zbarcea & Asociatii 
Un punct nevralgic in domeniul eficientei energetice si care ofera perspectiva practicianului juridic in problematica eficientei energetice in sectorul publiceste reprezentat de reabilitarea energetica a cladirilor publice. Exista tratamente de natura legislativa a obiectivului de performanta energetica care vizeaza cladirile publice si cel care comporta asupra infrastructurii de iluminat public. Semnele de intrebare au fost deschise deschise in contextul proiectelor pilot initiate deja la Craiova si Galati, coordonate de BERD si un consortiu de consultanti si care ofera asistenta tehnica si juridica gratuita acestor doua municipalitati. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video