Există suficient cupru pentru a satisface cererea aflată în creștere?

236 vizualizari
cererea de cupru, piata cupru
Distribuie pe

Cererea de cupru este în continuă creștere. Se estimează ca această creștere va depăși 50%, doar în următorii 20 de ani, iar fenomenul face parte dintr-o tendință mai amplă. Raportul denumit “Rolul mineralelor și metalelor asupra unui viitor cu emisii scăzute de carbon”, al Băncii Mondiale din 2017, subliniază că până în 2050 vom avea o creștere înzecită a cererii de metale, inclusiv cel al cuprului, pe măsură ce la nivel global ne îndreptăm spre un viitor cu energie fără emisii de carbon.

În prezent, mai multe tendințe determină creșterea cererii de cupru, care se vor amplifica în următoarele decenii. Aceste tendințe includ utilizarea mai multor aparate electronice, creșterea numărului de vehicule electrice (EV), utilizarea în creștere a surselor regenerabile de energie și eficiente energetic – și fiecare segment necesită cantități semnificative de cupru pentru a funcționa.

Există suficient cupru pentru a satisface această cerere în creștere? În prezent, rezervele globale de cupru sunt estimate la 830 de milioane de tone (US Geological Survey [USGS], 2019), iar cererea anuală de cupru este de 28 de milioane de tone. Mai mult, conform datelor USGS, începând cu 1950, ne stau la dispoziție rezerve de cupru disponibile pentru aproximativ 40 de ani și resurse pentru peste 200 de ani, care includ rezervele, depozitele descoperite și potențial profitabile și depozitele nedescoperite, preconizate pe baza studiilor geologice preliminare. Aceste resurse de cupru totalizează 5.000 de milioane de tone (USGS, 2014 și 2017). Pe lângă rezervele cunoscute, este de remarcat faptul că 35% din cerere este îndeplinită din cupru reciclat, reducând semnificativ necesarul de cupru extras.

cupru

Deci, datele sunt clare. Există suficient cupru pentru a satisface cererea actuală și viitoare – chiar și luând în considerare creșterea preconizată a cererii de cupru, în următorii ani. Cuprul va fi, deci disponibil, ca să asigure surse de energie regenerabile și vehicule electrice, însă utilizarea cuprului, pentru a satisface această cerere, trebuie efectuată în mod inteligent și eficient. Ca să se asigure aceste condiții, va fi nevoie de investițiile industriei și de o politică stabilă și sigură.

cupru
Industria cuprului investește deja semnificativ în inovație și soluții durabile. În medie, membrii Copper Alliance® investesc 20 de miliarde de dolari anual, pentru a-și îmbunătăți contribuția la dezvoltarea durabilă, în domenii precum protecția mediului și asigurarea siguranței operațiunilor lor.

Totuși, acest lucru nu este suficient. Deși este adevărat, că industria poate și ar trebui să facă mai mult pentru a asigura extragerea, utilizarea și reciclarea cuprului într-un mod sustenabil, trebuie să existe și o stabilitate politică și un mediu de reglementare favorabil unei astfel de investiții.

Cuprul este minerit în peste 20 de țări pe plan mondial, cei mai mari producători din lume fiind Chile, Peru, China și SUA, potrivit Grupului Internațional de Studiere al Cuprului (ICSG) din 2017. Prin urmare, extragerea cuprului nu se bazează pe o țară sau o regiune anume,  cum este cazul altor materii prime. Această diversitate asigură o stabilitate mai mare pentru piața cuprului și scade profilul de risc al cuprului.

Cu toate acestea, stabilitatea producției de cupru în diferite regiuni trebuie să fie asociată cu stabilitate politică, care să permită extracția și prelucrarea cuprului în mod eficient și durabil. Probleme, precum procedeele de autorizare, care încetinesc extinderea minelor existente în scopul satisfacerii cererii crescânde de cupru, ar putea fi simplificate și ar putea beneficia de mai multă stabilitate politică.
Un cadru politic și de reglementare stabil asigură standardele de mediu, cu implicarea comunității, iar aceste măsuri sunt menținute și de industria cuprului.

Reciclarea și economia circulară trebuie luate în considerare, când vorbim despre satisfacerea cererii viitoare de cupru. Cuprul este reciclat în prezent la rate semnificative. ICSG estimează că, în medie, 35% din consumul global de cupru provine din cupru reciclat. Prin natura sa, cuprul este un material circular, deoarece nu își pierde proprietățile, când este reutilizat pentru o altă funcție. Reciclarea intensivă a cuprului va ajuta la satisfacerea cererii și va asigura și o industrie mai sustenabilă și va conserva mai mult din resursele naturale ale planetei.

În ciuda ratelor de reciclare deja semnificative, industria cuprului poate evolua și mai departe. Există încă un potențial neexploatat pentru reciclare în cadrul industriei. Aceasta este o oportunitate economică, de care industria trebuie să profite, contribuind la susținerea propriilor operațiuni, dar creând și o economie mai durabilă pe termen lung.

Deși rata semnificativă de reciclare a industriei cuprului și potențialul pentru o reciclare mai eficientă sunt impresionante, reciclarea singură nu va fi suficientă pentru a satisface cererea și a asigura o ofertă stabilă de cupru. Va fi nevoie de exploatare continuă pentru cupru nou. Soluția pentru satisfacerea durabilă a cererii în creștere este combinația celor două procedee, un cadru eficient și durabil al mineritului, cu standarde de mediu adecvate și rate ridicate de reciclare pentru a eficientiza utilizarea cuprului existent pe piață.

Chiar dacă cererea continuă să crească, datorită tendințelor consumatorilor și industriei, oferta durabilă de cupru va persista. Cu toate acestea, modul în care este utilizat și extras acest cupru, depinde în continuare de alți factori. Pentru a menține această ofertă stabilă într-un mod eficient și durabil, este nevoie de investiții efectuate de industrie, de stabilitate politică necesară, pentru a permite această investiție. Acest lucru nu înseamnă că nu este nevoie de rate mai mari de reciclare și o industrie mai circulară. Ambele componente sunt vitale pentru stabilitatea și durabilitatea pe termen lung a industriei și trebuie să adoptăm o abordare holistică a acestor probleme, pentru a garanta o industrie viabilă a cuprului și responsabilă, pentru un viitor sigur.

Sursa: https://copperalliance.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video