Intrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vice-presedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, Maros Sefcovic

76 vizualizari
bogdan aurescu
Distribuie pe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut la 15 octombrie 2015, o intrevedere cu vice-presedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, cu ocazia vizitei pe care oficialul european o efectueaza in Romania in perioada 14-15 octombrie 2015.

Principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii au vizat demersurile la nivel european in domeniul energiei, in contextul validarii, de catre Consiliul European din martie 2015, a Strategiei pentru crearea unei Uniuni a Energiei si a Raportului privind Starea Uniunii Energiei, pe care Comisia Europeana urmeaza sa il publice la data de 18 noiembrie 2015.

Șeful diplomatiei romane a subliniat interesul prioritar pe care Romania il acorda dezbaterilor si actiunilor la nivel european in domeniul energiei si a evocat implicarea activa a tarii noastre in acest proces. Ministrul Aurescu a reconfirmat sprijinul ferm al Romaniei pentru crearea unei Uniuni a Energiei, apreciind eforturile intreprinse de Comisia Europeana si de vice-presedintele Maroš Šefčovič in acest sens.
La randul sau, vice-presedintele Šefčovič a apreciat rolul si sprijinul Romaniei in elaborarea si promovarea Uniunii Energiei, tara noastra aflandu-se printre statele membre cu cea mai activa implicare in acest dosar. In acelasi timp, a subliniat importanta continuarii implicarii Romaniei in procesul de implementare a obiectivelor acestei strategii, inclusiv in dezbaterile la nivel european pe tema sistemului de guvernanta aferent Uniunii Energiei.

Ministrul Aurescu a accentuat necesitatea consolidarii dimensiunii de securitate energetica, in special diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare, subliniind rolul pe care resursele indigene, in special cele din platoul continental al Marii Negre, care trebuie puse in valoare in mod adecvat, il au in realizarea acestui obiectiv. A exprimat interesul Romaniei pentru viitoarele initiative ale Comisiei Europene care vizeaza consolidarea dimensiunii de securitate energetica si a subliniat potentialul pe care proiectele energetice prioritare ale Romaniei – BRUA (coridorul de transport al gazului natural dintre Bulgaria, Romania, Ungaria și Austria), AGRI (interconectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan — Georgia — Romania — Ungaria), interconectarile cu statele vecine, mai ales cu R. Moldova – le au in plan regional si european. In acest sens, a pledat pentru perspective corespunzatoare de finantare de catre UE a acestor proiecte. Ambele parti au evidentiat importanta continuarii eforturilor comune de dezvoltare a infrastructurii energetice regionale in perspectiva realizarii unei piete interne integrate si functionale, precum si a consolidarii securitatii energetice europene.

Cei doi inalți oficiali au apreciat faptul ca, datorita locatiei sale strategice in Uniunea Europeana, progresele pe care Romania le realizeaza in modernizarea pietei de energie, nu sunt numai in beneficiul propriei securitati in aprovizionare, ci si in beneficiul intregii regiuni, atat al statelor din Uniune, cat si al celor invecinate. In acest context, au fost abordate modalitatile concrete in care Uniunea Energiei poate sprijini Romania in eforturile de accelerare a modernizarii sectorului energetic si a integrarii regionale in domeniu.
Seful diplomatiei romane a subliniat, de asemenea, importanta cooperarii la nivel regional ca element esential pentru politica energetica a Uniunii Europene pentru atingerea obiectivelor asumate, precum si aprecierea pentru initiativa vice-presedintelui Comisiei Europene de creare a unui cadru de cooperare dedicat regiunii Europei Centrale si de Sud-Est (grupul CESEC), care include si state-parti la Comunitatea Energetica.

www.mae.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video