Unul din cele mai moderne tunele aerodinamice de cercetare din Europa se lanseaza in Romania

203 vizualizari
tunel aerodinamic
Distribuie pe

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti anunta inaugurarea tunelului aerodinamic cu strat limita atmosferic adaptat pentru efectuarea de cercetari in domeniul influentei vantului asupra constructiilor si fenomenelor meteorologice.

Acest tunel este unic in Europa (singurul asemanator gasindu-se in America) si este util pentru experimente care pot imbunatati semnificativ constructia de cladiri inalte, infrastructura pentru energia regenerabila, dar pot si ajuta in cazul unor dezastre naturale precum inundatiile sau acumularile de zapada.

Proiectul a fost realizat din fonduri europene POSCCE si este derulat de de Departamentul de Hidraulica si Protectia Mediului in cadrul Laboratorului de Aerodinamica si Ingineria Vantului.

Colectivul care utilizeaza aceasta infrastructura este alcatuit din specialisti romani recunoscuti pe plan international in domeniul experimental al ingineriei vantului. Capacitatile grupului de cercetare au fost crescute in mod evident o data cu introducerea noilor capabilitati de experimentare in tunelul aerodinamic si upgradarea echipamentelor de masura si control al curgerii.

Cea mai importanta aplicare a experimentelor realizate in tunelul aerodinamic cu strat limita atmosferic este in domeniul constructiilor. In ultima perioada, au aparut din ce in ce mai multe cladiri inalte si zvelte. Acestea necesita studii experimentale privind comportarea la vant cu luarea in considerare a inter-influentelor cu cladirile adiacente. Astfel de studii au fost efectuate in tunelul nostru aerodinamic. Cu toate acestea, cresterea continua a inaltimii cladirilor care se doresc studiate, impune, datorita criteriilor de similitudine, o marire a vitezei aerului in zona experimentala a tunelului aerodinamic.

Prin dezvoltarea acestei infrastructuri suntem capabili sa raspundem mai exact, mai rapid si mai eficient cerintelor de modelare ale partenerilor industriali care comanda astfel de studii.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect si domeniile de aplicare, in data de 27 iulie 2015 ora 09.00 sala II 7, Facultatea de Hidrotehnica a sustinut Conferinta "O noua si moderna infrastructura de cercetare de Ingineria Vantului", conferinta ce a prilejuit, pe de o parte, o prezentare a capabilitatilor de masura aferente tunelului TASL-1M si, pe de alta parte, un dialog pragmatic cu toti cei interesati de domeniu.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 2.521 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.360 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.600 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video