Carte alba privind viitorul Europei: Cum ar putea arata Uniunea la orizontul anului 2025

70 vizualizari
Uniunea Europeana
Distribuie pe


Cai spre unitatea UE cu 27 de state membre 

Conform anuntului facut de presedintele Juncker in discursul privind starea Uniunii din 2016, Comisia Europeana a prezentat astazi o Carte alba privind viitorul Europei, care reprezinta contributia Comisiei la summitul de la Roma din 25 martie 2017.

In acest moment in care ne pregatim sa marcam cea de a 60-a aniversare a UE, putem numara printre realizarile noastre sapte decenii de pace si o Uniune extinsa, in care 500 de milioane de cetateni traiesc in libertate intr-una dintre cele mai prospere economii. In acelasi timp, UE trebuie sa priveasca inainte, stabilind modul in care isi va contura o viziune a viitorului sau cu 27 de state membre. Cartea alba prezinta principalele provocari si oportunitati ale Europei din urmatorul deceniu. Sunt prezentate cinci scenarii ale modului in care Europa ar putea evolua pana in 2025, in functie de modul in care alege sa raspunda.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „In urma cu 60 de ani, parintii fondatori ai Europei au ales sa uneasca acest continent prin forta legii, mai degraba decat prin cea a armelor. Putem sa fim mandri de ceea ce am realizat de atunci. Chiar si cea mai intunecata zi a anului 2017 este cu mult mai luminoasa decat oricare dintre zilele petrecute de inaintasii nostri pe campul de lupta. Acum, cand marcam cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma, a sosit momentul ca o Europa unita, cu 27 de membri sa isi contureze o viziune despre propriul viitor. Este timpul sa demonstram capacitate de a conduce si unitate. Este timpul sa demonstram ca putem gasi solutii impreuna. Cartea alba a Comisiei prezinta diverse cai pe care aceasta Europa unita, cu 27 de membri, ar putea alege sa le urmeze. Este inceputul unui proces, nu sfarsitul, si sper ca va incepe acum o dezbatere sincera si ampla. Ulterior, forma va urma functiei. Viitorul Europei este in mainile noastre.”

Cartea alba analizeaza modul in care Europa se va schimba in urmatorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societatii si a locurilor de munca, la indoielile suscitate de globalizare, la preocuparile in materie de securitate si la cresterea populismului. Cartea alba prezinta alegerea cu care ne confruntam astazi: fie ne lasam in voia acestor tendinte, fie dam dovada de deschidere si profitam de noile oportunitati pe care le aduc cu sine. Populatia si ponderea economica ale Europei sunt in scadere, in timp ce alte parti ale globului inregistreaza cresteri. Pana in 2060, niciunul dintre statele noastre membre nu va reprezenta singur nici macar 1 % din populatia lumii – ceea ce reprezinta un motiv intemeiat pentru a ramane impreuna pentru a avea rezultate mai bune. Ca forta pozitiva la nivel mondial, prosperitatea Europei va continua sa depinda de deschiderea sa si de legaturile stranse cu partenerii sai.

Cartea alba prezinta cinci scenarii, fiecare dintre ele conturand modul in care ar putea arata Uniunea la orizontul anului 2025, in functie de alegerile pe care le va face Europa (a se vedea anexa). Scenariile acopera o gama de posibilitati si au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc si nu sunt exhaustive.

• Scenariul 1: Continuand pe acelasi drum – UE-27 se axeaza pe realizarea agendei sale pozitive de reforme, in spiritul orientarilor intitulate „Un nou inceput pentru Europa” prezentate de Comisie in 2014 si al Declaratiei de la Bratislava, convenita de toate cele 27 de state membre in 2016. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca: 
o Europenii pot conduce automobile automatizate si conectate, dar pot intampina probleme atunci cand trec frontierele, din cauza existentei in continuare a unor obstacole de natura juridica si tehnica.
o In general, europenii calatoresc peste granite fara a trebui sa se opreasca pentru controale. Ca urmare a intaririi controalelor de securitate, pasagerii trebuie sa ajunga la aeroport si la gara cu suficient de mult timp inainte de plecare.

• Scenariul 2: Accent exclusiv pe piata unica – UE-27 se reaxeaza treptat pe piata unica, intrucat numarul domeniilor de politica in care cele 27 de state membre nu sunt in masura sa ajunga la o pozitie comuna este tot mai mare. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca: 
o Trecerea frontierelor atunci cand se calatoreste in scop de afaceri sau de turism este ingreunata din cauza controalelor regulate. Este mai greu sa se gaseasca un loc de munca in strainatate, iar transferul drepturilor de pensie in alta tara nu este garantat. Persoanele care se imbolnavesc atunci cand se afla in strainatate se confrunta cu perspectiva unor facturi medicale ridicate.
o Europenii au reticente fata de utilizarea automobilelor conectate, din cauza absentei unor norme si standarde tehnice valabile in intreaga UE.

• Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizeaza mai mult – UE-27 isi desfasoara activitatea ca si acum, dar permite statelor membre care isi doresc acest lucru sa realizeze mai mult impreuna in anumite domenii cum ar fi apararea, securitatea interna sau chestiunile sociale. Se formeaza una sau mai multe „coalitii ale celor care doresc sa realizeze mai mult”. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca: 
o Un numar de 15 state infiinteaza o unitate de politie si procuratura care se va ocupa de activitatile infractionale transfrontaliere. Se pot comunica imediat informatii privind securitatea, dat fiind ca bazele de date nationale sunt complet interconectate.
o Automobilele conectate sunt utilizate pe scara larga in 12 state membre care au convenit sa isi armonizeze normele in materie de raspundere si standardele tehnice.

• Scenariul 4: Mai putin, dar mai eficient – UE-27 se concentreaza pe rezultate mai multe si mai rapide in anumite domenii de politica, actionand in acelasi timp mai putin in cele in care nu exista perceptia ca ar avea o valoare adaugata. Atentia si resursele limitate sunt concentrate asupra catorva domenii de politica. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca: 
o O autoritate europeana pentru telecomunicatii are competenta de a elibera frecvente pentru serviciile de comunicatii transfrontaliere, precum cele utilizate de automobilele conectate. Aceasta protejeaza, de asemenea, drepturile utilizatorilor de telefonie mobila si de internet, oriunde s-ar afla in UE.
o O noua Agentie europeana de combatere a terorismului contribuie la descurajarea si prevenirea unor atacuri grave, urmarind si identificand in mod sistematic suspectii.

• Scenariul 5: Mult mai mult, impreuna – Statele membre decid sa puna in comun mai multe competente, resurse si puteri decizionale in toate domeniile. Deciziile se iau mai rapid la nivel european si sunt puse in aplicare in timp scurt. Pana in 2025, aceasta ar putea insemna ca: 
o Europenii care doresc sa depuna o plangere privind un proiect propus de turbine eoliene care este finantat de UE in zona lor locala nu pot sa ia legatura cu autoritatea responsabila, intrucat li se spune sa contacteze autoritatile europene competente.
o Automobilele conectate pot fi conduse fara probleme in intreaga Europa, multumita existentei unor norme clare la nivelul UE. Soferii se pot baza pe o agentie a UE care sa asigure aplicarea legii.

Urmatorii pasi
Cartea alba reprezinta contributia Comisiei Europene la summitul de la Roma, cu ocazia caruia UE va discuta despre realizarile ultimilor 60 de ani, dar si despre viitorul sau cu 27 de membri. Cartea alba marcheaza inceputul unui proces prin care UE-27 va decide impreuna asupra viitorului Uniunii. Pentru a incuraja acest dialog, Comisia Europeana, alaturi de Parlamentul European si de statele membre interesate, va gazdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” in orasele si in regiunile Europei.
In lunile urmatoare, Comisia Europeana va contribui la discutii printr-o serie de documente de reflectie care vor aborda urmatoarele subiecte:
• dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei;
• aprofundarea uniunii economice si monetare, pe baza Raportului celor cinci presedinti din iunie 2015;
• valorificarea oportunitatilor globalizarii;
• viitorul apararii Europei;
• viitorul finantelor UE.

Intocmai precum Cartea alba, aceste documente de reflectie vor prezenta diverse idei, propuneri, optiuni sau scenarii pentru Europa anului 2025, fara a fi stabilite decizii finale in acest stadiu.
Aceste idei vor fi dezvoltate in discursul presedintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, inainte sa se poata trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra actiunilor ulterioare, care sa fie intreprinse in timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.

Context
Cu saizeci de ani in urma, inspirati de un vis al unui viitor comun trait in pace, membrii fondatori ai UE au pornit, prin semnarea tratatelor de la Roma, in calatoria ambitioasa a integrarii europene. Acestia au convenit sa isi rezolve conflictele mai degraba la masa negocierilor decat pe campurile de lupta. Drept urmare, experienta dureroasa a trecutului zbuciumat al Europei a fost lasata in urma, facand loc unei perioade de sapte decenii de pace si unei Uniuni cu 500 de milioane de cetateni care traiesc in libertate si beneficiaza de oportunitati in una dintre cele mai prospere economii din lume.

Cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma din 25 martie 2017 va reprezenta o ocazie importanta pentru ca liderii UE-27 sa reflecteze la stadiul proiectului nostru european, sa cantareasca realizarile si punctele forte ale acestuia, precum si domeniile in care sunt necesare imbunatatiri si sa faca dovada unei vointe comune de a contura impreuna un viitor mai puternic, cu 27 de membri.
Conform anuntului facut de presedintele Juncker in discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, care a fost salutat de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016, Comisia a prezentat astazi o Carte alba privind viitorul Europei, menita sa lanseze dezbaterile inaintea summitului de la Roma.

Cartea alba va ajuta la orientarea dezbaterilor dintre cei 27 de sefi de stat sau de guvern si va contribui la structurarea discutiilor in cadrul summitului de la Roma si ulterior acestuia. Documentul va fi, de asemenea, utilizat de Comisie ca punct de plecare pentru o dezbatere publica mai larga privind viitorul continentului nostru.

Pentru informatii suplimentare
Cartea alba a Comisiei Europene privind viitorul Europei
Pagina web: UE la 60 de ani
Povestea Europei: 60 de ani de progrese realizate in comun
Discursul presedintelui Juncker privind starea Uniunii din 2016: Catre o Europa mai buna – o Europa care protejeaza, capaciteaza si apara

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video