Certificatele energetice, obligatorii si pentru clasificarea unitatilor turistice?

100 vizualizari
Certificatele de performanta energetica turism
Distribuie pe

Certificatele de performanta energetica ar putea deveni obligatorii, asa cum se intampla de cativa ani in tarile Uniunii Europene, si pentru obtinerea si vizarea, la trei ani, a certificatelor de clasificare, a licentelor si a brevetelor turistice, de care au nevoie operatorii din turism pentru a functiona. 

In prezent, cadru legislativ care reglementeaza clasificarea unitatilor turistice este dat de Hotararea de Guvern nr. 121/2013 si a adus multe modificari legislative fata de anii precedenti. Dintre acestea, cea mai importanta modificare este imposibilitatea proprietarilor de structuri de cazare de a-si autoclasifica unitatile, acestea urmand a fi certificate, dupa ample verificari, de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, aflata in subordinea Ministerului Economiei si in coordonarea Ministerului delegate pentru IMM, mediului de afaceri si turism.
Printre criteriile de certificare ale ANT nu se regaseste si clasa energetica a cladirilor si asta deoarece legea 159/2013, care prevede obligativitatea certificatelor energetice pentru vanzarea, inchirierea, receptionarea si reabilitarea cladilor, este una nou implementata, din 19 iulie; din aceasta cauza, legiuitorii nu au avut timp sa ia in calcul introducerea certificatului energetic, implicit a clasei de performanta energetica, in metodologia de clasificare a unitatilor turistice.

“In cateva tari din Uniunea Europeana se practica de multi ani ca hotelurile si pensiunile sau oricare alta unitate de cazare sa fie clasificata de catre stat si in functie de clasa energetica a cladirii. Inevitabil, acel cadru legislativ va fi adoptat si in Romania. Poate nu anul acesta, poate nici la anul, insa in viitor, mai mult ca sigur, se va pune in discutie si acest aspect, deoarece avem mare nevoie sa ne aliniem la standardele Uniunii Europene”, declara Ing. Tasente Constantin, auditor energetic gradul 1 si expert evaluator membru ANEVAR, directorul general al EVALTAS. 

www.certificate-audit-energetic.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video