novapex

 

Certificatele energetice, obligatorii si pentru clasificarea unitatilor turistice?

Certificatele de performanta energetica turism
vizualizari

Certificatele de performanta energetica ar putea deveni obligatorii, asa cum se intampla de cativa ani in tarile Uniunii Europene, si pentru obtinerea si vizarea, la trei ani, a certificatelor de clasificare, a licentelor si a brevetelor turistice, de care au nevoie operatorii din turism pentru a functiona. 

In prezent, cadru legislativ care reglementeaza clasificarea unitatilor turistice este dat de Hotararea de Guvern nr. 121/2013 si a adus multe modificari legislative fata de anii precedenti. Dintre acestea, cea mai importanta modificare este imposibilitatea proprietarilor de structuri de cazare de a-si autoclasifica unitatile, acestea urmand a fi certificate, dupa ample verificari, de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, aflata in subordinea Ministerului Economiei si in coordonarea Ministerului delegate pentru IMM, mediului de afaceri si turism.
Printre criteriile de certificare ale ANT nu se regaseste si clasa energetica a cladirilor si asta deoarece legea 159/2013, care prevede obligativitatea certificatelor energetice pentru vanzarea, inchirierea, receptionarea si reabilitarea cladilor, este una nou implementata, din 19 iulie; din aceasta cauza, legiuitorii nu au avut timp sa ia in calcul introducerea certificatului energetic, implicit a clasei de performanta energetica, in metodologia de clasificare a unitatilor turistice.

“In cateva tari din Uniunea Europeana se practica de multi ani ca hotelurile si pensiunile sau oricare alta unitate de cazare sa fie clasificata de catre stat si in functie de clasa energetica a cladirii. Inevitabil, acel cadru legislativ va fi adoptat si in Romania. Poate nu anul acesta, poate nici la anul, insa in viitor, mai mult ca sigur, se va pune in discutie si acest aspect, deoarece avem mare nevoie sa ne aliniem la standardele Uniunii Europene”, declara Ing. Tasente Constantin, auditor energetic gradul 1 si expert evaluator membru ANEVAR, directorul general al EVALTAS. 

www.certificate-audit-energetic.com

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii

Licitatii banner Article

 

Valoarea estimata:7563
Data publicarii: 19.04.2022
Valoarea estimata:358600
Data publicarii: 19.04.2022
Valoarea estimata:3700
Data publicarii: 19.04.2022