Energie curata pentru toti

Consiliul adoptă dosarele rămase referitoare la piața energiei electrice și la Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei
Infografic - Energie curată pentru europeni: esențială pentru impulsionarea uniunii energetice
Vizualizați întregul infographic UE a finalizat revizuirea cadrului său de politică energetică, care prevede condițiile prealabile de reglementare pentru tranziția către o energie curată și așază UE pe calea către îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris. Consiliul a adoptat astăzi cele patru dosare rămase din pachetul „Energie curată pentru toți europenii”.
Noile legi adoptate astăzi includ un regulament și o directivă privind energia electrică, care îmbunătățesc interconectarea, flexibilitatea și orientarea către consumator ale pieței energiei electrice a UE. Regulamentul privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice va garanta siguranța alimentării cu energie electrică în situații de criză. Pachetul include, de asemenea, o revizuire a rolului și a funcționării ACER, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.
Adoptarea de astăzi a celor patru dosare reprezintă ultima etapă a procesului legislativ. Acestea vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial.
Directiva și regulamentul privind energia electrică
Noul cadru de reglementare pentru piața UE a energiei electrice vizează îmbunătățirea competitivității, a orientării către consumator și a flexibilității acesteia. Noul cadru acordă mai multe drepturi consumatorilor și facilitează participarea acestora pe piață drept clienți activi. Capacitatea furnizorilor de energie electrică de a-și stabili propriile prețuri va limita distorsiunile pe piață, va crea mai multă concurență și va reduce prețurile pentru consumatori. Datorită noilor norme privind responsabilitățile de comercializare și de echilibrare, sistemul de energie electrică va putea permite o producție variabilă de energie electrică din surse regenerabile. În sfârșit, noile norme includ, de asemenea, un nou cadru pentru mecanismele de asigurare a capacității, cu o limită de emisii de 550 gr CO2 provenit din combustibili fosili per kWh de energie electrică.
- Normele pieței energiei electrice din Europa se pregătesc pentru tranziția energetică: acord provizoriu între președinție și Parlament (comunicat de presă, 19/12/2018)
- Textul integral al Directivei privind energia electrică
- Textul integral al Regulamentului privind energia electrică
Pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice
Noul cadru pentru prevenirea, pregătirea în cazul apariției și gestionarea crizelor de energie electrică va consolida siguranța energetică în întreaga UE. Odată cu noul regulament, statele membre vor trebui să elaboreze planuri de pregătire pentru riscuri pe baza scenariilor de criză la nivel regional și național. De asemenea, acesta prevede îmbunătățirea cooperării și facilitarea acordării de asistență între statele membre în cazul unei crize de energie electrică.
- Noi norme ale UE vor îmbunătăți siguranța alimentării cu energie electrică în situații de criză (comunicat de presă, 05/12/2018)
- Textul integral al Regulamentului privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice
ACER
Rolul și funcționarea ACER sunt actualizate în noul regulament. Aceasta include o revizuire a sarcinilor și a competențelor directorului său și ale Consiliului autorităților de reglementare. Rolul de sprijin al ACER în supravegherea reglementară a entităților europene din domeniul energiei face, de asemenea, obiectul consolidării.
- Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei primește un nou cadru legislativ: Președinția ajunge la un acord provizoriu cu Parlamentul European (comunicat de presă, 12/12/2018)
- Textul integral al Regulamentului privind ACER
Context și etape viitoare
Comisia Europeană a prezentat pachetul său de propuneri, denumit pachetul „Energie curată pentru toți europenii”, în noiembrie 2016. Acesta include 8 acte legislative care contribuie la conturarea uniunii energetice și la îndeplinirea angajamentelor asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris. Având în vedere că patru acte legislative au intrat deja în vigoare, adoptarea de astăzi a celor patru dosare rămase reprezintă finalizarea pachetului.
Cele patru dosare vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. Acestea vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.