A fost modificata Legea nr. 10/1995 privind Calitatea in constructii

2807 vizualizari
Legea nr. 10/1992, Legea privind Calitatea in constructii
Distribuie pe

Modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind Calitatea în Construcții

Dezvoltatorii imobiliari trebuie să predea locuințele doar după admiterea recepției la terminarea lucrărilor, conform unei noi legi

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care reglementează mai strict piața imobiliară și le impune noi condiții dezvoltatorilor. Mai exact, proiectul de lege prevede că folosirea unei construcţii se va face doar după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor.  Proiectul modifică și completează legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii cu prevederi privind accesul la utilităţi, în condiţii de siguranţă.

Expunerea de motive a proiectului de lege a inclus:

Cererea tot mai ridicată de locuințe noi, precum și lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piața imobiliară spații cu destinația de locuințe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilități, care să răspundă condițiilor și exigențelor de calitate a vieții, punând chiar în pericol siguranța și viața locatarilor.
În ultima perioadă au avut loc mai multe incendii la imobile cu destinaţia de locuinţe care nu aveau semnate procesele verbale de recepţie la finalizarea lucrărilor de construcţie sau care nu aveau branşamentele autorizate, adecvate şi definitive, în acord cu destinaţia de locuire. În fapt, în ultimii ani, au fost semnalate zeci de situaţii în care au avut loc incendii sau explozii soldate cu victime şi pagube materiale, având drept cauză instalaţiile improvizate sau neadecvate la care unii dezvoltatori imobiliari au recurs pentru a crea înşelător senzaţia că blocul dat în folosinţă locatarilor este branşat la utilităţi şi poate oferi condiţii normale şi sigure de folosinţă.
Chiar dacă opinia publică a identificat investitorii, dezvoltatorii sau proprietarii acestor imobile drept vinovați morali, aceștia ascunzând starea de fapt a construcției și riscul la care se expun locatarii, legea este lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor.

Așa cum prevede legea, calitatea construcțiilor este rezultanta totalității performanțelor de comportare a acestora în exploatare, în scopul satisfacerii, pe întreaga durată de existență, a exigențelor utilizatorilor și colectivităților.

Legea instituie sistemul calității în construcții, care să conducă la realizarea și exploatarea unor construcții de calitate corespunzătoare, dar trebuie completată cu prevederi privind accesul, în condiții de siguranță, la utilități, în scopul protejării vieții oamenilor, a bunurilor acestora, a societății și a mediului înconjurător.

Prin urmare, inițiativa legislativă de completare și modificare a Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, răspunde interesului public de a proteja drepturile cetățenilor, clarifică și acoperă lipsurile semnalate, întărind ordinea relațiilor în societate.

Atât constructorii, cât și proprietarii imobilelor care nu vor respecta noile prevederi vor plăti o amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 lei, se arată în proiectul de lege.

Construcțiile pot fi fară branșamente, conform noii legi. În varianta propusă spre votare Camerei Deputaților, a fost eliminat amendamentul care prevedea includerea obligației legale privind realizarea și menținerea branșamentelor pe durata existenței construcțiilor. Amendamentul stipula obligația de realizare și menținere a branșamentelor adevate și definitive la rețelele de utilități: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, energie termică.

Forma adoptată de Cameră pe 10.04.2019: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr161_16.pdf

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video