novapex

 

Inmagazinarea subterana a gazelor naturale - Metodologia de stabilire a tarifelor

Gaze naturale
vizualizari

Pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare privind activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat pe 13.02.2019, Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

La elaborarea Metodologiei s-a avut în vedere recunoaşterea costurilor prudente efectuate de operatorii de înmagazinare pentru desfășurarea activității, urmărindu-se, în același timp, și creșterea transparenței modului în care veniturile operatorilor se raportează la nivelul necesar al costurilor activității reglementate desfășurate.

S-au avut, de asemenea, în vedere și încurajarea investițiilor în obiectivele sistemului de înmagazinare realizate în scopul îmbunătățirii funcționării și creșterii siguranței și flexibilității în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum și creșterea capacității de înmagazinare, prin acordarea unei rate de rentabilitate și a unor stimulente pentru investițiile noi. 

Prin noua Metodologie s-a urmărit crearea unui echilibru între necesitățile și resursele necesare desfășurării activității de înmagazinare subterană a gazelor naturale în scopul eficientizării acesteia sub toate aspectele, inclusiv prin realizarea de fluxuri succesive de injecție-extracție în cadrul unui ciclu anual de înmagazinare, în actualul context european în care se pune un accent major pe măsurile de flexibilitate și securitate în furnizarea gazelor naturale.

Dintre principalele prevederi introduse de Metodologie menționăm următoarele:

  • stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană pentru fiecare ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în intervalul de 12 luni consecutive 1 aprilie – 31 martie, pe baza datelor din situația evidențelor contabile reglementate corespunzătoare ultimului ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar; 
  • impunerea unor reguli privind achiziţionarea de bunuri, lucrări şi servicii de către operatorul de înmagazinare având în vedere criterii de eficiență economică; 
  • obligația transmiterii la ANRE a justificării costurilor generate de activitatea de înmagazinare; 
  • întărirea monitorizării de către ANRE a activității operatorilor economici prin raportarea trimestrială de către aceștia a costurilor totale și a veniturilor realizate din prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale. 

Prin aplicarea prevederilor Metodologiei se asigură dezvoltarea capacităților de înmagazinare a gazelor naturale, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, realizându-se totodată echilibrul între obiectivele operatorilor de înmagazinare și interesele utilizatorilor, beneficiari ai serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii

Licitatii banner Article

 

Valoarea estimata:3600
Data publicarii: 19.04.2022
Valoarea estimata:7563
Data publicarii: 19.04.2022
Valoarea estimata:358600
Data publicarii: 19.04.2022