Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 9-2010

281 vizualizari
autorizarea sudorilor
Distribuie pe

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.226 bis din 09.04.2010, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT CR 9 – 2010 “Autorizarea sudorilor care executa lucrari de sudare la instalatiile sub presiune si de ridicat in otel, aluminiu, aliaje de aluminiu si polietilena de inalta densitate (PE – HD)”. Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri nr.442 din 12.03.2010 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. Prescriptia are drept scop stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru autorizarea sudorilor care efectueaza operatii de sudare in otel, aluminiu si aliaje din aluminiu folosite la montarea, instalarea si repararea instalatiilor sub presiune si a instalatiilor de ridicat supuse regimului de supraveghere si de verificare tehnica ISCIR. De asemenea PT CR 9-2010 stabileste conditiile cerute la autorizarea sudorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate folosite la montarea si repararea sistemelor de conducte pentru transportul fluidelor.

Prescriptia PT CR 9-2010 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.240 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Hotararea Guvernului nr.1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.37 din 21 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Hotararea Guvernului nr.584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.404 din 16 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) Legea nr.307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.633 din 21 iulie 2006;
e) Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.646 din 26 iulie 2006;

In acest articol vom prezenta conditiile cerute la autorizarea sudorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate folosite la montarea si repararea sistemelor de conducte pentru transportul fluidelor.
Persoanele juridice care solicita autorizarea sudorilor de catre ISCIR, trebuie sa faca dovada ca detin propriile proceduri de sudare aprobate. In cazul in care persoanele juridice nu detin proceduri de sudare aprobate, se admite ca autorizarea sudorilor sa se deruleze concomitent cu aprobarea procedurii de sudare.
Sudorii care se autorizeaza ISCIR trebuie sa faca dovada absolvirii unui program de formare profesionala; fac exceptie cetatenii unui stat membru al UE care au absolvit in statul membru de origine un program de formare profesionala echivalent cu cel prevazut in prescriptia PT CR 9 – 2010.

Procedeele de sudare la care se refera prescriptia pe care o prezentam sunt urmatoarele:
- SD - sudarea cu element incalzitor drept;
- SRM - sudarea prin electrofuziune a imbinarilor suprapuse cu manson;
- SRS - sudarea prin electrofuziune a imbinarilor tip sa (derivatie).

Principalele tipuri de imbinare folosite la sudarea tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PE – HD) sunt:
a) BW – imbinare cap la cap;
b) SW – imbinare suprapusa cu manson;
c) SS – imbinare tip sa (derivatie).

Materialele de baza utilizate sunt:
-PE 80 si
-PE 100.

Autorizarea efectuata pe PE 80 este valabila si pentru PE 100 si invers. In cazul imbinarilor sudate intre PE 80 si PE 100 este necesara o noua autorizare.
Unul din elementele importante in definirea domeniului de autorizare este raportul dimensional standard (SDR): raportul dintre diametrul exterior nominal „dn” si grosimea nominala a peretelui tevii „en”, calculate cu formula: SDR = dn / en. 
Codificarea autorizatiei unui sudor, pentru polietilena de inalta densitate, contine urmatorii termeni (vezi figura alaturata):
- numarul prescriptiei tehnice aplicabile;
- variabilele esentiale, conform PT CR 9 – 2010;
- procedeul de sudare;
- tipul materialului de baza (teava – T); 
- tipul imbinarii (BW, SW, SS);
- dimensiuni proba;
- raportul dimensional standard (SDR). 

La examenul de autorizare candidatii sustin o proba teoretica si una practica. 

Dupa sudare, probele se supun examinarilor si incercarilor in functie de tipul imbinarii, astfel:
a) pentru imbinari cap la cap (BW) 
- tipul verificarilor: - examinare vizuala (100%)
- incercarea la tractiune (4 epruvete)
b) pentru imbinari suprapuse cu manson (SW)
- tipul verificarilor: - examinare vizuala (100%)
- incercare la rupere prin decoeziune (4 epruvete)
c) pentru imbinari tip sa / derivatie (SS)
- tipul verificarilor: - examinare vizuala (100%)
- incercare la rupere prin decoeziune (2 epruvete)

Examinarea vizuala se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR care participa la examen, iar rezultatul acestei examinari constituie conditie de continuare a examinarilor.
Incercarile distructive se efectueaza in laboratoare care au fost evaluate de catre ISCIR pentru stabilirea capabilitatii tehnice in fiecare domeniu de incercare.

In incheiere subliniem doua mentiuni importante si anume:
- Autorizatiile sudorilor se elibereaza dupa depunerea la ISCIR de catre persoana juridica a dosarului final, pentru fiecare sudor care a fost declarat “admis” in procesul verbal de verificare tehnica. Persoana juridica primeste exemplarul original al autorizatiei de sudor.
- Termenul de valabilitate al autorizatiei de sudor este de 2 (doi) ani.

Ing. Cristian Guta
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video