Repararea placilor electronice ale centralelor termice este permisa sau nu d.p.d.v. al Prescriptiilor tehnice ISCIR?

3552 vizualizari
Centrala termica
Distribuie pe

In ultimul timp, au inceput sa apara pe internet din ce in ce mai multe oferte de la firme / persoane fizice care repara si apoi comercializeaza placi electronice ale aparatelor pentru incalzit consumatoare de combustibil / cazanele termice.

Concomitent, ca in orice domeniu in care exista cerere si oferta, au aparut si cumparatori (persoane fizice sau chiar juridice) pentru aceste placi electronice reparate, desi unii dintre producatorii de centrale termice interzic categoric aceasta practica. Exista destui sustinatori ai utilitatii si sigurantei in functionare a acestor placi electronice reparate (datorita pretului lor mult mai scazut fata de o placa electronica noua, de la producator), care afirma ca nu se poate intampla nimic rau in cazul in care se inlocuieste un condensator, o rezistenta sau un releu ars de pe placa electronica defecta. Oare asa stau lucrurile?

In cele ce urmeaza ne vom ocupa de de aparatele pentru incalzit consumatoare de combustibil cu puterea mai mica sau egala cu 400 kW – deoarece majoritatea placilor electronice care se repara sunt pentru aceste aparate.

Ce trebuie tinut cont este faptul ca domeniul aparatelor pentru incalzit consumatoare de combustibil / cazanelor de apa calda este un domeniu reglementat, iar ISCIR exercita (cf. [1] – Art. 4 (2)) urmatoarele functii:

“a) de autoritate in domeniul instalatiilor/echipamentelor, care asigura controlul respectarii prevederilor referitoare la conditiile de introducere pe piata si punere in functiune a instalatiilor/echipamentelor, precum si urmarirea si controlul regimului de autorizare si verificarea tehnica a instalatiilor/echipamentelor;
b) de reglementare, prin care se asigura elaborarea documentelor cu caracter normativ pentru domeniul sau de activitate.”

Drept urmare, ISCIR a elaborat [2]. In aceasta Prescriptie tehnica se specifica, la art. 26:

“Repararea si intretinerea aparatelor se efectueaza sub supravegherea RSL, cu respectarea instructiunilor producatorului si a documentatiei de reparare.”

Nici un producator de aparate de incalzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos nu specifica, in documentatia tehnica de reparare, faptul ca placile electronice ale acestora se repara si nici nu da instructiuni de reparare a placilor electronice. Nici un producator nu da schema electronica a placii de reglare si control.

Mai mult, la art. 27 a aceleiasi prescriptii tehnice [2] se specifica:

“Inlocuirea dispozitivelor de siguranta, de control și de reglare se face numai cu produse similare construite de catre producator sau cuproduse similare certificate CE.”

Placile electronice sunt atat dispozitive de reglare si control, cat si dispozitive de siguranta ale aparatelor de incalzit amintite mai sus.

Tinand cont de frenezia persoanelor autorizate/neautorizate ISCIR cf. PT A1-2010 care recomanda repararea placilor electronice in detrimentrul inlocuirii lor cu unele noi, de la producator, se pune problema cunostintelor in domeniul reglementat de ISCIR pe care acestea le au. Pe langa faptul ca ele nu cunosc legislatia specifica meseriei, nu constientizeaza nici faptul ca, in cazul in care se intampla un eveniment nedorit (explozie, incendiu etc.) iar in urma expertizei care se efectueaza se constata faptul ca s-a “umblat” la placa electronica, si acest fapt va fi mentionat ca posibila sursa a evenimentului, cu toate responsabilitatile care decurg de aici.

Bibliografie:

[1] Legea 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 09 iulie 2011
[2] Prescriptia tehnica PT A1—2010 „Aparate de incalzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos cu puteri nominale ≤ 400 kW”, aprobata de ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri cu Ordinul 1007-2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 513 bis din 23 iulie 2010
[3] Ordin 165/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea personalului tehnic de specialitate in domeniul ISCIR, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 572 din 11 august 2011

Autori: Expert Tehnic Extrajudiciar AEXEA – Cristian CETATEANU
Expert Tehnic Extrajudiciar AEXEA – Florin CETATEANU

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video