REPowerEU: măsuri energetice incluse în planurile naționale de redresare

36 vizualizari
REPowerEU
Distribuie pe
  • Măsuri menite să economisească energia, să producă energie curată, să diversifice sursele de aprovizionare și să sprijine gospodăriile
  • Statele membre ale Uniunii vor aloca mai multe fonduri proiectelor transfrontaliere și celor multinaționale din domeniul energiei
  • Noi măsuri referitoare la transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite

PE aprobă includerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale pentru a crește independența de combustibilii fosili ruși, pentru a accelera tranziția verde și a combate sărăcia energetică.

Parlamentul a confirmat în plen cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri un acord încheiat cu Consiliul în decembrie 2022. În temeiul acordului, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, astfel cum se prevede în planul REPowerEU al Uniunii.

O independență crescută și combaterea sărăciei energetice

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Măsuri transfrontaliere, transparență și climă

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30 % din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

Deputații au reușit și să introducă noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU. În același timp, se vor acorda derogări temporare atât pentru măsurile care protejează Uniunea în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică, cât și pentru cele care reduc la minimum prejudiciul potențial împotriva mediului și care nu periclitează obiectivele Uniunii în materie de climă.

Finanțarea

Mulțumită negociatorilor Parlamentului, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare. În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

Puteți găsi mai multe informații aici.

 

Siegfried MUREŞAN (PPE, România), coraportor, a declarat în timpul dezbaterii:

„Planul REPowerEU ne va ajuta să asigurăm prețuri accesibile la energie pentru cetățeni și pentru întreprinderile noastre. Acest lucru ne va permite să ne asigurăm aprovizionarea cu energie și să renunțăm la dependența de combustibilii fosili ruși. Pentru ca REPowerEU să genereze o valoare adăugată reală la nivelul UE, statele membre ar trebui să aloce cel puțin 30% din resursele REPowerEU proiectelor transfrontaliere.”

Eider GARDIAZABAL RUBIAL (S&D, Spania), coraportor, a adăugat:

„Am elaborat un plan pentru a reduce impactul economic al războiului, avansând în același timp tranziția verde. Vor exista 20 de miliarde de euro în plus pentru combaterea sărăciei energetice, pentru promovarea energiei verzi și pentru îmbunătățirea capacităților noastre de stocare a energiei. Am negociat o derogare limitată de la principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul, deoarece suntem hotărâți să luptăm împotriva schimbărilor climatice și să nu punem în pericol obiectivele climatice ale UE. De asemenea, am introdus modificări, cum ar fi o mai mare transparență și prioritate pentru proiectele transfrontaliere”.

Dragoș PÎSLARU (Renew, România), coraportor, a concluzionat:

„Luptăm împotriva fricii cu ambiție, cetățenii au avut parte de un an dificil și avem nevoie de soluții durabile pentru ei acum, nu mai târziu. Întrebați guvernele dumneavoastră ce măsuri intenționează să includă în planurile lor naționale - trebuie să izolăm locuințele pentru cetățenii noștri, să ne recalificam forța de muncă pentru noi locuri de muncă ecologice și să ajutăm companiile noastre. În RePowerEU am stabilit acum cerințe clare pentru identificarea celor mai importanți beneficiari și așteptăm să vedem cum vor folosi guvernele banii.”

Următorii pași

Mecanismul de redresare și reziliență este o măsură unică și extraordinară, care se va încheia pe 31 august 2026. Noile norme referitoare la introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare intră în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 2.032 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.192 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 50.420 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video