novapex

 

19 noiembrie 2018, Ziua Mondiala a Toaletei

toilet
vizualizari

Tema de anul acesta: “chemarea naturii”

• 892 de milioane de persoane din întreaga lume nu au acces la toaletă și își fac nevoile în natură
• Expunerea la fecale umane are consecințe asupra sănătății publice, vieții și condițiilor de lucru ale oamenilor, asupra alimentației, educației și productivității economice pe tot globul

Organizația Națiunilor Unite a proclamat 19 noiembrie ca Ziua Mondială a Toaletei, în acord cu agenda de dezvoltare durabilă, cu scopul de a spori gradul de conștientizare la nivel global a problemei de salubritate în întreaga lume și necesității de a acționa.
Ceea ce pentru majoritatea dintre noi, cei care citim aceste rânduri, pare o banalitate - accesul la o toaletă - pentru o mare parte a populației globului este o problemă vitală. Astăzi, 892 de milioane de persoane sunt în situația de a-și face nevoile în natură, ceea ce are consecințe asupra mediului și sănătății lor, poluând apele pe care le consumă mai târziu și provocând boli. Cea mai gravă dintre acestea este diareea, responsabilă în fiecare an de moartea a 361 000 de copii sub vârsta de 5 ani. 

Nici România nu stă mai bine la acest capitol; conform datelor INS (Institutul Național de Statistică), jumătate din populaţia României trăiește în locuințe fără canalizare. În 2017, doar 9,9 milioane de locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, echivalentul a 50,8% din populaţia rezidentă a României. În ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, populaţia cu locuinţele conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare (SCE) este de 9,4 milioane de persoane, reprezentând 47,7% din populaţia rezidentă a României.

toilet

Natura în sine nu cunoaște conceptul de risipă: după încheirea ciclului de viață al resurselor, acestea sunt reciclate în mod natural pentru a menține echilibrul. În 2018, Națiunile Unite ne transmit, în cadrul campaniei When nature calls, we need a toilet, faptul că, în unele cazuri, este suficient să replicăm aceste cicluri naturale pentru a oferi o soluție la unele dintre cele mai importante probleme de salubritate din întreaga lume.

Natura ne cere ajutorul din ce în ce mai vizibil. Pentru viitorul nostru și al planetei, este momentul să o ascultăm. Fundația We Are Water, parte a grupului Roca, s-a alăturat campaniei When nature calls, we need a toilet și a organizat pe 15 noiembrie 2018, la Barcelona, o conferință, pentru a dezbate și a prezenta soluții de salubritate care să funcționeze în armonie cu mediul înconjurător și care să permită comunităților să își gestioneze deșeurile cu resursele disponibile. De asemenea, a prezentat proiecte axate pe îmbunătățirea situației de salubritate în întreaga lume.

Statisticile privind accesul oamenilor la toaletă sunt alarmante. 60% din populația lumii - aproximativ 4,5 miliarde de oameni - nu au toaletă în propriile case, contaminând apa și solul. 1,8 miliarde de oameni consumă apă care ar putea fi contaminată cu fecale. Lipsa toaletelor înseamnă că fecalele umane, la scară masivă, nu sunt capturate sau tratate. 

Soluțiile de salubrizare inspirate de natură însăși și de ecosisteme pot trata reziduurile umane înainte ca acestea să ajungă în mediul înconjurător. Cele mai multe dintre aceste soluții se bazează pe protecția și gestionarea vegetației, a solurilor și a zonelor umede, inclusiv a râurilor și a lacurilor. Unele dintre aceste soluții ar putea fi:

• Latrine de compostare, care colectează și tratează deșeurile umane în interiorul toaletei sau fosei, producând astfel îngrășăminte care pot fi folosite ulterior în agricultură.
• Crearea de zone umede sau cu stufăriș artificiale, care să filtreze apele poluate cu reziduuri umane, înainte ca apa să ajungă în râuri.

Ziua Mondială a Toaletei, sărbătorită pe 19 noiembrie, vizează luarea de măsuri pentru a garanta că toată lumea are o toaletă sigură până în 2030, conform Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile - economic, social şi de mediu. În cadrul acestui program, până în 2030 trebuie atins și obiectivul nr. 6: Apă curată şi salubritate - Asigurarea disponibilităţii apei, managementul sustenabil al acesteia și salubritate pentru toţi. Acesta are ca scop asigurarea salubrității populației planetei, reducerea la jumătate a volumului de ape netratate și sporirea reutilizării lor. Toate acestea sunt și obiective ale Fundației We Are Water, care face eforturi susținute pentru îndeplinirea lor.

 

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019