novapex

 

Baterii pentru o lume mai sigură

SR EN 61427-1:2014
vizualizari

Bateriile au devenit dispozitive indispensabile în viața noastră de zi cu zi. De la telefoane mobile la laptopuri, de la e-bikes la mașini electrice, toate se bazează pe puterea bateriilor pentru a putea funcționa.

În 2018, bateriile au atras atenția presei, dar nu într-un mod pozitiv. În Coreea de Sud, peste 20 de acumulatori pe bază de litiu-ion au provocat incendii din cauza scurtcircuitelor. Este foarte bine-cunoscut și cazul unui important producător de telefoane mobile care comercializase un model de top ajuns să fie interzis pe avioanele anumitor companii aeriene din cauza probleme provocate de acumulatoare.

Prin urmare, standardele internaționale de evaluare a conformității elaborate de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) au devenit mai importante ca niciodată. Acestea specifică cerințele de performanță și siguranță pentru baterii și acumulatori.
Numărul vehiculelor electrice va crește de la 3 milioane la 125 de milioane până în anul 2030, estimează Agenția Internațională pentru Energie.
În anul 2018, IEC a publicat a doua ediție a standardului IEC 62660-2 care face parte din seria IEC 62660 privind celulele Li-ion folosite de vehiculele electrice.
Standardul este format din trei părți: prima se referă la testarea performanței, a doua stabilește criteriile pentru testele de fiabilitate, iar partea a treia stabilește cerințele de siguranță.

În contextul economiei circulare se pune și problema reciclării și refolosirii. Bateriile Li-ion pot fi reciclate, dar acest proces este unul costisitor și, deocamdată, rata de recuperare a materialelor nu depășește 20%. Totuși, cercetarea progresează rapid, iar în laborator, oamenii de știință au reușit să atingă niveluri de recuperare de 80%.
În cazul refolosirii acestora, o baterie pe bază de Li-ion poate ajunge la aproximativ 10.000 de cicluri de încărcare și descărcare, ceea ce poate însemna o durată de viață de câteva luni în anumite dispozitive sau de peste 15 ani în cazul unor aplicații de stocare a energiei.

Așadar, bateriile uzate pot fi testate pentru evaluarea capacității și refolosite în aplicații mai puțin solicitante.
În Europa, producătorii de vehicule electrice au reutilizat cu succes bateriile folosite în diverse tipuri de sisteme de stocare a energiei, de la utilizarea acestora în mici dispozitive rezidențiale până la sprijinirea unor soluții industriale.
Comitetul tehnic IEC, responsabil de standardizarea acumulatorilor, a elaborat două standarde esențiale pentru sistemele de stocare a energiei regenerabile: IEC 61427-1 și IEC 61427-2.

Ambele standarde se axează pe caracterizarea corectă a performanței bateriilor, indiferent dacă sunt folosit pentru a alimenta un frigider sau pentru a preveni întreruperile în rețelele electrice de la nivel național.

IEC pregătește, de asemenea, standarde pentru bateriile cu flux. Bateriile cu flux reprezintă o tehnologie interesantă care poate fi folosită pentru a stoca cantități mari de energie deoarece rezervoarele de stocare pot fi dimensionate în funcție de nevoi.

În România, ASRO a publicat standardele SR EN 61427-1:2014, Acumulatoare pentru stocarea energiei electrice din surse regenerabile. Cerințe generale şi metode de încercare.

Partea 1: Aplicații fotovoltaice, în afara rețelelor electrice și SR EN 61427-2:2016, Acumulatoare pentru stocarea energiei electrice din surse regenerabile. Cerințe generale şi metode de încercare.

Partea 2: Aplicaţii conectate la reţeaua electrică, care pot fi cumpărate din magazinul online.

Sursa: https://www.asro.ro/

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019