Condiții și cerințe pentru o termografie de succes

69 vizualizari
camera de termoviziune
Distribuie pe

Pentru ca termografia în domeniul clădirilor să aibă o rată de succes cât mai ridicată, este bine să ținem cont de câteva aspecte înainte să ne apucăm de treabă.

Condiții în cazul termografiei de exterior:
Următoarele condiții trebuie să fie respectate în sensul efectuării unei analize termografice la nivelul stratului exterior al clădirilor:

    •  Pentru o termografie de exterior adecvată și cu valori corecte este important ca temperaturile să fie scăzute și vremea să fie uscată.
    •  Stratul de acoperire al clădirii nu trebuie să fie ud ca urmare a precipitațiilor – este imposibilă efectuarea de analize termografice la exterior pe timp de ploaie, zapadă sau ceață densă.
    •  Viteza recomandată în cazul vântului este de sub 5 m/s (18 km/h).
    •  O cerință prealiabilă o reprezintă diferența de temperatură între interior și exterior de cel putin 10 –15 °C înregistrată într-un interval de 12 ore.
    •  De regulă, inspecția are loc în anotimpurile reci, fiind recomandat a se efectua dimineața, înainte de răsăritul soarelui – efectele razelor solare asupra suprafețelor exterioare, chiar și în orele de după efectuarea măsurătorilor, pot conduce la rezultate eronate.
    •  O excepție de la această cerință o constituie - de exemplu - analizele termografice efectuate în cazul depozitelor frigorifice, la aceleași diferențe de temperatură impuse, însă în intervalul opus de timp, iar efectuarea măsurătorilor are loc prin urmare în lunile calde.
    •  O altă excepție o reprezintă termografia în cazul construcțiilor prefabricate cu schelet din lemn. Această analiză se efectuează în mod normal în semestrul de vară, ca urmare a diverselor procese de încălzire sau de răcire în cauză. În astfel de zone, este ideal ca analizele termografice să se deruleze la două ore după apusul soarelui.
    •  Zonele investigate trebuie să fie vizibile în mod clar – trebuie luate în considerare în acest caz și radiațiile care interferează și care provin de la alte obiecte din apropiere (de exemplu, clădirile învecinate).
    •  În funcție de lentila utilizată, se impune o distanță de aproximativ 15 metri în raport cu clădirea vizată, respectiv pentru obținerea unei imagini externe complete a respectivei părți a clădirii - atunci când aceasta implică locuințe unifamiliale. Clădirile de apartamente impun o distanță considerabil mai mare, în funcție de dimensiunea lor - dacă acest lucru nu este posibil, trebuie captate mai multe imagini pentru a putea finaliza respectiva analiză.

Condiții în cazul termografiei de interior:

Pentru o termografie de interior adecvată și cu valori corecte trebuie respectate anumite condiții specifice cu privire la efectuarea măsurătorilor:

    •  Spre deosebire de cea de exterior, termografia de interior este posibilă pe toată durata zilei.
    •  Spațiile interioare vor fi încălzite cu 12 ore înainte până la o temperatură de cel putin 20 °C – temperatura din clădire trebuie sa fie menținută la valori pe cât posibil constante, aspect realizabil - de exemplu - prin deschiderea corespunzatoare a ușilor.
    •  Toate ferestrele trebuie să fie  închise.
    •  Încalzirea trebuie oprită cu aproximativ 1 oră înainte de procesul de măsurare.
    •  Mobilierul, articolele auxiliare si perdelele trebuie îndepărtate de lângă pereți sau date jos cu 12 ore înainte de acest proces.
    •  În anumite circumstanțe, este logic să folosiți alte metode de măsurare și investigare, precum testele de etanșare prin BLOWER DOOR - în special la testarea etanșeității la aer.
    •  Un astfel de procedeu de detectare la nivelul țevilor de încălzire trebuie efectuat de preferință în faza în care sistemul este pornit sau încălzit. Este absolut esențial în aceasăa etapa sa asteptati pana cand se poate observa fluxul de retur la nivelul tevilor - acest lucru poate dura ceva timp.

Termografia în cazul construcțiilor reprezintă o metodă de măsurare acceptată la nivel internațional și care permite înregistrarea fără contact direct și total nedistructivă a distribuției temperaturii de suprafată, respectiv evaluarea caracteristicilor de natură termică. Termografia în construcții poate fi utilizată în multe domenii. Aceasta oferă o metodă rapidă de detectare a defectelor structurale, precum punțile termice și permeabilitatea la aer, dar și a țevilor sau conductelor defecte și a eventualelor scurgeri, reprezentând, de asemenea, o alternativă pentru documentarea fără echivoc a acestora. În plus, aceasta reprezintă un instrument eficient în ceea ce privește economisirea costurilor legate de energie. Aspectele legate de sănătate și de prevenirea incendiilor reprezintă la rândul lor niște argumente puternice în favoarea utilizării sistemelor termografice de generare a imaginilor.

Cu toate acestea, ca urmare a faptului că numeroase «puncte slabe» la nivel termic nu pot fi văzute decât din interior, este în general necesar să se efectueze atât inspecții la exterior, cât și la interior. Pentru a suplimenta măsurătorile, analizele termografice sunt adesea efectuate în combinație cu testele de etanșare prin BLOWER DOOR. Cu toate acestea, atunci când este efectuată o inspectie, anumiti factori precum condițiile meteo, climatul general în interiorul limitelor clădirii și distanțele de măsurare trebuie de asemenea luați în considerare.

Avantajele utilizării unei camere de termoviziune.

Cu toate că achiziționarea unei camere de termoviziune reprezintă în continuare o investiție inițială semnificativă, există totuși nenumarate argumente și dovezi care atestă faptul că o astfel de investiție va putea fi amortizată într-un timp scurt:

    • Termoviziunea reduce în mod semnificativ timpul necesar pentru localizarea eventualelor scurgeri sau pentru identificarea unei inconsistențe la nivelul instalațiilor de încălzire sau al țevilor aferente sistemului de încălzire.
    • De îndată ce acestea au fost localizate, atât dvs. cât și clienții dvs. veți beneficia de costuri vizibil mai mici și de mai putine întreruperi, în special ca urmare a reducerii la nivel minim absolut a necesității de a efectua diverse lucrări de excavare.
    • Utilizarea tehnologiei de termoviziune în vederea sporirii nivelului eficienței vă va permite să facilitați și alte vizite suplimentare ale clienților.

La ce trebuie să fim atenți în momentul achiziției unei camere de termoviziune?

La alegerea unei camere de termovizune care să fie compatibilă cu o gamă largă de aplicații din sectorul construcțiilor, va trebui să luați în considerare o serie de criterii relevante în acest context:
    • Rezoluția - infraroșu / numărul de pixeli
    • Sensibilitate termică
    • Ecranul camerei
    • Câmpul vizual
    • Software de analiză
    • Funcțiile: ajustarea scalărilor prin configurarea manuală a nivelului și a intervalelor de variații
    • Ușurința în utilizare
    • Asistența pentru produs

Toți parametrii deja amintiți au o importanță majoră. În cadrul aplicațiilor ce vizează urmărirea țevilor aferente sistemului de încălzire sau identificarea eventualelor scurgeri, diferențele de temperatură pot fi adesea destul de mici și, prin urmare, este absolut esențial să alegeți un sistem termografic de generare a imaginilor adecvat și compatibil, capabil să genereze rezultate exacte și utile.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video