Inovații în domeniul HVAC - Realitate virtuală și augmentată

179 vizualizari
Realitate virtuală și augmentată
Distribuie pe

Realitatea virtuală și realitatea augmentată pot juca un rol important în industria HVAC, de la instruirea la domiciliu până la sprijinirea tehnicienilor pe teren. Aflați cum pot funcționa aceste tehnologii pentru HVAC.

Realitatea virtuală este adesea asociată cu timpul liber. Oamenii folosesc căștile VR pentru a juca jocuri video imersive sau pentru a discuta cu oameni în spații digitale. Același lucru este valabil și pentru realitatea augmentată: mulți oameni se gândesc la popularul joc mobil Pokémon Go, în care jucătorii caută monștri colecționabili în lumea reală. Căștile VR și AR sunt comercializate și vândute ca dispozitive de joc, dar pot avea un rol semnificativ în HVAC. Cu aplicațiile potrivite, aceste căști pot instrui tehnicienii cu scenarii din lumea reală sau pot oferi informații valoroase în timp ce lucrează la fața locului. Realitatea virtuală și realitatea augmentată sunt făcute pentru HVAC.

Realitatea augmentată, sau AR, adaugă un strat virtual la lumea reală. Spre deosebire de căștile VR, o cască AR va avea lentile transparente. Programele de realitate augmentată proiectează modele 3D și alte date pe lentilă și le aranjează în viziunea dumneavoastră, astfel încât tot ceea ce apare în program devine parte din lumea din jurul dumneavoastră. De acolo, utilizatorii pot explora modelele 3D ca și cum s-ar afla în lumea reală. Designerii și arhitecții pot recrea un proiect în programele de realitate augmentată și îl pot prezenta ca și cum proiectul ar fi fost realizat integral.

Cu ajutorul realității augmentate, utilizatorii pot explora un proiect în 3D complet de oriunde din lume. Cu o cască AR, spectatorii vor vedea proiectele ca și cum ar fi deja construite înainte de începerea oricărei lucrări. Căștile AR pot fi un instrument eficient pentru prezentarea de noi proiecte, dar pot servi și profesioniștilor din domeniu. Programele AR pot afișa informații valoroase în timp ce un utilizator navighează într-un spațiu. Un utilizator ar putea introduce producătorul și numărul de model al unității pentru a vizualiza caracteristicile specifice ale modelului respectiv.

Angajații care utilizează AR pot viziona clipuri video de instruire, în timp real. În privința efectuării lucrărilor de întreținere în timp ce se află pe teren, aceștia pot să urmărească evoluția lucrărilor fără a fi nevoiți să se oprească în mod constant și să se uite la telefon. Videoclipurile instructive pot ajuta noii angajați să se perfecționeze în ceea ce privește elementele de bază sau îi pot ajuta să efectueze lucrări de întreținere care necesită mai multă experiență. Veteranii din industrie ar putea examina componentele individuale evidențiate de căștile AR și ar putea extrage informațiile relevante pentru a diagnostica o problemă. Realitatea augmentată poate oferi unui tehnician instrumentele necesare pentru a-și îndeplini sarcinile.

Beneficii

    • Reducerea timpului de nefuncționare și accelerarea operării și a întreținerii- Găsirea de informații mai rapid, cu acces imediat în teren la date în timp real, manule de utilizare, instrucțiuni, scheme etc.

    • Reducerea erorilor umane- Localizarea echipamentului potrivit și ghidarea pas cu pas a operatorilor în finalizarea procedurilor de întreținere

Cu ajutorul programelor de realitate augmentată, instalatorii HVAC pot vedea în timp real traseul conductelor HVAC. Imaginați-vă instalatori care pot vedea conductele la locul lor, cu tot cu clapetele de reglaj, în timp ce își îndeplinesc sarcina. Programul ar putea afișa modele BIM 3D în locul conductelor, astfel încât instalarea să corespundă îndeaproape planurilor.

Instrumentele de realitate augmentată ar putea facilita planificarea și execuția instalațiilor de sisteme complexe de conducte, reducând lucrările de refacere costisitoare atunci când lucrurile nu se aliniază. Realitatea augmentată va deveni un instrument vital atât pentru profesioniștii consacrați, cât și pentru noii veniți, oferind informații cruciale la fața locului. Pare a fi science fiction, dar multe programe de realitate augmentată pot îndeplini deja multe dintre aceste sarcini.

Pe măsură ce tehnologia evoluează, industria găsește noi modalități de a o aplica la HVAC. Realitatea virtuală și realitatea augmentată ar putea servi în curând un rol vital în proiectarea, instalarea și întreținerea sistemelor HVAC.

Cu ajutorul VR, instructorii pot stabili programe de formare într-un spațiu virtual 3D. Aceștia pot reproduce instrumentele pe care tehnicienii le-ar folosi în lumea reală, astfel încât studenții să știe ce folosesc pe teren. Studenții își vor folosi căștile VR pentru a naviga în programul de instruire. Aceștia își pot folosi controllerele pentru a utiliza instrumentele virtuale și pentru a efectua lucrări de întreținere pe mașinile HVAC simulate. Acest lucru reduce costurile necesare pentru formarea unui tehnician. De asemenea, deschide ușa către noi programe de formare. Instructorii pot recrea scenarii comune de întreținere sau pot crea o situație provocatoare pentru a-și testa studenții. Studenții trebuie să folosească aceleași abilități pentru a diagnostica problemele sistemului și pentru a efectua întreținerea necesară pe unitatea virtuală.

În stadiul actual, realitatea virtuală nu va înlocui pe deplin experiența de formare cu instrumente din lumea reală, dar ar putea în curând să reflecte această experiență. Pe măsură ce tehnologia VR se îmbunătățește, programatorii și designerii pot simula mai bine scenariile din lumea reală. Realitatea virtuală poate lua în considerare mai mulți factori pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește. Formarea prin VR ar putea într-o zi să egaleze formarea în lumea reală.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video