Realitatea augmentată și realitatea virtuală- tehnologii complementare

411 vizualizari
realitate augumentata, realitate virtuală
Distribuie pe

În prezent, realitatea augmentată și realitatea virtuală se află în centrul strategiilor de inovare ale multor sectoare industriale. Adesea puse pe nedrept una împotriva celeilalte, aceste două tehnologii își ating potențialul maxim atunci când sunt utilizate și combinate cu înțelepciune. Pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie găsită complementaritatea, din Industria 4.0.

De câțiva ani, realitatea augmentată și realitatea virtuală se află în centrul preocupărilor industriale. Potențialul lor de inovare constă în aspecte cum ar fi optimizarea producției. Cu toate acestea, aceste două instrumente digitale sunt, încă, prezentate ca două opțiuni care se exclud reciproc și între care trebuie să se aleagă. Realitatea este însă cu totul alta și în funcție de modul în care sunt utilizate, demonstrează de fapt, cât de complementare sunt cu adevărat. 

Două tehnologii imersive

Ambele tehnologii sunt uneori considerate ca fiind în competiție una cu cealaltă, deoarece funcționează pe principii similare: modelare și imersiune. Născute aproape simultan în anii '90 și bazate pe tehnici de animație dezvoltate inițial de industria jocurilor video, ambele duc utilizatorul într-un mediu creat digital.

Există însă o diferență majoră între ele: locul pe care îl ocupat în lumea reală. După cum sugerează și numele său, realitatea augmentată adaugă conținut digital în lumea reală, fără a o face să dispară complet. 
Realitatea virtuală, pe de altă parte, poate fi folosită pentru a explora un mediu complet virtual, ca și cum utilizatorul ar fi un personaj dintr-un joc video.

Aceeași abordare - soluții diferite

Această distincție aparent mică este de fapt fundamentală și dă naștere la aplicații industriale foarte diferite și, prin urmare, la avantaje operaționale diferite. 

Realitatea augmentată, denumită și realitate mixtă atunci când obiectele virtuale pot fi manipulate, permite interacțiuni între lumea fizică și cea digitală pentru a optimiza o gamă largă de sarcini de proiectare, producție sau asistență. În timpul unei operațiuni de întreținere, de exemplu, un tehnician poate accesa cu ușurință informații suprapuse despre sarcinile care urmează să fie efectuate și despre mediul înconjurător.

Capacitatea realității augmentate de a prezenta date la momentul și locul potrivit face din ea un instrument ideal și pentru formarea angajaților, aflați în noi poziții profesionale. Datele digitale contextualizate în lumea fizică permit utilizatorului să înțeleagă mai rapid și mai ușor informațiile și să răspundă în consecință, de exemplu, ajută la elaborarea unor lecții fascinante ce implică mult mai mult elevii în materiile studiate în școli. Așadar, realitatea augmentată este deosebit de utilă pentru dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de rezolvare a problemelor.

Deoarece realitatea virtuală creează un mediu digital de la zero, aceasta este deosebit de utilă în scopuri de simulare sau prototipare. Utilizată în special în sectorul automobilelor, aceasta poate simula situații de accident sau operațiuni de asamblare fără a fi nevoie să se organizeze și să se finanțeze teste fizice, care sunt, desigur, costisitoare din punct de vedere al echipamentelor și al personalului.

La fel ca în cazul unui joc video, realitatea virtuală permite, de asemenea, ca mai multe persoane să interacționeze și să lucreze împreună în lumea virtuală, indiferent de locul în care se află fizic. De exemplu, doi ingineri pot lucra împreună la operațiuni de prototipare și pot interacționa direct cu același produs în curs de fabricație, chiar dacă se află la mii de kilometri unul de celălalt.

În ceea ce privește formarea, natura imersivă a realității virtuale dezvoltă memoria musculară și îi pregătește pe cursanți pentru situațiile cu care este probabil să se confrunte. La fel ca realitatea augmentată, aceasta este, prin urmare, o modalitate excelentă de dezvoltare și consolidare a competențelor tehnice.

Soluții complementare cu aceleași obiective

Aplicațiile extrem de diverse ale realității virtuale și ale realității augmentate economisesc amândouă timp și bani considerabili prin perfecționarea proceselor existente și fluidizarea acestora. Un model virtual poate fi proiectat în doar câteva zile, cu rezultate comparabile cu un prototip fizic care ar fi necesitat mai multe săptămâni de producție. Astfel, procesul de proiectare a noilor produse este accelerat considerabil. În mod similar, realitatea augmentată poate fi utilizată pentru a prezenta informații în timp real și astfel se facilitează  munca tehnicienilor și se reduc semnificativ erorile.

Realitatea augmentată și realitatea virtuală sunt în prezent legate în mod inextricabil de conceptul de Industrie 4.0. În timp ce realitatea virtuală este adesea utilizată pentru instruirea privind sarcinile de bază sau repetitive, realitatea augmentată îi ajută acum pe operatori să anticipeze și să facă față unor situații punctuale.

Fiecare în felul său, contribuie la digitalizarea muncii industriale și aduce inginerii și tehnicienii într-o lume în care digitalul și fizicul interacționează direct. Oferindu-le acces la informații materializate, sarcinile lor zilnice sunt simplificate și asigură, astfel, câștiguri în materie de eficiență și autonomie.

Departe de a fi concurente, aceste tehnologii sunt, de fapt, perfect complementare, cu condiția să fie utilizate cu înțelepciune pentru a optimiza procesele în funcție de avantajele lor respective.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video