10 sfaturi legate de funcționarea sistemelor HVAC pe timp de iarnă

776 vizualizari
HVAC pe timp de iarnă
Distribuie pe

Au trecut sărbătorile de iarnă și poate nu trăim cea mai grea iarnă de până acum, însă sezonul rece tot este unul deosebit. Indiferent de cât de bizară a fost iarna până acum, tot e o perioadă în care dacă folosiți un sistem HVAC (încălzire, răcire și ventilație a aerului) acasă, ori la muncă, e bine să urmați câțiva pași pentru ca acesta să funcționeze perfect și să nu vă producă surprize neplăcute. Haideți să trecem împreună prin 10 sfaturi pe care le puteți urma pentru asta. 

1. Monitorizează constant termostatul

Anotimpul rece - începând din toamnă, apoi iarnă și prima parte a primăverii -  e unul în care la noi e necesară funcționarea unui sistem de încălzire pentru a ne asigura confortul termic. S-ar putea să optezi să dai drumul la căldură în timp ce ești plecat, ca la întoarcere să nu ai surprize termice. Pentru a economisi energie și a reduce costurile, e bine fie să folosești programe presetate, fie să cobori cu câteva grade temperatura setată a termostatului. În acest fel, vei economisii considerabil la factură.

2. Șterge praful și aspiră

Sistemul tău HVAC, prin natura funcționării lui, poate aduna praf și resturi destul de repede. Ștergerea regulată a prafului și aspirarea sunt două modalități simple, dar eficiente, de a crește eficacitatea și eficiența sistemului. La rândul său, acest lucru va îmbunătăți calitatea aerului din interior, permițându-ți ție și oaspeților tăi să respirați aer mai curat.  

3. Înlocuiți filtrele de aer

Știai că filtrele sistemelor HVAC trebuie înlocuite în mod regulat? Sau că nu toate filtrele de aer sunt create la fel, astfel că unele trebuie înlocuite mai devreme decât altele? În primul rând, începe identificând tipul de filtru de aer potrivit pentru casa ta. Apoi, apelează la firma care îți asigură întreținerea sistemului HVAC sau la furnizorul de consumabile pentru astfel de sisteme și cere-i să-ți furnizeze / achiziționează și instalează filtrul de aer potrivit. Filtrele de aer murdare fac să circule poluanții din aer, amplificând efectul alergiilor și simptomele astmului. În plus, un filtru de aer murdar supra-solicită funcționarea sistemului tău HVAC. În timp, asta poate duce la defectarea sistemului, ceea ce se va traduce în mai mulți bani cheltuiți de tine. 

4. Ia în considerare controlul umidității în întreaga casă

O mulțime de probleme legate de calitate a aerului pe timp de iarnă provin din problemele de control a umidității. În funcție de climatul local, de sistemul HVAC, de vechimea imobilului în care este instalat și de obiceiurile și stilul de viață, aerul uscat sau umiditatea crescută pot fi ambele motive de îngrijorare pe timp de iarnă. Instalarea unui umidificator pentru întreaga locuință pentru a combate aerul uscat sau a unui dezumidificator pentru a preveni efectele umidității prea crescute, sunt îmbunătățiri extrem de utile pentru o locuință sănătoasă. Desigur, totul începe de la monitorizarea umidității.

5. Programează o inspecție de rutină a sistemului HVAC

Nimeni nu vrea ca în plină iarnă, într-o zi cu temperaturi mai scăzute, să înceapă o poveste cu probleme la sistemul de încălzire. Ar fi păcat dacă sistemul pe care se bazează controlul temperaturii de la interior s-ar defecta tocmai într-o astfel de zi, mai grav într-o zi de weekend. De aceea, este întotdeauna indicat să programezi o inspecție de rutină a sistemului HVAC o dată sau de două ori pe an - cel mai bine la începutul și la finalul sezonului rece. Asta pentru că sistemele HVAC sunt similare în funcționare cu o mașină, ambele sunt complexe și necesită atenția unui expert. Un tehnician HVAC se va ocupa să curețe orificiile de aerisire și unitatea exterioară, va rezolva problemele apărute și va răspunde la orice întrebare pe care o ai. 

6. Curăță unitatea exterioară

Atunci când discutăm despre sănătatea sistemului HVAC, unitatea exterioară este adesea neglijată. Acest lucru este regretabil, deoarece curățarea unității exterioare este o operațiune absolut necesară în întreținerea sistemului HVAC. Murdăria și resturile își pot face loc în unitate, afectându-i funcționarea corectă. Ce să faci? Aruncă o privire la unitatea exterioară și îndepărtează frunzele, crengile, pietrele și alte elemente care sunt prinse. Și, asigură-te că spațiul din jurul unității este liber. 

7. Decorează cu prudență în interior

Decorațiunile interioare sunt frumoase, creează atmosferă și dau personalitatea interioarelor, însă pot și afecta calitatea aerului din interior, dacă nu ești atent! Fii atent la praful care se depune pe ele. Șterge-l periodic pentru a împiedica răspândirea microparticulelor de către sistemul de ventilație. Asigură-te că nu sunt amplasate în apropierea orificiilor de aerisire sau a unității exterioare, pentru că asta poate împiedica funcționarea lor și va scădea calitatea aerului de la interior. 

8. În timpul sărbătorilor de iarnă, fii cu ochii pe pomul de Crăciun

Indiferent ce tip de brad alegi, este important să ai grijă de el pe întreaga perioadă a sărbătorilor. Dacă alegi un brad natural, încearcă să optezi pentru unul care se scutură cât mai puțin de ace. Oricum ar fi, nu-l amplasa în apropierea gurilor de aerisire și a surselor de căldură (de exemplu, șeminee, calorifere și radiatoare).

9. Ia în considerare mai puține lumânări

Lumânările oferă o lumină blândă, strălucitoare și un parfum încântător care însuflețește orice cameră. Iar iarna e cu siguranță sezonul în care ne place să ne folosim de ele. Din păcate, majoritatea lumânărilor - în special cele parfumate - dăunează calității aerului din interior. Ele eliberează toxine, cum ar fi benzenul, toluenul, formaldehida și acetaldehida. Alege în schimb lumânări naturale cu fitil de bumbac. Orice tip ai alege, nu amplasa lumânările în apropierea orificiilor de ventilație și evită utilizarea lor pe perioade prelungite de timp.  

10. Atenție la gătit

Atunci când gătești o cină delicioasă de sărbători, evită folosirea sobelor pe lemne. Ele emit COV și alți poluanți atmosferici care reduc calitatea aerului din interior și exterior. Dar poluarea la gătit apare și în cazul sobelor și cuptoarelor cu gaz! Asigură-te că ele se ventilează în exterior și ia în considerare deschiderea ferestrelor în perioadele în care gătești mai mult. Ia în calcul și dotarea cu un sistem de ventilație mecanică, pentru un aflux constant de aer proaspăt filtrat din exterior.

10 sfaturi, 10 idei care să te ajute să te bucuri de confort termic și aer curat pe timp de iarnă, iar sistemul tău HVAC să rămână funcțional. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video