Care este temperatura ideală în casă în timpul iernii?

1802 vizualizari
temperatura ideală în casă în timpul iernii
Distribuie pe

Când locuința ta devine rece în timpul temperaturilor scăzute, este tentant să dai drumul la căldură și să crești temperatura din dormitor, baie și restul camerelor. Poate fi reconfortant pe moment dar, când vin facturile te vei întreba dacă familia ta ar putea trăi confortabil la o temperatură mai scăzută.

Așadar, care este temperatura ideală pentru locuința ta pe timp de iarnă?

În perioada iernii, atunci când oamenii se află în casă în timpul zilei sau seara, este recomandată păstrarea termostatului la 20 de grade Celsius. Poți începe prin a seta termostatul la 22 de grade Celsius și apoi să reduci lent acest nivel în fiecare săptămână până la 20 de grade Celsius. Valorile cele mai mici pot ajunge până la 15 sau 16 grade Celsius.

Atunci când nu ești acasă, asigură-te că ai setat temperatura la 13 grade Celsius înainte de a pleca. Nu este indicat să oprești complet căldura sau să setezi temperatura la mai puțin de 13 grade Celsius. Aerul din casă ar putea fi atât de rece încât ar putea provoca înghețarea și explozia conductelor de apă, mai cu seamă când ești plecat din oraș, pentru un timp îndelungat.

Temperatura potrivită în dormitor în timpul iernii

Fiecare persoană poate avea nevoi diferite în funcție de vârstă și sex. Bebelușii și copii mici se vor simți mai confortabil să doarmă într-o cameră cu o temperatură ambientală între 20 până la 24 grade Celsius. Corpurile lor sunt mici și încă în creștere, așa că sunt mai sensibili la schimbările de temperatură.

Pentru început setează termostatul la 22 de grade, închide ușa camerei și peste 2-3 ore verifică împreună dacă încăperea este prea caldă, rece sau așa cum trebuie. În cazul în care consideră că este frig, repetă pașii, dar setează temperatura la 24, aceste 2 grade pot face o mare diferență. În acest fel, copilul se va simți confortabil atât când merge la culcare, cât și dimineața când se trezește.

Care este temperatura normală pentru baie?

Temperatura în sala de baie trebuie să fie între 22 și 24°C, ideal de aproximativ 23 de grade, o temperatură care se obține cel mai bine prin intermediul încălzirii prin pardoseală. 
De menționat, din nou, că temperatura ambientală este afectată de umiditatea din atmosferă pentru că aerul umed reține căldura mai eficient decât cel uscat. Ca să se încadreze în norme, umezeala interioară trebuie menținută între 30% și 50%.

Aparatele cu care poți controla temperatura în locuință

Device-urile de care ai nevoie pentru a încălzi locuința sunt fie o centrală, fie alte aparate de încălzit. Chiar și un aer condiționat poate fi de ajutor, sau și un aparat de tratat aerul, mai ales dacă ai probleme cu umezeala. Un element indispensabil este termostatul care îți indică temperatura din locuință și îți permite să o ajustezi. 

Însă trebuie să știi că nici cel mai bun termostat nu te ajută să obții o temperatură constantă dacă izolația locuinței este realizată ineficient. Rata pierderilor de căldură va fi prea mare dacă imobilul este slab izolat.

Dacă nu ai o centrală termică în apartament sau un alt tip de sistem de încălzire și imobilul este branșat la rețeaua publică, indicat este să alegi un device care să te ajute la stabilirea căldurii din casă. Consultă un specialist pentru a alege unul economic și performant, ca să obții cele mai bune rezultate.

Cele mai bune modalități pentru a fi confortabil în timpul iernii și a economisi energie

  1. Alege un termostat inteligent sau programabil. Un termostat inteligent sau programabil poate simplifica reglarea temperaturii prin scăderea automată a temperaturii atunci când dormi sau nu ești acasă.
  2. Lasă lumina soarelui să intre. Poți profita de această sursă naturală gratuită de căldură, din timpul zilei, deschizând jaluzelele și perdelele și lăsând să intre cât mai multă lumină solară în camere.
  3. Închide perdelele pe timp de noapte. Din păcate, deoarece nu sunt întotdeauna la fel de bine izolate cum sunt pereții, ferestrele pot suferi pierderi de căldură. Acoperind ferestrele cu perdele în timpul nopții, se diminuează pierderile de căldură. Ia în considerare achiziționarea de perdele termice izolate pentru a maximiza eficiența energetică.
  4. Închide sursa de căldura și ușile din camerele nefolosite. Economisește energie și bani închizând sursele de căldura și ușile din încăperile nefolosite.
  5. Îmbracă-te în mod corespunzător. Scoate puloverele preferate, pantalonii lungi și șosetele groase ca să le porți prin casă. Investiția în pături și pilote groase și confortabile, care țin cald noaptea, este o idee bună. 
  6. Folosește un încălzitor de cameră. Dacă nu vrei să încălzești întreaga casă ci doar o zonă mică pentru o perioadă scurtă de timp, încearcă un încălzitor electric, care este o sursă de căldură simplă și eficientă din punct de vedere energetic pentru zonele mici și închise.
  7. Întreține și ia în considerare modernizarea sistemului HVAC. Sistemele HVAC devin în permanență mai eficiente din punct de vedere energetic. Actualizarea la un model mai nou, eficient din punct de vedere energetic, poate oferi economii semnificative pe parcursul întregii durate de viață a produsului. Important pentru funcționarea eficientă a sistemelor HVAC este inspectarea periodică a echipamentului și curățarea filtrelor.

În concluzie, chiar dacă valorile enumerate mai sus sunt privite ca fiind ideale pentru fiecare locuință, nu uita să ții cont și de preferințele tuturor membrilor familiei, pentru ca toată lumea să se simtă confortabil atât pe timpul zilei, cât și al nopții.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video