Casa pasiva, energie verde pentru casa ta sau soluția la criza energetică?

1041 vizualizari
Casa pasiva
Distribuie pe

Te-ai gândit să îți construiești o casă în viitorul apropiat? Atunci cu siguranță vrei sau ar trebui să vrei să faci o documentare serioasă, riguroasă, pe tema celor mai eficiente variante prin care să-ți eficientizezi consumul de energie. În condițiile în care prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice merg constant în sus, sursele de energie alternativă par să fie soluția viitorului, însă nu trebuie să privim problema doar din perspectiva surselor de alimentare, ci și din prisma eficientizării consumului de energie. În acest context, casa pasivă poate să fie soluția câștigătoare, fiind un subiect tot mai interesant în ultimii ani. Haideți să vedem în articolul ce urmează de ce și cum poți să-ți construiești o casă pasivă.

Ce e casa pasivă și de unde a început totul?

Conceptul nu este unul tocmai nou apărut, ci are peste 30 de ani vechime. Prima casă gândită pentru a testa acest concept a fost construită în 1991, în Germania. Înainte de toate însă haideți să definim ce este casa pasivă. Conform specialiștilor din domeniu, ca să putem vorbi despre o casă pasivă, trebuie ca ea să fie astfel proiectată încât toate elementele independente de încălzire și răcire a interiorului să poată lipsi. Întreaga construcție trebuie să fie astfel concepută și executată încât să se ajute doar de mediul înconjurător pentru a oferi confortul termic necesar locuirii. Prin urmare o casă pasivă este un imobil în care confortul termic poate fi atins prin așa numitele procese de post-heating și post-cooling al aerului proaspăt, care sunt necesare pentru a păstra nivelul optim de temperatură, precum și calitatea ridicată a aerului, fără a fi nevoie de soluții adiționale de recirculare a aerului.

Cum funcționează casa pasivă?

Pentru a atinge aceste nivele de performanță pasivă, arhitecții folosesc așa-numitul design pasiv inteligent. De exemplu, se asigură că încă din faza de proiectare orientează casa în așa fel încât să se folosească în cel mai eficient mod de soare și umbră – împreună cu cele 5 principii ale casei pasive:

  1. Fără punți termice
  2. Ferestre cu izolare superioară
  3. Ventilare mecanică, cu sistem de recuperare de căldură
  4. Izolare termică de top a pereților
  5. Construcție ermetică (inclusiv ferestre care nu se deschid)

Totuși, o casă pasivă este însă mai mult decât un simplu imobile care consumă puțină energie. De pildă clădirile pasive permit reduceri substanțiale ale cantităților de energie necesare încălzirii și răcirii. Dacă e să comparăm cu imobilele clasice, energia consumată de aceste case este mai puțină cu până la 90%.

Confortul într-o casă pasivă

Pe lângă avantajele consumului redus de energie necesară menținerii temperaturilor optime vară-iarnă, casele de tip pasiv asigură și un nivel crescut de confort. Asta pentru că ele folosesc inclusiv sursele de energiei din interiorul casei, cum ar fi căldura degajată de persoanele care locuiesc în clădire sau căldura solară care intră în clădire. Astfel se obține un proces de încălzire mult mai ușor și mai eficient.
Dacă vorbim de ferestre, acestea la rândul lor trebuie să aibă o izolare de top, la fel ca și anvelopa termică a pereților exteriori, izolația termică a acoperișului și izolația podelei.
Evident, asta pentru a păstra căldura la interior pe timpul iernii și răcoarea în timpul verii.
Devreme ce nu există punți termice și ferestrele nu se deschid, un alt element esențial al caselor pasive este sistemul de ventilație. Acesta furnizează în permanență aer curat făcând ca și calitatea aerului să fie una superioară.
Așadar, putem spune că o casă pasivă este foarte eficienta din punct de vedere energetic și, în același timp, promovează confortul și izolarea fonică. Asta pentru că izolarea termică atât de eficientă vine cu „efect secundar” și izolarea fonică superioară.

Confort, economie și cu grijă pentru mediu

Așa cum am văzut deja, casa pasivă nu este doar cea mai eficientă metodă de economisire a energiei necesare locuirii, dar este și un concept de construcție gândit să fie confortabil, prietenos cu mediul și accesibil din punct de vedere al bugetului. Designul este conceput obligatoriu de așa natură încât să influențeze pasiv clădirea, de pildă astfel încât razele de soare, umbra sau ventilația să prea sarcina aparatelor de încălzire și răcire precum aerul condiționat sau centralele termice. Acești factori împreuna cu o izolare ridicată și etanșeitatea, fac posibil acel procent de reducere cu 90% a consumului de energie cu care o casă pasivă funcționează în comparație cu una clasică.

Câteva repere orientative tehnice ale caselor pasive

Ca să fie pasivă, o clădire trebuie să îndeplinească câteva criterii esențiale. Dacă vreți niște indicatori de performanță, am pregătit mai jos câțiva, ca să vă puteți face o imagine despre superioritatea caselor pasive față de construcțiile realizate în mod tradițional.
1. Încălzirea spațiului
Energia necesară pentru a încălzi un spațiu nu trebuie să depășească 15 kWh/m2 de spațiu locuibil pe an sau 10 W/m2 la momentul cu consum maxim. Comparați cu 100W/m2 într-o casă normală.
2. Energia primara
Toată energia alocată consumului realizat de aparatele electrocasnice, nu trebuie să depășească 60kWh/m2 de spațiu locuibil pe an.
3. Etanșeitatea
Casele pasive trebuie să fie foarte bine izolate și etanșe din punct de vedere al aerului. Mai exact, ele nu trebuie să aibă mai mult de 0,6 schimbări de aer / oră.
4. Confortul termic
Încăperile locuibile trebuie să fie confortabile pe tot parcursul anului, cu un procent nu mai mare de 10% din ore într-un an trecând de 25 grade Celsius

Concluzii

Casele pasive sunt la mare căutare în aceste zile, cel puțin în faza de documentare a beneficiarilor viitoarelor construcții. Mulți se opresc însă din cauza costurilor mai ridicate pe care acestea le presupun, față de costurile ridicării unei case în mod tradițional. Trebuie să știți însă că aceste case pasive nu sunt un moft sau o modă trecătoare, ci trebuie privite ca niște investiții. Cu alte cuvinte, veți aloca la momentul proiectării și construcției mai mult, însă banii îi veți recupera în timp și, cu cât veți locui mai mult în acel imobil, cu atât casa pasivă va deveni mai profitabilă. În plus, nu este vorba de o modă, despre un locuit sustenabil, în care veți consuma cu mult mai puțină energie, deci amprenta de carbon va fi mult mai mică. Asta, în condițiile unui confort ce nu numai că nu va avea de suferit, ci chiar va fi la cele mai înalte cote.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video