Cum poți scăpa de petele de rugină de pe calorifere?

2507 vizualizari
petele de rugină de pe calorifer
Distribuie pe

Este foarte important să cureți caloriferele pentru ca acestea să nu ruginească. Dacă detectezi pete de rugină, iată o modalitate ușoară și rapidă de a scăpa de ele.

Au apărut pete de rugină pe caloriferele tale?
Există mai multe tipuri de caloriferele, în funcție de modul în care funcționează și din ce sunt fabricate. Dacă ai încălzire centrală, caloriferele pot fi fabricate din oțel sau fier. Sau este posibil să ai calorifere electrice. Este important să păstrezi caloriferele în stare bună și din motive estetice. 

De ce se ruginesc?
Rugina apare din cauza reacției metalului cu oxigenul și apa. Apare sub forma unei pete de culoare brun-roșiatică care rezultă din coroziune.

Pași de urmat
Pentru a curăța petele de rugină de pe un calorifer trebuie să te asiguri mai întâi că acesta este oprit. Dacă acest lucru nu este posibil, așteaptă până când este complet rece înainte de a începe.

Este important să protejezi peretele și podeaua în timpul procesului, pentru a evita stropii și zgârieturile. Acest lucru se poate face prin acoperirea peretelui din spatele caloriferului și podeaua de sub și din jurul acestuia cu o folie de plastic fixată cu bandă camuflantă.

Folosește apoi șmirghel pentru a-l freca energic pentru a îndepărta petele de rugină de pe calorifer. În cazul în care petele sunt mici și răspândite, te poți concentra pe anumite zone specifice până când petele au dispărut. În caz contrar, șlefuiește întreaga zonă pentru a o uniformiza.

După aceea, curăță zona pe care ai șlefuit-o cu o perie, un uscător de păr sau un aspirator pentru a scăpa de praf și de orice resturi rămase pe suprafața caloriferului.

Apoi, ar trebui să aplici un produs de îndepărtare a ruginei. Acesta este un lichid sau un spray pe care îl găsești în magazinele specializate, cum ar fi o fierărie sau un magazin de vopsele, și este folosit pentru a neutraliza rugina și a o împiedica să se răspândească. De obicei se prezintă sub forma unui gel fluid, așa că trebuie aplicat cu o paletă sau o pensulă mică. După aplicare, suprafața va avea o culoare neagră. Nu trebuie să uitați că acest produs trebuie folosit cu atenție și să urmați toate instrucțiunile producătorului, care recomandă de obicei folosirea mănușilor și aplicarea lui într-o zonă bine ventilată.

La câteva ore după ce ai aplicat dizolvantul de rugină (urmând instrucțiunile producătorului), acesta trebuie frecat ușor, pentru a îndepărta excesul de gel. De asemenea, ar trebui să folosești alcool etilic denaturat pentru a freca caloriferul cu o cârpă.
Acum este timpul să aplici vopsea anticorozivă, astfel încât caloriferul să nu ruginească din nou. Poți cumpăra acest tip de vopsea în magazinele de fierărie și de vopsitorie și există mai multe tipuri. Trebuie să alegeți una care să fie tolerantă la temperaturi ridicate, să fie anticorozivă și potrivită pentru a fi aplicată pe suprafețe metalice. Aplic-o cu o paletă sau cu o pensulă și urmează întotdeauna instrucțiunile producătorului.

După ce vopseaua anticorozivă s-a uscat, poți vopsi caloriferul. Vopseaua în aerosoli este o alternativă confortabilă și rapidă, deoarece poți ajunge în toate colțurile.

Când vopseaua este uscată, atunci caloriferul este gata.

Cum se curăță un calorifer de încălzire cu centrală?
Întreținerea caloriferelor împiedică rugina să cauzeze probleme. Dar, de asemenea, menținându-le curate, îmbunătățești și eficiența energetică și proliferarea acarienilor, care întrețin bolile și alergiile.

Înainte de a curăța, oprește caloriferul, sau cel puțin așteaptă să fie rece. Poți acoperi podeaua cu cearșafuri sau ziare, astfel încât să previi petele și zgârieturile. Curăță praful cu o perie de radiator, care ajută să ajungi în toate colțurile mici.

Poți folosi un amestec de apă și săpun sau poate ceva mai agresiv, cum ar fi amoniacul, dar trebuie să respecți întotdeauna instrucțiunile și normele de siguranță. Folosește o cârpă pentru a aplica produsul, freacă întreaga suprafață cu el și apoi clătește. O altă opțiune este să folosești un aparat de curățare cu aburi. Nu trebuie să uiți să usuci după aceea pentru a evita rugina.

Cum se curăță un calorifer electric?
Înainte de a curăța un radiator electric, nu uita că acesta trebuie să fie scos din priză și rece. Curăță-l de praf cu un pămătuf de pene, o cârpă sau o perie pentru radiatoare. Folosește apă și săpun pentru a-l curăța. Apoi trebuie clătit și uscat.

Cum poți preveni ruginirea caloriferelor?
Verifică să nu apară pete de rugină, în special în jurul îmbinărilor, care este locul unde apare cel mai adesea rugina prima dată.

Un sfat simplu pentru a preveni apariția ruginii în jurul articulațiilor este să aplici un lubrifiant multifuncțional, care va proteja zona și va preveni apariția ruginii pe calorifer.

Sfaturi pentru întreținere
Curăță întotdeauna caloriferele toamna, înainte de a porni încălzirea centrală sau de a începe să folosești încălzirea.

"Spală" frecvent caloriferele de încălzire cu centrală, precum și controlează presiunea din circuit și asigură-te că nu există scurgeri.

O atenție deosebită trebuie acordată robinetului radiatorului: păstrează-l curat, în special zona din jurul îmbinării. Aici se poate acumula murdărie care ar putea ajunge să o blocheze. De asemenea, se poate bloca și dacă folosești un tip de vopsea nepotrivit sau dacă o folosești incorect. În acest caz, va trebui să o înlocuiești. Urmează întotdeauna instrucțiunile sau apelează la ajutorul unui profesionist.

Dacă ai calorifere electrice, depozitează-le corespunzător atunci când nu le folosești și protejează-le de umezeală și praf. Verifică cablul și ștecherul, asigură-te că sunt în stare bună și că nicio zonă nu a fost expusă.

Aceste sfaturi te vor ajuta să menții caloriferele în stare perfectă, să le prelungești durata de viață utilă și să nu trebuiască să îți faci griji cu privire la rugină pentru o bună perioadă de timp.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video