Pompele de căldură, de două ori mai eficiente decât sistemele pe combustibili fosili pe vreme rece, conform unui studiu

239 vizualizari
1
Distribuie pe

Dubiile cu privire la funcționarea pompelor de căldură în condiții sub zero s-au dovedit a fi nefondate, spun cercetătorii.

Pompele de căldură sunt de peste două ori mai eficiente decât sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili la temperaturi scăzute, arată o cercetare recentă. Chiar și la temperaturi care se apropie de -30°C, pompele de căldură depășesc sistemele de încălzire cu gaz și petrol, potrivit cercetării realizate de Universitatea Oxford și thinktank-ul Regulatory Assistance Project.

Utilizarea pompelor de căldură crește în multe țări, pe măsură ce prețurile combustibililor fosili au crescut în urma invaziei Ucrainei, iar guvernele caută să atingă emisii nete zero de gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, multe țări au rămas mult în urmă. Franța, de exemplu, instalează de 10 ori mai multe pompe de căldură decât Regatul Unit, unde mulți oameni nu sunt familiarizați cu acestea, iar îndoielile cu privire la eficacitatea lor au fost larg mediatizate. S-au răspândit informații false conform cărora acestea nu funcționează bine la temperaturi scăzute, în ciuda utilizării lor din ce în ce mai mari în Scandinavia și alte climate reci.

Cercetarea, publicată în revista de specialitate Joule a folosit date din șapte studii de teren din America de Nord, Asia și Europa. S-a constatat că la temperaturi sub zero, pompele de căldură erau de două până la trei ori mai eficiente decât sistemele de încălzire cu gaz și petrol.
Autorii studiului susțin că rezultatele au arătat că pompele de căldură sunt potrivite pentru aproape toate locuințele din Europa, și ar trebui să ofere factorilor de decizie politică impulsul de a introduce noi măsuri pentru implementarea lor cât mai rapid posibil.

Dr. Jan Rosenow, directorul programelor europene de la Regulatory Assistance Project și co-autor al raportului, a declarat: „A existat o campanie care a răspândit informații false despre pompele de căldură. Oamenii nu știu multe despre pompele de căldură, așa că este foarte ușor să-i sperii oferindu-le informații greșite.”

Marea Britanie iese din ce în ce mai mult din pas cu o tendință internațională puternică către încălzirea cu emisii scăzute de carbon. Yannick Monschauer, analist energetic la Agenția Internațională a Energiei, a declarat: „La nivel mondial, cota pompelor de căldură din vânzările de echipamente de încălzire urmează să se dubleze cu mult până în 2030, conform politicilor actuale, deoarece implementarea se accelerează și în climatele mai reci.”

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video