5 metode pentru a construi sustenabil

61 vizualizari
constructii sustenabile
Distribuie pe

Cum să trecem către o construcție mai durabilă? Cum să facem clădirile viitoare mai  eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul? Am selectat 5 dintre metodele care să asigure o infrastructură orientată spre sustenabilitate.

Cum poate industria construcțiilor să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă, să abordeze acțiunile climatice și să decarbonizeze infrastructura? Materialele și procesele utilizate în industria construcțiilor pot fi ambele dăunătoare mediului.

„70% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din infrastructură. Ele provin din etapa de construcție, de la ceea ce se numește carbon încorporat, adică cel folosit în procesul de construcție care implică materialele utilizate. Dacă, de exemplu, un jucător din construcții își reduce utilizarea oțelului pentru o clădire nouă, ar putea îmbunătăți eficiența clădirii și ar putea reduce amprenta de carbon a acesteia”, conform unei declarații date de Rodrigo Fernandes, director al responsabilității obiectivelor de dezvoltare durabilă la Bentley Systems și ambasador al Pactului european pentru climă.

A deveni verde este cea mai mare provocare pentru sectorul construcțiilor în anii următori.

Din fericire, se dezvoltă metode de construcție durabile și materiale mai ecologice. Unele dintre ele împacă chiar imperativele ecologice cu nevoile estetice. Iată 5 dintre ele.

1. Utilizarea materialelor durabile precum lemnul
Lemnul este o resursă regenerabilă care ar putea spori sustenabilitatea enorm în industria construcțiilor. Este adesea greu să consideri lemnul un material pe deplin durabil, deoarece poate însemna și defrișarea pădurilor. Dar, din surse adecvate, este o îmbunătățire mare față de produsele artificiale, cum ar fi betonul și oțelul, ambele cu o amprentă masivă de carbon.

În Europa, companiile dezvoltă noi produse pe bază de lemn, cu emisii negative de carbon, care ar putea fi folosite ca înlocuitor pentru componentele tradiționale de construcție cu niveluri ridicate de emisii.

2. Alegerea betonului pentru performanțele sale energetice
Betonul este un material care are o amprentă semnificativă de carbon. Cu toate acestea, inginerii de la Universitatea Națională Incheon din Coreea de Sud au dezvoltat un nou compozit conductiv pe bază de ciment cu fibre de carbon care poate acționa și ca un colector mecanic de energie.

Cu alte cuvinte, acest nou sistem inovator TENG (nanogenerator triboelectric) poate genera și stoca energie. Ar putea fi folosit, de exemplu, în clădiri, pentru a colecta energie din diverse surse de energie (mișcarea omului în interiorul clădirilor, valurile oceanului, mișcarea obiectelor, vânt pe pereți și picături de ploaie pe acoperișuri) prin electrificare de contact - un proces în care electricitatea este generată ca urmare a interacțiunilor dintre două materiale.

3. Utilizarea vopselei albe pentru a răci clădirile
Vopseaua albă a fost folosită pe clădiri încă din antichitate pentru a le răci. Într-adevăr, culoarea albă reflectă căldura, ceea ce nu este cazul culorilor mai închise. Prin urmare, nu este o coincidență că în multe regiuni fierbinți ale lumii (Grecia, Africa de Nord...), fațadele clădirilor sunt vopsite în alb. Această soluție străveche este foarte eficientă și accesibilă împotriva căldurii.

Astăzi, cu valuri de căldură repetate, revenirea la această metodă veche de milenii este un avantaj cert pentru răcirea clădirilor fără utilizarea aerului condiționat.

4. Instalarea panourilor solare estetice
Panourile solare îmbunătățesc semnificativ echilibrul de CO2 al unei clădiri. Cu toate acestea, nu sunt caracteristici de design populare în rândul dezvoltatorilor, planificatorilor și arhitecților, deoarece nu sunt suficient de plăcute din punct de vedere estetic.

Prin urmare, Institutul Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solară (ISE) a dezvoltat module fotovoltaice care pot fi produse într-un spectru de culori unice, printr-o tehnologie inspirată din aripile de fluture pentru a încuraja designerii să le încorporeze în proiectele lor.

5. Înlocuirea aerului condiționat artificial cu aer condiționat natural
Cum pot clădirile industriale să obțină autonomie energetică și să utilizeze mai puțină energie? Cum putem înlocui aerul condiționat artificial cu aer condiționat gratuit, natural și ecologic?

Compania italiană SINTRA a adus un răspuns la această întrebare. Ei au dezvoltat un sistem HVAC bazat pe conducte perforate și pulsatoare autonome care elimină necesitatea de aer condiționat artificial.

Începe cu introducerea unei mase mari de aer în clădire la cea mai scăzută temperatură exterioară, (în timpul nopții, de exemplu). Acest aer proaspăt este stocat datorită inerției termice a structurilor clădirii (pardoseală, pereți...). Apoi poate fi folosit în timpul zilei când este cel mai necesar.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video