Editia din acest an a conferintei Cities of Tomorrow a fost una dintre cele mai interesante editii pentru ca a adus la aceeasi masa actorii din sectorul public si cel privat

81 vizualizari
Cities of Tomorrow #5
Distribuie pe

• Sibiul si Timisoara orase prezente la Cities of Tomorrow #5 - cap de afis in lista de prioritati a investitorilor interesati de Romania

• Orasele Romaniei dispun de un urias potential urbanistic - Prof Peter Zlonicky, Directorul Biroului de Studii Urbane München

• "Editia din acest an a conferintei Cities of Tomorrow a fost una dintre cele mai interesante editii pentru ca a adus la aceeasi masa actorii din sectorul public si cel privat“- Delia Ungur Director General ADLO

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a organizat marti, 28 martie 2017 la hotelul Grand Marriott din Bucuresti, cea de-a cincea editie a conferintei „Cities of Tomorrow”.

Evenimentul a reunit aprox. 300 de participanti din toata tara printre care arhitecti, urbanisti, reprezentanti ai mediului de afaceri cat si numerosi reprezentanti ai sectorului public, confirmand inca o data ca manifestarea ajunsa la a cincea editie are un caracter national, dedicat importantei dezvoltarii urbane si regionale. Tema centrala de anul acesta a fost competitivitatea oraselor.
Evenimentul a fost deschis de presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, domnul Dr. Dragos Anastasiu si de Excelenta Sa, domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti.

Prima parte a evenimentului a avut ca tema centrala discursul doamnei Arh. Dorothee Dubrau viceprimarul orasului Leipzig, care a adus in atentia participantilor modul in care Leipzigul s-a transformat dintr-un oras tipic fostului bloc estic, aproape parasit si dezindustrializat, asa cum sunt inca multe si in Romania, intr-un oras tanar si prosper, modern, cu o industrie puternica si un important hub logistic.

Discursul doamnei Dubrau a fost urmat de cel al domnului profesor Peter Zlonicky, directorul Biroului de Studii Urbane München care a prezentat publicului modalitati de dezvoltare urbana integrata punctand potentialul urias de care dispun orasele Romaniei, caracterizate de identitatea lor multietnica dar si de relatiile multinationale existente. Avem, in viziunea dumnealui exemple excelente de cladiri datand din diferite perioade arhitecturale si nu depinde decat de noi sa le valorificam! O solutie in acest sens ar fi organizarea in cativa ani a unei „International Building Exhibition”, program prin care au fost revitalizate si multe cladiri din diferite orase ale Germaniei precum Berlin sau Hamburg.

In continuare, primul panel, moderat de catre domnul Vasile Iuga, Senior Consultant PwC Romania, i-a avut invitati pe doamna Delia Ungur – Director General ADLO; doamna Imelda Tóásó – Vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov; domnul Ciprian Lucian Rosca – Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene; Prof. Dr. Arh. Dorin Ștefan – Profesor Universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti; domnul Dan Pascariu – Presedinte Neexecutiv Independent al CA al NEPI si Presedintele Consiliului de Supraveghere UniCredit Bank Romania; doamna Ioana Gheorghiade – Director Executiv Banca Comerciala Romana.

Premisa panelului a fost aceea ca dezvoltarea oraselor nu se intampla de la sine ci presupune un efort complex, coordonat care necesita implicarea tuturor actorilor: autoritati locale, investitori, finantatori si comunitate. Investitii semnificative trebuie facute in toate domeniile: utilitati, sanatate, educatie, transport turism si stil de viata.

Concluzia rezultata in urma discutiilor a fost ca asemeni oamenilor, companiilor sau tarilor si orasele se afla intr-o permanenta competitie: pentru afaceri, investitii, mana de lucru calificata, turisti.

Orasele viitorului pentru a deveni si inteligente au nevoie de o abordare integrata si holistica in exercitiile lor de planificare si dezvoltare urbana, unificand dimensiunea sociala, economica de mediu si cea teritoriala.

Consultarea constanta intre investitori, autoritati publice locale, dezvoltatori si societatea civila, transparentizarea planurilor urbanistice si formularea unor proiecte de dezvoltare care sa tina cont de nevoile oraselor si ale cetatenilor, existenta unei analize SWOT pentru fiecare oras precum si viziunea pe termen lung sunt aspecte extrem de necesare pentru atragerea de investitori si implicit pentru revitalizarea oraselor Romaniei.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost cea dedicata gasirii unor solutii concrete viabile pentru opt teme de importanta majora in dezvoltarea regionala: eficienta energetica si management energetic, finantare si fonduri UE, guvernanta oraselor, mobilitatea, managementul deseurilor, turismul , reconversia si revitalizarea siturilor industriale abandonate si dreptul constructiilor. Fiecare din aceste opt teme au fost tratate in mod individual in cadrul unor mese rotunde, fiecare participant putand contribui activ cu solutii pentru tema aleasa. Cele mai bune solutii gasite au fost votate de participanti si premiate in cadrul ceremoniei de premiere de la sfarsitul evenimentului.

Evenimentul s-a incheiat cu o dezbatere privind promovarea si branding-ul oraselor, fiind moderata de domnul Andreas Schiller, de la Schiller Publishing. Participanti la dezbatere au fost doamna Astrid Cora Fodor – Primar al Sibiului; domnul Dan Diaconu – Viceprimar al Timisoarei; domnul Krzysztof Maj – Director General Wroclaw Capitala Culturala Europeana 2016; Dr. Andrei Tiganas – Expert Marketing Teritorial; domnul Christoph Salzer – Director Regional Warimpex AG, Viena si doamna Rodica Margarit – Business Development Manager BASF Romania. Discutia din panel a pornit de la titlul de „Oras capitala culturala europeana - impactul acestui proiect asupra dezvoltarii economice, sociale si culturale a orasului”. Orasele castigatoare ale acestui proiect au beneficiat concret si durabil de pe urma acestuia, nu numai prin cresterea numarului de turisti in anul respectiv, ci prin investitiile majore ce s-au facut pentru pregatirea evenimentului. Doamna Fodor si domnul Maj ne-au povestit din experientele lor acumulate in cadrul acestui proiect, despre beneficiile si dezvoltarea orasului datorate afluxului de fonduri si capital, iar domnul Diaconu ne-a dezvaluit strategia Timisoarei in pregatirea acestui proiect ce se va finaliza in 2021. Cele trei orase prezente in panel au convins atat publicul cat si investitorii prezentii, domnul Salzer de la Warimpex declarand ca pe lista de prioritatii ale companiei pe care o reprezinta Sibiul, Timisoara si Wroclaw vor fi scrise cu majuscule.

Editia de anul acesta a Cities of Tomorrow a confirmat inca o data ca evenimentul organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a devenit o importanta platforma de interactionare intre mediul public si cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informatii, de experiente si nu in ultimul rand crearea de noi contacte de afaceri.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video