Etanșarea ignifugă a cablurilor și conductelor

152 vizualizari
”Partiții antifoc, Compartimentare, Rezistență la foc”
Distribuie pe

Dacă nu sunt protejate în mod adecvat prin etanșare ignifugă, cablurile și conductele pot fi componente importante prin care se răspândesc fumul și flacăra.

Asigurarea integrității unui compartiment utilizând etanșare rezistentă la foc

Atunci când cantitatea de material combustibil este o problemă, o bună strategie de protecție împotriva incendiilor este împărțirea compartimentului în spații mai mici, astfel încât un incendiu într-unul dintre ele să nu se poată răspândi la altele, reducând riscul de a înghiți întregul stoc.

În acest scenariu, este relativ ușor să construiți ziduri de beton cu rezistență adecvată la foc, dar este, de asemenea, obișnuit ca acești pereți să fie încrucișați cu cabluri de alimentare și date, conducte de gaz, oxigen sau apă etc. În multe cazuri, găurile pe care acele pasaje le necesită sunt secțiuni potențiale prin care fumurile și focul se mișcă. Pentru a asigura rezistența la foc prescrisă, acestea trebuie umplute cu materiale specifice rezistente la foc. De fapt, astfel de găuri constituie un mod preferențial de răspândire a fumului, căldurii și flăcării, modificând substanțial integritatea compartimentării și punând în pericol strategia de incendiu. Chiar dacă este instalata corect, etanșarea ignifugă poate fi îndepărtată ulterior datorită procedurilor de întreținere greșite în timpul cărora materialul rezistent la foc este îndepărtat înainte de lucrările de întreținere, dar nu este înlocuit după finalizare. De asemenea, este foarte frecvent ca echipajul de întreținere să nu fie familiarizat cu sistemele de protecție împotriva incendiilor și să înlocuiască etanșarea originală ignifugă cu alte materiale combustibile mai ieftine. În astfel de cazuri, este important să se stabilească proceduri scrise și cerințe pentru lucrările de întreținere."

Alegerea metodei corecte de etanșare depinde de tipul de sistem utilizat. Atunci când se utilizează cabluri combustibile, este necesar să se sigileze trecerea lor folosind materiale care se extind cu temperaturile. De fapt, în timpul incendiului, materialul plastic din jurul conductorului electric arde producând fum și chiar flăcări, prin urmare materialul de protecție ar trebui să se extindă pentru a umple întregul spațiu rămas gol în jurul secțiunii conductorului. Pentru aceste aplicații, se adoptă acoperire ignifuga și etanșata care au o rezistență la foc de până la 180 de minute.

O soluție alternativă sunt pernele de foc: sunt pungi umplute cu materiale inerte și intumescente care sunt plasate în interiorul tăvii pentru cabluri deasupra cablurilor electrice. Odată cu creșterea temperaturilor, materialul din interiorul sacului se extinde și umple toate încăperile din jurul cablurilor. Acest sistem este ușor detașabil și foarte flexibil pentru adaptarea cablurilor.

””

Atunci când o conductă combustibilă traversează peretele, ar trebui să se utilizeze în schimb un guler de rezistență la foc; acest guler special este compus dintr-un cadru metalic rotund care conține o bandă de material intumescent.

””

La temperaturi mai ridicate, materialul intumescent se extinde și umple întreg spațiul lăsat gol de țeava arsă.

””

 

Sorry…This form is closed to new submissions.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video