Izolația termică și eficiența energetică a cabanelor din lemn

1048 vizualizari
eficiența energetică a cabanelor din lemn
Distribuie pe

Izolarea termică a caselor sau cabanelor pe structură din lemn este necesară, deoarece infrastructura acestora este cu mult mai puțin rezistentă la schimbări de temperatură decât cea a caselor din beton sau a caselor pe structură metalică. 

Este important să luăm în considerare, atunci când alegem o construcție din bușteni, caracteristica naturală și anume crăpăturile, care sunt generate de fluctuațiile procentului de umezeală și de tensiunea reziduală din interiorul lemnului. Cercetările demonstrează că nici uscarea naturală și nici uscarea forțată (din uscătoare) nu pot elimina apariția crăpăturilor.
Construcțiile din bușteni păstrează bine căldura, cu condiția ca toate golurile dintre bușteni să fie bine etanșate.

Astfel, se poate spune, cu încredere, că pereții din bușteni izolați ajută să menții facturile de încălzire și răcire la un nivel scăzut.

Important! Înainte de a începe lucrul, este necesar un tratament cu antiseptic și ignifug.

Minimizarea scurgerilor de aer

Casele din bușteni sunt susceptibile de a dezvolta scurgeri de aer. Buștenii uscați la aer au încă aproximativ 15%-20% apă atunci când casa este asamblată sau construită. Pe măsură ce se usucă în următorii câțiva ani, buștenii se micșorează. Contracția și expansiunea buștenilor deschid goluri între bușteni și creează scurgeri de aer, care provocă curenți de aer și cresc cerințele de încălzire și răcire.

Pentru a minimiza scurgerile de aer, buștenii trebuie să fie uscați într-un spațiu protejat timp de cel puțin șase luni înainte de începerea construcției.
Deoarece majoritatea producătorilor și a constructorilor experimentați cunosc aceste probleme de contracție și scurgerile de aer rezultate, mulți dintre ei vor usca buștenii la cuptor înainte de finisarea și instalarea lor. Unii recomandă, de asemenea, utilizarea de garnituri de plastic și de compuși de masticare pentru a etanșa golurile. Aceste garnituri necesită o inspecție regulată și resigilare, după caz.

Cel mai adesea construcțiile din bușteni sunt realizate din lemn de rășinoase: pin, brad, molid, dar se poate folosi și plop, stejar sau frasin. Pinul și molidul sunt cele mai accesibile rășinoase care se folosesc predominant în construcția caselor de lemn.

Proprietăți izolatoare 
În comparație cu pereții exteriori convenționali, pereții din bușteni reprezintă un avantaj datorită izolației lor continue. Pereții tradiționali sunt construiți cu stâlpi de 5 cm x15 cm sau 5 cm x 20 cm. Iar spațiile dintre ei sunt umplute cu izolație din fibră de sticlă cu o valoare R ridicată. Nu toată lumea știe că factorul R al unui stâlp este comparativ mai mic decât izolația plasată în spații. Pereții cu bolțari acționează ca un filtru, care permite evacuarea energiei. În plus, în mod normal, în realitate, fibra de sticlă instalată pierde aproximativ 28% din factorul R preconizat, deoarece condițiile de instalare nu sunt controlate într-un laborator. Cu toate acestea, pereții din bușteni oferă de obicei o barieră continuă de aproximativ R-9 înainte de aplicarea izolației suplimentare.
Acestea au un factor R de 1,41 pe centimetru de grosime. Pentru un perete din bușteni de 15 cm, acest lucru se va adăuga la un factor R mediu de 8,46 înainte de a se aplica orice izolație suplimentară pe structură. În comparație, pinul are un factor R mediu de 7,26 pentru un perete de bușteni de 15 cm.

În contextul construcțiilor valoarea R este o măsură a gradului în care o barieră bidimensională, cum ar fi un strat de izolație, o fereastră sau un perete sau un tavan complet, rezistă la fluxul conductiv de căldură.

"Efectul de masă termică" de conservare a energiei pentru pereții de bușteni grei din casele de bușteni a fost testat. Studiul a fost realizat de NBS (Biroul Național al Standardelor) pentru Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană (HUD) și DOE (Departamentul pentru Energie) din America pentru a afla rezultatele masei termice (grosimea pereților din bușteni masivi sau a pereților din blocuri și cărămidă) asupra consumului de energie al unei structuri.

În cele 3 săptămâni de încălzire de primăvară, structurile din bușteni au consumat cu 46% mai puțină energie termică decât clădirea izolată cu structură din lemn. În perioada de răcire de vară de 11 săptămâni, structurile din bușteni au consumat cu 24% mai puțină energie de răcire decât clădirea cu structură din lemn izolată. În perioada de încălzire de iarnă de 14 săptămâni, ambele clădiri au consumat aproape aceleași cantități de energie pentru încălzire. Profesioniștii NBS care au efectuat testul au calculat valoarea R a cabanei din bușteni (realizată cu un buștean pătrat masiv de 18 cm) la un R-10 nominal. Clădirea cu structură din lemn izolată, cu peretele său de 5 cm x 10 cm și izolație din fibră de sticlă de 8 cm- 30 cm avea o valoare nominală de R-12, ceea ce oferă structurii cu structură din lemn o valoare R cu 17% mai mare.

Izolarea subsolului: Trebuie să acordată o atenție deosebită izolației fundației, care poate pierde 20%-30% din energia casei tale. În ciuda faptului că pare robust, betonul turnat are un factor R mai mic decât o fereastră cu geamuri duble. Includerea izolației în fundație este cu siguranță importantă pentru îmbunătățirea eficienței și a economiilor. 

Opțiuni de izolare a pereților: Producătorii oferă clienților opțiuni pentru adăugarea de izolație fără a afecta estetica unei case din bușteni. Pachetele de izolație furnizate oferă o izolație continuă R-14 crescută în cabană prin adăugarea unei foi de izolație puternică și apoi a unor panouri de lemn, care au rolul de suprafață interioară a pereților. Acest lucru vă îmbunătățește vizibil eficiența energetică.

Ferestre și uși: Au fost realizate mai multe progrese pentru a face ferestrele și ușile mai eficiente din punct de vedere energetic. Cel mai simplu mod de a face cabana de lemn eficientă din punct de vedere energetic este să păstrezi un număr redus de ferestre pe pereții orientați spre nord. Este indicat să folosești tratamente izolatoare pentru ferestre, cum ar fi jaluzelele plisate celulare și să crești avantajele solare pasive la ferestrele de pe pereții orientați spre sud, cu geamuri care asigură reducerea supraîncălzirii pe timp de vară și o izolare termică superioară pe timp de iarnă.
Este important să te asiguri că selecția ferestrelor este adecvată pentru designul complet al casei tale de lemn.

Așadar, dacă nu știați dacă să vă izolați sau nu cabana de lemn sau dacă să investiți sau nu într-o cabană de lemn izolată, atunci acum știți răspunsurile. Îngrijită și tratată corespunzător o casă din bușteni va dura cel puțin 100 de ani. În căutarea unei case ideale, casele din lemn vor atrage privirea pentru că sunt frumoase, practice, nu necesită alte finisaje, păstrează perfect căldura la interior și sunt super ecologice. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video