SYMMETRICA raportează o creștere de 16% a business-ului în 2022

37 vizualizari
Sebastian Robu
Distribuie pe

Pe o piață concurențială și marcată de provocări majore legate de creșterile prețurilor la materia primă și la energie, Symmetrica, lider pe segmentul de pavele și borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, raportează un avans cu peste 30% al business-ului în 2022. 

Astfel, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 210 milioane de lei (cca. 42,5 milioane de euro) în exercițiul financiar încheiat, comparativ cu 180 milioane de lei (cca. 36 milioane de euro) în 2021. 
    
„Începutul anului trecut a fost unul îngrijorător, atât din cauza creșterilor semnificative a costurilor de producție, cât și în contextul declanșării conflictului din Ucraina. Iar provocările nu au lipsit nici pe parcursul lui 2022. De la inflația galopantă, la explozia prețurilor la energie și la materiile prime, până la impactul negativ al contextului economic în veniturile populației. Cu toate acestea, investițiile realizate în 2022 și posibilitatea de a ne extinde liniile de business prin accesarea a tot mai multor proiecte pe zona de reabilitate a rețelelor de apă și canal au contracarat valul de efecte negative venit din piață”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Mai mult de atât, potrivit afirmațiilor sale, schimbările în comportamentul de consum al românilor care investesc tot mai mult în locuințe proprii și au nevoie de produse destinate grădinilor, dar și tendința de achiziție de produse premium au avut un impact pozitiv în business. 

„Anul trecut am finalizat retehnologizarea fabricii din Verești, Suceava, și am inaugurat unitatea din Solca, Suceava, în urma unei investiții totale de peste 11,5 milioane de euro. Acest lucru ne-a oferit un avantaj competitiv mai ales în zona Moldovei. De asemenea, am creat și primul hub tehnologic și de producție Symmetrica la Doaga – Mărășești (jud. Vrancea) prin achiziționarea fabricii Somaco Holding”, a mai spus Sebastian Bobu. 

Astfel, anul trecut compania a fabricat 6 milioane de metri pătrați / liniari de produse, cu 10% mai mult comparativ cu 2021, când producția s-a situat la 5,4 milioane de metri pătrați / liniari. 

Evoluția pieței în 2022 și perspective pentru noul an

Când vine vorba de piața de profil, reprezentantul Symmetrica estimează că aceasta a crescut în valoare cu cca. 20% comparativ cu 2021, la cca. 192 milioane de euro – efect determinat și de majorările de preț la produse înregistrate anul trecut, în timp ce volumul a avut un avans cu cca. 15%. 

„Din perspectiva noastră ca și producător de materiale de construcții utilizate în toate categoriile de proiecte, anul acesta am observat o creștere a cererii pentru lucrările în sistem privat, iar cele cu finanțare bugetară s-au menținut”, spune Sebastian Bobu. 

De altfel, datele INSSE arată că, în 2022, comparativ cu 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,9%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+25,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+20,2%) şi la lucrările de construcţii noi (+8,9%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+21,8%), construcţiile inginereşti (+13,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,8%). 

„Suntem rezervați când vine vorba de evoluția pieței în 2023. Toate dificultăție de care aminteam mai sus se vor menține și în acest an și vor avea un efect direct pe tot lanţul de aprovizionare, iar scăderea puterii de cumpărare își va spune cuvântul”, este de părere Sebastian Bobu. 

Cu toate acestea, compania își menține planurile de investiții și, în acest an, vizează inaugurarea a două noi fabrici. Creșterea producției determinată de acestea va avea astfel un impact pozitiv în business, Symmetrica având astfel posibilitatea de a acoperi cererea venită din mai multe zone geografice ale țării. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video