Un trend modern care ia amploare: folosirea betonului în amenajări

383 vizualizari
folosirea betonului în amenajări
Distribuie pe

Amenajările interioare iau o nouă turnură odată cu apariția unor alternative la clasicele soluții de ceramică și porțelan pentru baie, bucătărie sau spațiul comun al locuinței. Datorită aspectului modern, folosirea plăcilor din beton sunt alegeri de luat în calcul pentru cei care vor să dea o notă de design atemporal interiorului. 
Ce efecte noi în materie de design putem obține? Dacă ne referim la partea de întreținere, structură sau rezistență, cum arată alegerea acestui material ca durabilitate în timp? Merită investiția din punct de vedere financiar?

O revenire spectaculoasă care ia cu asalt designul contemporan 
Datând de acum aproape 2 secole în Europa, aceste tipuri de placări revin în tendințele amenajărilor. Plăcile din gresie și-au pierdut mult din caracterul lor original și din măiestria designului, deși rămân principala alegere pentru durabilitate, caracter practic, greutate și volum reduse. În același timp, o placă de ciment ajungea până nu demult la 2 cm grosime și trebuia supusă unui tratament special pentru a o face impermeabilă.  

În prezent, prin tehnologii moderne precum GFRC (Glass Fiber Reinforced Concrete) se poate realiza beton puternic și cu o porozitate redusă, ceea ce înseamnă că se obțin unele produse subțiri, chiar și de 10 mm. Suprafețele astfel realizate au o rezistență crescută și pot să fie utilizate pentru mulți ani. Plăcile sunt total impermeabile și ușor de curățat. 

Chiar dacă betonul este, în mare măsură, cunoscut prin mai degrabă prin prisma rezistenței materialului, și pare lipsit de personalitate, în prezent are o largă versatilitate. În ceea ce privește grafica și modelele, referirea la elementele clasice este întotdeauna de impact, și se pot alege inclusiv pentru stiluri precum opt-art din anii 60, pentru a crea figuri modulare cu un aspect fermecător. 

Din punct de vedere al curentelor în care se poate adapta, betonul poate fi cu ușurință integrat în locuințe al căror design abordează stilul vintage sau chiar industrial, însă poate fi integrat într-un peisaj mai extins de combinații.

Folosirea plăcilor din ciment se întoarce și la forma hexagonală, pentru un o notă retro, și pot oferi locuinței sau mediului comercial elemente vintage, care se îmbină armonios chiar și cu mobilierul contemporan.

Combinația cu pardoselile din beton cu cele din lemn îți permit să stabilești un amestec echilibrat între un stil modern și unul vechi care, alături de mobilier contemporan sau industrial, subliniază aspectul vintage, păstrând în același timp un caracter modern. Băile și bucătăriile sunt cele mai potrivite medii care îți permit să fii creativ și să gândești out-of-the-box ca să obții efectul estetic. Bineînțeles, le poți găsi locul și în spațiul de dining sau în living room unde poți crea contraste, sublinia designul sau chiar să fie piesa-cheie a atracției, îmbogățind spațiul pardoselei. 

Argumente pro și contra alegerii plăcilor de beton

 1. Există o varietate de modele: opțiunile diferă de la flori până la geometrie modernă, iar imprimeurile creează interconectare mai mare atunci când patru plăci sunt grupate împreună, iar culorile sunt personalizabile. De-a lungul timpului, podelele din gresie de ciment dezvoltă, de asemenea, o patina caracteristică. 

2. Rezistență sporită: în Europa, podelele din gresie de ciment datează de peste 100 de ani. Pentru rezista, plăcile de ciment trebuie sigilate cu mai multe straturi de etanșant penetrant în timpul instalării. Etanșantul trebuie reaplicat periodic, deoarece suprafețele plăcilor de ciment tind să fie foarte poroase fără etanșare.

3. Instalarea corectă este cheia: de exemplu, o pardoseală din țiglă de ciment trebuie sigilată după ce este întărită, dar înainte de a fi chituită; în caz contrar, chitul se va absorbi în plăci și o va decolora. Placile de ciment trebuie, de asemenea, chituite în zone mai mici la un moment dat, astfel încât excesul de chit să poată fi șters imediat de plăcile din jur. Pentru instalarea adecvată, vorbește cu producătorul plăcilor și discută cu un expert pentru lucrul cu produsul.

4. Atenție la culoarea chitului. Deși chitul întunecat este popular și excelent pentru ascunderea murdăriei, ar putea păta permanent plăcile de ciment și, prin urmare, nu este recomandat. Chitul alb este ideal, dar dacă îți dorești chit colorat, nu întuneca nuanța cea mai deschisă din modelul de suprafață.

5. Întreținerea este standard dacă plăcile sunt sigilate corect. Similar cu îngrijirea pardoselilor din marmură, covoarele sau covorașele trebuie așezate lângă căile de intrare în zonele cu trafic intens, iar podelele măturate sau curățate de praf, pentru a păstra murdăria și nisipul cu impact abraziv pe plăcile de ciment. Pentru a curăța o pardoseală din gresie de ciment, folosește produse aprobate pentru piatră naturală, și evită detergenții acizi, cum ar fi oțetul, care îi pot afecta suprafața. 

6. Sunt costisitoare în comparație cu plăcile ceramice. Țigla de ciment poate costa între 8 și 30 de euro pe metru pătrat. Plăcile ceramice pot începe de la 1 euro și în medie între 4 și 7 euro. Nu uita să adăugi aproximativ 15% extra pentru a ține cont de spargere și ia în calcul și transportul comenzii.

7. Sunt prietenoase cu mediul: plăcile de ciment sunt realizate din materiale naturale, de la baza lor solidă până la stratul lor de suprafață de ciment. Spre deosebire de echivalentele ceramice, care sunt arse într-un cuptor, plăcile de ciment sunt create folosind presiunea hidraulică. Asta înseamnă că nu se eliberează combustibili fosili sau substanțe chimice dure în atmosferă. Bonus: sunt 100% reciclabile. 

De la amprenta de carbon redusă și până la valoarea estetică, poți lua în calcul plăcile de ciment atunci când alegi să faci amenajarea casei. Folosește-te de sfaturile noastre să faci cea mai bună alegere atunci când faci amenajarea interioară pe care ți-o dorești!

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video