Industria solara anunta ca tarifele EU pe importurile din China vor mari preturile panourilor solare

62 vizualizari
Tarifele EU in Industria solara
Distribuie pe

Industria solară din Europa a condamnat votul UE de a impune noi taxe asupra importurilor din China, cu doar câteva săptămâni înainte ca un comitet al comerțului din SUA să se pronunțe asupra unor tarife similare.

Un comitet de la Bruxelles a convenit pe 7 septembrie să stabilească taxe de import pentru modulele și celulele solare chinezești cu un preț cu până la 30% peste nivelul pieței, cu "efecte negative uriașe" asupra industriei, potrivit grupurilor comerciale.

Există, de asemenea, o probabilitate de 99% ca Trump să anunțe tarifele la importurile de echipamente de energie solară din China înainte de sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unei surse care a purtat discuții cu oficialii geuvernamentali americani.

Surse ale Comisiei Europene insistă că măsura antidumping a UE va reduce treptat tarifele existente și "va duce treptat la o convergență a prețurilor de pe piața mondială cu a prețurilor de import în UE". Cu toate acestea, în condițiile în care prețurile pieței mondiale scad, SolarPower Europe a spus că măsura antidumping ar adăuga cel puțin 500 de euro (458 lire sterline) la costul unei instalații de uz casnic și până la 1 milion de euro la refacerea unei structuri industriale de un megawatt.

James Watson, CEO, a declarat: "Unii investitori și administratori de echipamente vor aștepta acum cel puțin 12 luni înainte de a începe să construiască, știind că li se garantează o reducere a prețurilor. Afacerile deja ne spun asta.”

UE a impus primele tarife solare în 2013, preocupată de faptul că echipamentele solare chinezești - care reprezintă aproximativ o treime din vânzările în UE - au fost vândute cu amănuntul sub costurile de producție.

Un boom al energiei regenerabile a ajutat China să-și atingă obiectivele legate de energie solară pentru 2020 cu trei ani mai devreme, iar industria sa solară domină piața mondială. Efectul de lovitură asupra producătorilor europeni a fost devastator, potrivit firmei germane SolarWorld AG, care a fost prima care a făcut plângere la UE.

"Comisia a propus stabilirea prețurilor minime de import la niveluri cu mult sub costul de producție – ceea ce este șocant. Asta le face fără sens. Credem că acest lucru este ilegal și nu este în conformitate cu reglementările antidumping".

Scurgerile de informații de la întâlnirea din Biroul Oval, la care Trump a spus asistenților "Vreau tarife împotriva Chinei", au stârnit temeri în industria solară din SUA că zeci de mii de locuri de muncă ar putea fi pierdute într-o dispută comercială.

Vorbind în condiții de anonimat, o sursă în cunoștință de cauză a mărturisit către Guardian: "Există o posibilitate de 99% ca Trump să impună măsuri, deși nu vor fi la fel de mari ca cele solicitate".

O încercare a lui Trump de a încheia un acord cu China cu Coreea de Nord ar putea bloca tarifele, a adăugat sursa, "dar din agenda politică pare evident că administrația va impune măsuri. E la mintea cocoșului."

Sursa: www.theguardian.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video