Gaze fluorurate: Noi acțiuni pentru reducerea emisiilor

65 vizualizari
gaze fluorurate
Distribuie pe
  • Accelerarea eliminării treptate și totale a hidrofluorocarburilor până în 2050
  • Trecere mai rapidă către soluții ecologice
  • Gazele fluorurate sunt utilizate în frigidere, aer condiționat, pompe de căldură, protecții împotriva incendiilor

Parlamentul este gata să negocieze cu guvernele UE cu privire la reducerea în continuare a emisiilor de gaze fluorurate, pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE și globale.

Pe 30 martie, deputații europeni și-au adoptat poziția cu privire la revizuirea cadrului legislativ al UE privind emisiile de gaze fluorurate (gaze F) cu 426 de voturi pentru, 109 împotrivă și 52 de abțineri.

Obiectivul de neutralitate climatică al UE

Deputații europeni doresc o reducere mai accentuată a hidrofluorocarburilor (HFC) pe piața UE începând cu 2039, cu o eliminare completă a producției și a consumului de HFC până în 2050 (Anexa VII). Acest obiectiv ar alinia regulile actualizate cu obiectivul de neutralitate climatică al UE pentru 2050.

Promovarea soluțiilor alternative și combaterea activităților ilegale

Pentru a stimula adoptarea de soluții ecologice și pentru a oferi certitudine consumatorilor și investitorilor, deputații europeni doresc să consolideze cerințele care guvernează introducerea pe piața unică a UE a produselor care conțin gaze fluorate (Anexa IV). Raportul include date specifice de eliminare treptată a utilizării gazelor fluorurate în sectoarele în care este fezabilă din punct de vedere tehnologic și economic trecerea la alternative, cum ar fi refrigerarea, aerul condiționat, pompele de căldură și dispozitivele electrice de comutare.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca comerțul ilegal cu gaze fluorurate să fie mai bine controlat, permițând autorităților vamale să sechestreze și să confiște gazele fluorate importate sau exportate cu încălcarea regulilor, în conformitate cu viitoarea directivă privind infracțiunile de mediu.

„Gazele fluorate nu sunt bine cunoscute, dar au implicații majore pentru clima noastră, deoarece sunt gaze cu efect de seră foarte puternice. În cele mai multe cazuri, există alternative naturale ușor disponibile. De aceea, am votat pentru o poziție ambițioasă pentru eliminarea completă a gazelor fluorurate până în 2050 în majoritatea sectoarelor până la sfârșitul acestui deceniu. Oferim claritate pieței și un semnal pentru a investi în alternative. Multe companii europene sunt avansate în privința acestor dezvoltări și vor beneficia, datorită poziției lor pe piață și oportunităților de export.” - afirmă Raportorul Bas Eickhout (Greens/EFA, NL).

Odată ce Consiliul este de acord cu privire la poziția sa, deputații europeni sunt gata să înceapă discuțiile cu privire la forma finală a legislației.

Gazele fluorurate cu efect de seră, care includ hidrofluorocarburi (HFC), perfluorocarburile (PFC), hexafluorura de sulf și trifluorura de azot, sunt gaze cu efect de seră (GES) produse de om cu potențial ridicat de încălzire globală. Sunt utilizate în aparatele obișnuite precum frigidere, aer condiționat, pompe de căldură, protecție împotriva incendiilor, spume și aerosoli. Acestea sunt prevăzute de Acordul de la Paris împreună cu CO2, metan și protoxid de azot și reprezintă aproximativ 2,5% din emisiile de GES ale UE.

Reducerea suplimentară a emisiilor de gaze fluorate este necesară pentru a contribui la obiectivele climatice ale UE și pentru conformitatea cu amendamentul de la Kigali la Protocolul de la Montreal privind substanțele care afectează stratul de ozon.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video