Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 9 - 2013 (I)

799 vizualizari
cerintele tehnice pentru autorizarea sudorilor
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD)

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 759 bis din 06.12.2013, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT CR 9 - 2013„Autorizarea sudorilor care executa lucrari de sudare la instalatiile sub presiune si de ridicat si a operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PE-HD)”. 
Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr. 1001 din 30.04.2013 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare.

 
Prescriptia are drept scop stabilirea cerintelor tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, care efectueaza operatii de sudare folosite la montarea, instalarea si repararea instalatiilor sub presiune si a instalatiilor de ridicat supuse regimului de supraveghere si de verificare tehnica ISCIR.
De asemenea, prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013 stabileste conditiile cerute la autorizarea operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD) folosite la montarea si repararea sistemelor de conducte pentru transportul fluidelor.

Prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 8 iulie 2011; 
b) Hotararea Guvernului nr. 1340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 22 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2009, privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania aprobata prin Legea nr.68/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 20 aprilie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
d) Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor aprobata prin Legea nr. 375/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 436 din 21 iunie 2002;
e) Hotararea Guvernului nr. 522/2003 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 346 din 21 mai 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele juridice care solicita autorizarea de catre ISCIR a sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, sau a operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PE-HD) sunt obligate, ca in prealabil, sa faca dovada ca detin propriile proceduri de sudare aprobate conform prevederilor prescriptiei tehnice PT CR 7 – 2013.
Daca persoanele juridice nu detin proceduri de sudare aprobate, se admite ca autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, sau a operatorilor sudare PEHD sa se deruleze concomitent cu aprobarea procedurii de sudare.
In cazul autorizarii sudorilor pentru operatii de sudare in fonta sau materiale/aliaje de materiale neferoase (altele decat aluminiul), precum si in cazul utilizarii altor procedee de sudare decat cele cuprinse in prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013, persoanele juridice trebuie sa intocmeasca instructiuni tehnice specifice care se inainteaza la ISCIR pentru acceptare. 

A. Organizarea cursurilor de formare profesionala in vederea autorizarii sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PE-HD)

Sudorii pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si operatorii sudare PEHD care se autorizeaza, trebuie sa faca dovada absolvirii unui program de formare profesionala, cu exceptia celor care au absolvit intr-unul din statele membre un program de formare profesionala a carui organizare a avut la baza cerinte echivalente cu cele prevazute in prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013.
Programele de formare profesionala se organizeaza de catre furnizori de formare profesionala avizati si autorizati.
Avizarea furnizorilor de formare profesionala se face de catre ISCIR.

Pentru a obtine avizarea, furnizorul de formare profesionala trebuie sa depuna la ISCIR urmatoarele:
- dovada ca are ca obiect de activitate desfasurarea activitatilor de formare profesionala, conform actelor constitutive;
- programa analitica si
- suportul de curs.

ISCIR analizeaza documentele depuse de furnizorul de formare profesionala si daca acestea corespund prevederilor PT CR 9 – 2013 elibereaza un aviz. Avizul este valabil pentru o perioada de 4 ani.
Autorizarea furnizorilor de formare profesionala se face conform prevederilor legislatiei in vigoare.
Programele de formare profesionala se desfasoara cu participarea de formatori atestati.
ISCIR poate efectua verificari privind modul de desfasurare a programului de formare profesionala.

B. Autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu

La autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu se au in vedere variabilele esentiale de sudare.
Pentru fiecare variabila esentiala de sudare se defineste un domeniu de autorizare.

Variabilele esentiale de sudare sunt:
- procedeul de sudare;
- tipul produsului (tabla sau teava);
- tipul imbinarii (cap la cap cu patrundere completa sau sudura de colt);
- grupa de material;
- materialul consumabil pentru sudare;
- dimensiunile (grosimea materialului si/sau diametrul exterior al tevii);
- pozitia de sudare;
- detalii privind sudarea (suport la radacina, sudare dintr-o parte, sudare din ambele parti, sudare intr-un strat, sudare multistrat, sudare spre stanga, sudare spre dreapta).

Procedeele de sudare utilizate la autorizarea sudorilor pentru otel sunt:
1) 111 - sudare cu arc electric cu electrod invelit;
2) 114 - sudare cu arc electric cu sarma tubulara;
3) 121 - sudare sub strat de flux cu electrod – sarma;
4) 125 - sudare sub strat de flux cu sarma tubulara;
5) 131 - sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu electrod fuzibil (sudare MIG);
6) 135 - sudare cu arc electric in mediu de gaz activ cu electrod fuzibil (sudare MAG);
7) 136 - sudare cu arc electric in mediu de gaz activ cu sarma tubulara;
8) 141 - sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu electrod de wolfram (sudare WIG);
9) 15 - sudare cu plasma;
10) 311 - sudare oxiacetilenica.

La autorizarea sudorilor pentru aluminiu si aliaje de aluminiu se aplica procedeele de sudare: 131, 141 si 15.
Pentru procedeul de sudare 141, utilizat la probele din aluminiu sau aliaje din aluminiu, la care se schimba tipul curentului fata de procedura de sudare aprobata, (de la alternativ la continuu si invers), este necesara o noua autorizare a sudorului.
Autorizarea sudorului este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la realizarea probelor sudate.
Prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013 mentioneaza faptul ca se permite ca un sudor sa fie autorizat pentru doua sau mai multe procedee de sudare, sudand o singura proba prin utilizarea mai multor procedee de sudare (imbinare multiprocedeu).
Schimbarea procedeului de sudare impune o noua verificare de autorizare, cu exceptia cazului in care se schimba sarma plina S (procedeul de sudare 135) cu sarma tubulara cu miez metalic M (procedeul de sudare 136).

Conditii pentru autorizarea sudorilor

Pentru prezentarea la examenul de autorizare a sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu persoanele care solicita aceasta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) detin un certificat de calificare „sudor”, ca urmare a absolvirii unui program de formare profesionala, sau un certificat de absolvire al unui curs de specializare/perfectionare, sau un document obtinut in urma absolvirii unei scoli tehnice de profil sudura conform legislatiei in vigoare sau:
b) detin un certificat de calificare „sudor” emis in conformitate cu prevederile standardului specific privind calificarea personalului sudor, de catre un organism de certificare personal acreditat si desemnat conform legislatiei in vigoare sau de catre un organism de certificare personal sudor acreditat si desemnat de catre o autoritate competenta dintr-un stat membru al U.E., care nu contine cerintele tehnice suplimentare, si prin care se demonstreaza echivalenta cu cerintele stabilite in prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013; 
c) au implinit varsta de 18 ani;
d) detin o fisa de aptitudini eliberata de un medic de medicina muncii cu mentiunea „Apt pentru prestarea ocupatiei de sudor” sau un document echivalent emis de autoritatea competenta in domeniu dintr-un stat membru.

Examenul de autorizare se organizeaza de catre responsabilul tehnic cu sudura (RTS) al persoanei juridice in locatii astfel alese incat sa fie asigurate conditiile pentru buna desfasurare a acestuia.
Pentru autorizare, sudorii pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, sustin examenul in prezenta inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR si a RTS al persoanei juridice solicitante.


Examinarea teoretica consta din examinarea orala privind interpretarea datelor tehnice prevazute in specificatia procedurii de sudare preliminara (pWPS) sau specificatia procedurii de sudare (WPS) care decurg din fisa de aprobare a procedurii de sudare (WPQR) aprobate de catre ISCIR.
Candidatii declarati „Admis” la examinarea teoretica, trec la examinarea practica care consta in efectuarea unei sau unor probe sudate cu respectarea datelor tehnice prevazute in pWPS / WPS.
Inainte de inceperea sudarii probelor, acestea trebuie marcate cu poansonul inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR.
Daca in timpul executarii probelor apar variatii ale parametrilor tehnologici datorate scaderii tensiunii, intreruperii curentului, desprinderii invelisului electrodului si altele asemenea, care contribuie la nerespectarea datelor tehnice din pWPS / WPS, probele se repeta.
La terminarea examinarii practice, probele sudate se examineaza vizual si inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR intocmeste un proces–verbal de verificare tehnica in care indica rezultatele obtinute de candidati la examinarea teoretica, rezultatele examinarii vizuale ale probelor sudate si dispune, dupa caz, continuarea examinarilor.

In partea a doua a articolului vom prezenta si celelalte cerinte tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, precum si cerintele tehnice pentru autorizarea operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD) folosite la montarea si repararea sistemelor de conducte pentru transportul fluidelor.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video