Instalarea sobelor pe biomasa a cunoscut o crestere record in Spania anului 2016

120 vizualizari
Sobe pe biomasă Spania 2016
Distribuie pe

Deși instalarea echipamentelor pe biomasă pentru căldură, a sobelor și a cazanelor pe biomasă a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de unități instalate și a crescut la peste 1000 MW, nu a atins puterea instalată de 1300 MW în 2015.

În general, conform Biomass Observatory, capacitatea anuală instalată cu echipamente tehnice pe biomasă a scăzut cu 23% în 2015, deși rămâne constantă la 1020,6 MW. Numărul de unități instalate în 2016 se ridică la 38.851, cu 18% mai mult față de cifra pentru 2015. Acest aspect arată că societatea spaniolă are încă nevoie de mult mai multe informații. Sectorul biomasei colonizează treptat sectorul de încălzire din Spania, dar într-un ritm mai lent decât s-a prevăzut cu câțiva ani în urmă. În ansamblu, Observatorul de Biomasă indică faptul că, la începutul acestui an, în Spania funcționau 198.887 unități de biomasă de înaltă performanță, cu o capacitate totală instalată de 8297,6 MW.

Această tendință ascendentă nu este valabilă numai în Spania, ci și în Europa, unde 16% din sistemele de încălzire utilizează acum biomasă. Este un fapt dovedit: utilizarea biomasei pentru energie stimulează economia internă și locală, revitalizează zonele rurale, permite o mai bună gestionare a pădurilor și creează locuri de muncă stabile în regiunile noastre. Ajută la reducerea dependenței de combustibilii fosili importați, asigură o direcție tehnologică, reduce costurile pentru consumatorii finali și oferă o alternativă eficientă și mai ieftină la orice alt combustibil. Într-adevăr, trebuie să fim conștienți de importanța actuală a biomasei: aceasta reprezintă deja 0,34% din PIB-ul Spaniei, adică 3,7 miliarde de euro.

Energia generată de biomasă în Spania dovedește că nu mai trebuie să importăm echivalentul a peste 10 milioane de barili de petrol, reducând emisiile de gaze cu efect de seră generate de combustibilii fosili, cum ar fi motorina sau gazele naturale.

2016 stabilește un nou record în vânzarea sobelor pe peleți, în timp ce sunt instalate tot mai puține cazane de biomasă
Conform cifrelor publicate de Biomass Observatory, în Spania s-au instalat 35.815 de sobe pe peleți anul trecut, cu 22% mai mult decât în anul precedent. Potrivit cifrelor, multe mărci depășesc 1000 de unități, iar câteva dintre ele vând peste 5000 de unități pe an. Tendința de marketing s-a îndreptat către canalul magazinelor DIY (do-it-yourself) și continuă să se dezvolte cu unități care au tot mai puțină putere, dar mai multă tehnologie: puterea medie a sobelor vândute în 2016 a fost de 11,3 kW.

Instalarea cazanelor sub 50 kW a scăzut cu 16% în 2015. Conform cifrelor, vânzările de vârf și de import au fost mai mici, iar puterea medie instalată a fost de 34,4 kW.

Instalarea cazanelor cu biomasă de 50 kW sau mai mult, adică a instalațiilor industriale și colective, a scăzut cu 15% în număr și reprezintă grupul instalațiilor de biomasă cu cea mai mare reducere a puterii instalate. Principalele cauze includ o serie de evenimente care au descurajat schimbarea cazanelor eficiente, adică luni de instabilitate politică, prețuri scăzute la motorină la începutul anului și o iarnă relativ ușoară, cu cerințe termice mai scăzute. Acum, în prima jumătate a anului 2017, observăm o schimbare în tendințe, în special pentru că prețurile la combustibilul termic au crescut cu peste 50% iarna trecută, față de anul precedent.

„Expobiomasa” consolidează rata de creștere a sectorului
EXPOBIOMASA 2017, cel mai important eveniment în domeniu din sudul Europei, va avea loc la Valladolid între 26 și 29 septembrie și va reflecta din nou situația sectorului biomasei. Peste 600 de expozanți din 30 de țări doresc să prezinte cele mai recente tehnologii, designul și caracteristicile acestora, unui număr de 18.000 de profesioniști dornici să vadă și să achiziționeze echipamente care oferă soluții pentru consumatorii din ce în ce mai exigenți și mai informați. Această ediție a „Expobiomasa” este așteptată să crească cu peste 20% în comparație cu evenimentul desfășurat acum doi ani.

www.expobiomasa.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video