Apa rece este la fel de eficienta ca si cea calda pentru indepartarea microbilor?

0 vizualizari
apa microbi
Distribuie pe

Un studiu Rutgers arată faptul că spălarea mâinilor timp de 10 secunde elimină microbii dăunători.

Cu toții știm că spălarea mâinilor ne ferește de răspândirea microbilor și de boli. Însă un nou studiu Rutgers-New Brunswick arată că apa rece îndepărtează la fel de mulți microbi ca și apa caldă, temperatura apei nefăcând nicio diferență.

„Oamenii trebuie să se simtă confortabil atunci când își spală mâinile, însă în ceea ce privește eficiența, acest studiu arată că temperatura apei utilizate nu contează”, afirmă Donald Schaffner, profesor distins și specialist în știința alimentației.
În cadrul studiului Rutgers publicat în numărul din iunie al revistei Journal of Food Protection, niveluri înalte de bacterii inofensive au fost puse pe mâinile a 21 participanți la studiu, de mai multe ori, pe o perioadă de șase luni, iar apoi aceștia au fost puși să își spele mâinile la temperaturi ale apei de 60, 79, sau 100 grade, utilizând o cantitate de săpun de 0,5ml, 1ml sau 2ml.

„Acest studiu poate avea implicații semnificative asupra energiei apei, deoarece utilizarea apei reci economisește mai multă energie decât apa caldă sau fierbinte", a spus Schaffner. "Am observat, de asemenea, că spălarea mâinilor timp 10 secunde îndepărtează semnificativ microbii de pe mâini”.

Dacă studiul arată că nu este nicio diferență între cantitatea de săpun utilizată, este nevoie de mai mult timp pentru a înțelege exact cât și ce tip de săpun este necesar pentru a îndepărta microbii dăunători de pe mâini”, afirmă co-autorul studiului Jim Arbogast, vice-președinte al Hygiene Sciences and Public Health Advancements for GOJO. „Acest lucru este important deoarece este necesară o creștere a conștientizării importanței spălării mâinilor în domeniul alimentației publice, înainte de mâncare, înainte de prepararea alimentelor și după utilizarea toaletei”, afirmă Arbogast.

Aceste descoperiri sunt importante, în special pentru industria alimentară și a restaurantelor, pentru că U.S. Food and Drug Administration trasează regulamente în domeniu, la fiecare patru ani. Cele mai recente astfel de regulamente recomandă ca sistemele de apă în unitățile care prepară alimente și restaurante să utilizeze apa la o temperatură de aprox. 38 grade pentru spălarea mâinilor.

Schaffner afirmă că problema temperaturii apei a fost dezbătută timp de câțiva ani, fără a exista destule date științifice care să schimbe directivele trasate sau să ofere dovezi că temperatura apei ar face diferența în privința igienei mâinilor. De fapt, multe state din SUA interpretează recomandările FDA ca obligatorii în privința cerinței ca temparatura apei pentru spălarea mâinilor să fie de 38 grade.
 

Share This

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video