Aplicatii pentru folosirea eficienta a energiei solare sau protejarea culturilor

6 vizualizari
aplicatii energia solara
Distribuie pe

Castigatoarele hackathon-ului NASA de la Cluj.

O aplicatie destinata utilizatorilor de panouri solare pentru a controla si folosi eficient energia, o alta care ar ajuta persoanele prinse sub daramaturi in cazul unui cataclism si una care i-ar avertiza pe fermieri despre fenomenele meteo care le-ar putea distruge culturile au fost declarate castigatoare la Cluj, la NASA Space Apps Challenge 2017 (29-30 Aprilie), informeaza AGERPRES.

Competitia nationala din cadrul celui mai mare hackathon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge 2017, a avut loc simultan in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, in perioada 29-30 aprilie. La Cluj, evenimentul se afla la a doua editie, prima avand loc in 2016.

"La aceasta a doua editie am reusit sa avem peste 100 de inscrisi. Au fost peste 200 in toata tara. In Cluj, au fost cei mai multi, aici fiind a doua editie. Au fost 11 echipe", a spus Cristian Dascalu, organizatorul hackathon-ului.

Ideile au fost grupate pe teme precum "Dictionarul Pamantului", "Pamantul, Planeta noastra", "Unde este apa?", "Unde este rasaritul?", "Traieste inteligent" sau "Pilots plus" (n. r. - pentru industria aeronautica).

Una dintre echipe, care s-a clasat intre castigatori, a descris ideea unei aplicatii care sa-i ajute pe cei care si-au instalat panouri solare sa determine cantitatea de energie pe care o dau acestea intr-o zi si astfel sa o poata folosi judicios, in functie de vreme.

"Aplicatia se numeste Icarus, de la personajul din mitologia greaca care a zburat prea aproape de soare cu aripi de ceara si i s-au topit. Este despre energia solara. Ce am vrut noi sa facem este o aplicatie pentru omul obisnuit, nu pentru cei care lucreaza in industrie, sa inteleaga mai bine la ce capacitate sunt panourile solare, ce pot face cu ele si sa aiba si un instrument sa monitorizeze consumul", a explicat Ionut Balazs, membru al echipei castigatoare.
Partea de monitorizare, a spus el, este foarte utila si in proiectele NASA, adica intr-un mediu cum ar fi planeta Marte, in care furnizarea energiei ar fi facuta doar cu panouri solare.

"Tu stii care este out-put-ul de la panouri (n. r. — energia e care o dau) si trebuie sa iti planifici o zi pentru sase persoane care stau in acel habitat, sa faca toate activitatile", a mai spus Balazs.
Aplicatia se poate instala pe telefon sau pe calculator si poate folosi informatiile despre vreme oferite de un site specializat.

O alta aplicatie este a unui grup de tineri care au o firma de IT in Cluj. Ei au dezvoltat un program care ar ajuta la gasirea supravietuitorilor unor cataclisme — alunecari de pamant, cutremure etc. — sub daramaturi.
"Noi am venit cu un sistem care monitorizeaza evenimentele de alunecari de teren de pe tot globul, folosind datele de la NASA, iar in momentul in care tu, ca si utilizator, esti intr-o zona de pericol, o sa primesti o notificare — deci telefonul tau o sa faca bip, bip, bip si tu trebuie sa o opresti. Daca poti in 10 secunde sa o opresti, inseamna ca nu esti prins in daramaturi si viata ta nu este in pericol. In momentul in care accesezi aplicatia, ai doua optiuni: sunt ok sau nu sunt ok, pentru ca s-ar putea sa fiu constient, dar grav ranit. Și daca sunt ok pot sa dau o mana de ajutor si atunci pot sa vad, pe o harta, unde sunt oameni in jurul meu care sunt prinsi sub daramaturi", a explicat Aurelian Cotuna.

Cea de a treia aplicatie, care a castigat si premiul publicului la Cluj, are ca scop ajutarea micilor fermieri, care sa fie avertizati de pericolul ca inghetul sau vremea rea sa le strice recolta, in functie de tipul acesteia si de fenomenul meteo.
"Noi ne-am propus prin aceasta aplicatie anuntarea din timp, cam cu patru zile inainte, a micilor fermieri cu privire la situatiile meteo care le pot provoca daune in culturi — daca da inghetul, daca nivelul radiatiilor ultraviolete este prea mare", a precizat Robin Molnar.
Aplicatia ar oferi si recomandari fermierilor, ce sa faca in fiecare caz, in functie de ceea ce cultiva si pe ce suprafata.
Alertarea celor care se inscriu in sistem s-ar putea face prin notificari de tip sms sau mail, deoarece se doreste includerea unor sfaturi practice si tehnice.

Competitia s-a adresat unui public cu nivel de experienta variat si din diverse domenii, de la elevi, studenti si programatori, la oameni de stiinta, profesori, tehnologi, artisti, designeri, ingineri, storytellers sau antreprenori.

Hackathon-ul a durat 48 de ore, iar ideile castigatoare, desemnate de juriile locale, pentru fiecare oras in parte, vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului international. Invingatorii vor fi invitati la o lansare NASA.

De la inceputurile sale in 2012, International Space Apps Challenge a devenit cel mai mare hackathon (concurs de programare) la nivel mondial. In fiecare an, mii de participanti din diverse domenii indiferent de nivelul de experienta, colaboreaza pentru a dezvolta solutii inovative, open-source, la probleme cu impact global, legate atat de explorarea spatiala cat si de nevoile sociale planetare, folosind seturi de date puse la dispozitia publicului de catre NASA. Solutiile rezultate variaza de la aplicatii mobile la jocuri, hardware si multe altele.

SURSA: AGERPRES

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video