novapex

 

Centrala termică, prima opțiune pentru locuințele noi

Ariston Thermo Group
vizualizari
 • Peste 90% din locuințele finalizate în 2018 sunt dotate cu centrală termică;
 • Selecția centralei termice se face în funcție de suprafața locuinței, numărul de consumatori și cantitatea de apă caldă necesară în gospodărie;
 • Modelul cel mai utilizat este centrala cu o putere de 24 kW.

Preocuparea românilor pentru soluții eficiente de încălzire a locuinței se intensifică în lunile de toamnă, când sunt înregistrate peste 50% din vânzările anuale de centrale termice, potrivit datelor Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice.  

„Urmarea câtorva recomandări simple în alegerea centralei termice va da rezultate pe termen lung, pentru că astfel se pot face economii importante la facturile de utilități în condiții de confort ridicat”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Catalin Dragulescu

Principalele criterii de achiziție a centralei termice

Alegerea centralei termice trebuie să ia în calcul suprafața locuinței, numărul de consumatori și cantitatea de apă caldă necesară. Modelul de centrală cel mai utilizat în România este cel cu o putere de 24 kW, potrivit pentru un apartament de max. 120 de metri pătrați. Recomandarea specialiștilor Ariston este însă ca la prima achiziție clientul să aibă o discuție cu un consilier specializat, care îl poate ajuta să ia cea mai bună alegere. Gradul de izolare a locuinței, obiceiurile de consum, și, nu în ultimul rând, factorii climatici sunt aspecte tehnice importante în procesul de achiziție.

Cumpărătorul trebuie să aibă în vedere și ce perioadă de garanție este asigurată de producător. Durata de utilizare a unei centrale termice depășește, în medie, 10 ani, și este important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate. Astfel, reparațiile sunt efectuate cu piese de schimb originale, iar reviziile tehnice sunt derulate de către personal autorizat, aspecte care vor prelungi durata de viață a echipamentului. 

„Studiile pe care le-am realizat arată că nevoile clienților au evoluat în ultimii ani și că serviciile post-vânzare sunt tot mai importante, în special pentru persoanele care își înlocuiesc echipamentele vechi de încălzire. Extra-garanția a devenit unul dintre factorii principali în procesul de achiziție, motiv pentru care de ceva timp regăsim pe piață modele care oferă și până la șapte ani de garanție”, a explicat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Pentru un consum cât mai eficient de energie este recomandată gestionarea căldurii prin soluții de conectivitate inteligentă (smart connectivity), care pot aduce economii semnificative la factura de întreținere, fără însă a renunța la confort. Mai exact, tehnologia actuală îți permite să controlezi de la distanţă centrala, să poți regla și programa temperatura din locuință, de oriunde ai fi, în funcție de propriile preferințe, reducând astfel consumul ridicat atunci când nu ești acasă. Aceste echipamente inteligente sunt tot mai căutate pe piața locală. Potrivit datelor Ariston, vânzările de centrale „smart” au crescut cu 24% anul trecut față de 2017.

Centrala termică, preferată în locuințele noi

Avantajele centralei termice în comparație cu alte sisteme de încălzit au făcut ca aceasta să fie prima opțiune de încălzire pentru apartamentele noi. Mai exact, peste 90% din locuințele finalizate în anul 2018 sunt dotate cu centrală termică, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INSSE). 

Spre comparație, mai puțin de 1% din locuințele finalizate în 2018 au fost racordate la sistemul de termoficare. Preferința românilor pentru centralele termice în apartamentele noi, în detrimentul altor soluții de încălzire, se remarcă și în anii anteriori. Astfel, în 2017 și 2016, ponderea locuințelor finalizate care au montată o centrală termică este de peste 85%, potrivit datelor INSSE

„Aceste statistici confirmă faptul că românii doresc soluții moderne și eficiente de încălzire pentru locuințele lor. Extinderea infrastructurii de transport gaze în mai multe zone din țară ar face ca toți românii să beneficieze de standarde ridicate de confort, indiferent că locuiesc în mediul urban sau rural”, a spus Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Investiția necesară pentru instalarea unei centrale termice pornește, în medie, de la 3.200 de lei pentru înlocuirea unui model vechi, și poate ajunge până la aproximativ 8.200 lei pentru o primă instalare, într-un apartament de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston. Amortizarea achiziției se poate face în 2-4 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanțial în ultimii ani, susținut de debranșări, înlocuiri și de achizițiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unități, comparativ cu 2,4 milioane unități în anul 2018.  

Adauga Comentarii

Basic HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii