Au fost create celule fotovoltaice ecologice, de înaltă eficiență, care valorifică lumina ambientală pentru a alimenta dispozitivele IoT
Au fost create celule fotovoltaice ecologice, de înaltă eficiență, care valorifică lumina ambientală pentru a alimenta dispozitivele Internet of Things (IoT) cu management al energiei bazat pe Inteligență Artificială
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au creat celule fotovoltaice ecologice, de înaltă eficiență, care valorifică lumina ambientală pentru a alimenta dispozitivele Internet of Things (IoT), potrivit sciencedaily.com.
Cercetătorii au creat celule fotovoltaice sensibilizate la culoare pe baza unui electrolit de cupru (II/I), atingând o eficiență de conversie a puterii fără precedent de 38% și 1.0 V tensiune în circuit deschis la 1.000 lux (lampă fluorescentă). Celulele sunt non-toxice și ecologice, stabilind un nou standard pentru sursele de energie durabilă în mediile ambiante.
Publicată în revista Chemical Science, cercetarea are potențialul de a revoluționa modul în care dispozitivele IoT sunt alimentate, făcându-le mai durabile și mai eficiente și deschizând noi oportunități în industrii precum sănătatea, producția și dezvoltarea orașelor inteligente.
Potrivit cercetătorilor, lucrarea de cercetare marcheaza un pas important spre a face dispozitivele IoT mai durabile și mai eficiente din punct de vedere energetic. Prin combinarea celulelor fotovoltaice inovatoare cu tehnici inteligente de gestionare a energiei, se poate deschide calea pentru o multitudine de noi implementări de dispozitive care vor avea aplicații de anvergură în diverse industrii.
Echipa a introdus, de asemenea, o tehnică de pionierat de gestionare a energiei, care utilizează rețele neuronale artificiale cu memorie pe termen scurt (LSTM) pentru a prezice mediile de implementare în schimbare și pentru a adapta în consecință sarcina de calcul a senzorilor IoT. Acest sistem dinamic de gestionare a energiei permite circuitului de recoltare a energiei să funcționeze la o eficiență optimă, minimizând pierderile de energie sau întreruperile.
Acest studiu inovator demonstrează modul în care sinergia inteligenței artificiale și a luminii ambientale ca sursă de energie poate deschide calea următoarei generații de dispozitive IoT. Senzorii IoT eficienți din punct de vedere energetic, alimentați de celule fotovoltaice ambientale de înaltă eficiență, își pot adapta în mod dinamic utilizarea energiei pe baza predicțiilor LSTM, rezultând economii semnificative de energie și cerințe reduse de comunicare în rețea.