Energie alternativă produsă din alge

636 vizualizari
Energie alternativă produsă din alge
Distribuie pe

Cercetătorii de la Universitatea Brunei Darussalam, au explorat recent beneficiile creării unei opțiuni de combustibil amestecat din microalge și cărbune, iar echipa de specialiști a descoperit că domeniul energiei regenerabile poate beneficia de analiza elementară a algelor.

Într-un studiu publicat anul trecut în revista Renewable Energy (Energie Regenerabilă), cercetătorii au prezentat modul în care au utilizat analiza elementară, alături de alte tehnici, pentru a investiga speciile de microalge din apele de scurgere, ceea ce a dus la optimizarea unui amestec de microalge-cărbune care ar putea avea impact în industria energiei regenerabile.

Cercetările anterioare sugerează beneficiile amestecării microalgei cu cărbunele.

În momentul actual, sectorul energetic se află sub presiune în încercarea reducerii emisiilor din cauza impactului lor negativ asupra mediului înconjurător.

În timp ce cărbunele a fost cândva principalul generator de energie pentru SUA și alte țări, reprezentând peste 50% din energia electrică a SUA între 1981 și 2008, utilizarea sa ca sursă de energie este în scădere. Cu toate acestea contribuie în continuare la gazele cu efect de seră, alimentând schimbările climatice, iar acest lucru trebuie contracarat.

Încă de la începutul deceniului au fost luate în calcul discuțiile privind avantajele combinării algelor și cărbunelui. Faptul că algele consumă dioxid de carbpn (CO2) a fost văzută ca pe o soluție a cantității imense de emisii pe care le degajă arderea cărbunelui. Utilizarea algelor are și un alt beneficiu semnificativ: atunci când consumă CO2, produce combustibil. Oamenii de știință au avut în vedere adăugarea de alge în metodele de ardere a cărbunelui pentru a reduce emisiile și a biogenera combustibil în același timp.

Energie alternativă produsă din alge

Procesul s-a dovedit a fi dificil, dar posibil. Unul dintre proiectele timpurii a fost realizarea unui sistem de captare a carbonului la o uzină de cărbune din Australia. Aici, microalgele au fost adăugate în sistem pentru a capta direct dioxidul de carbon ieșit din instalațiile de cărbune.

Proiectul a arătat că scurgerea din proces ar putea fi folosită și pentru a realiza alte produse utile, ca de exemplul etanolul.

Un studiu din anul 2016 a confirmat beneficiile acestui parteneriat. O echipă de specialiști din Milano au integrat plantele într-o centrală termică pe cărbune și a descoperit că, în acest sens, nu numai că au putut reduce cantitatea de dioxid de carbon emisă în aer, dar au putut de asemenea, să genereze energie din alge.

Cu toate acestea, a fost clar că sistemul trebuie dezvoltat pentru a fi competitiv cu tehnologiile tradiționale. Costul nivelat al energiei electrice (LCOE) a fost înregistrat la 554.4 dolari (aproximativ 616 euro) Mwh, iar costul nivelat al cărbunelui se situează între 55-144 dolari/ MwH.

Metoda folosită

Echipa din Brunei a colectat Stigonematales sp., o specie de microalge din apa de scurgere. Specialiștii au folosit o metodă de microscopie electronică de scanare pentru a caracteriza edificiul morfologic al algelor, raze X cu dispersie energetică pentru a determina compoziția sa elementară, cu ajutorul unui aparat care analizează și măsoară starea termică și un calorimetru cu bombă pentru a înregistra capacitatea de generare a energiei.

Ce a descoperit echipa

Amestecul optim a fost determinat a fi 75% microalge și 25% cărbune și s-a dovedit că are un conținut energetic excelent, la 24,59 Mj/ kg. Alte amestecuri au generat un conținut de energie mai mic. Conținutul de umiditate, materie volatilă, conținut de cenușă și carbon al eșantionului a fost măsurat la 4,5%, 35%, 39,5%, respectiv 21%.

Direcția de viitor

Folosind analiza elementară alături de alte metode pentru a determina factorii cruciali ai microalgei, echipa din Brunei a reușit să optimizeze un amestec de microalge-cărbune care ar putea fi utilizat pentru aplicații la scară largă. Aceasta deschide o nouă cale pentru a explora energia regenerabilă. Guvernele din întreaga lume sunt sub presiune pentru a reduce emisiile din aer, iar o astfel de metodă s-ar putea dovedi utilă pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor privind emisiile.

Articol modificat și tradus: https://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=1078

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video