novapex

 

Energie alternativă produsă din alge

Energie alternativă produsă din alge
vizualizari

Cercetătorii de la Universitatea Brunei Darussalam, au explorat recent beneficiile creării unei opțiuni de combustibil amestecat din microalge și cărbune, iar echipa de specialiști a descoperit că domeniul energiei regenerabile poate beneficia de analiza elementară a algelor.

Într-un studiu publicat anul trecut în revista Renewable Energy (Energie Regenerabilă), cercetătorii au prezentat modul în care au utilizat analiza elementară, alături de alte tehnici, pentru a investiga speciile de microalge din apele de scurgere, ceea ce a dus la optimizarea unui amestec de microalge-cărbune care ar putea avea impact în industria energiei regenerabile.

Cercetările anterioare sugerează beneficiile amestecării microalgei cu cărbunele.

În momentul actual, sectorul energetic se află sub presiune în încercarea reducerii emisiilor din cauza impactului lor negativ asupra mediului înconjurător.

În timp ce cărbunele a fost cândva principalul generator de energie pentru SUA și alte țări, reprezentând peste 50% din energia electrică a SUA între 1981 și 2008, utilizarea sa ca sursă de energie este în scădere. Cu toate acestea contribuie în continuare la gazele cu efect de seră, alimentând schimbările climatice, iar acest lucru trebuie contracarat.

Încă de la începutul deceniului au fost luate în calcul discuțiile privind avantajele combinării algelor și cărbunelui. Faptul că algele consumă dioxid de carbpn (CO2) a fost văzută ca pe o soluție a cantității imense de emisii pe care le degajă arderea cărbunelui. Utilizarea algelor are și un alt beneficiu semnificativ: atunci când consumă CO2, produce combustibil. Oamenii de știință au avut în vedere adăugarea de alge în metodele de ardere a cărbunelui pentru a reduce emisiile și a biogenera combustibil în același timp.

Energie alternativă produsă din alge

Procesul s-a dovedit a fi dificil, dar posibil. Unul dintre proiectele timpurii a fost realizarea unui sistem de captare a carbonului la o uzină de cărbune din Australia. Aici, microalgele au fost adăugate în sistem pentru a capta direct dioxidul de carbon ieșit din instalațiile de cărbune.

Proiectul a arătat că scurgerea din proces ar putea fi folosită și pentru a realiza alte produse utile, ca de exemplul etanolul.

Un studiu din anul 2016 a confirmat beneficiile acestui parteneriat. O echipă de specialiști din Milano au integrat plantele într-o centrală termică pe cărbune și a descoperit că, în acest sens, nu numai că au putut reduce cantitatea de dioxid de carbon emisă în aer, dar au putut de asemenea, să genereze energie din alge.

Cu toate acestea, a fost clar că sistemul trebuie dezvoltat pentru a fi competitiv cu tehnologiile tradiționale. Costul nivelat al energiei electrice (LCOE) a fost înregistrat la 554.4 dolari (aproximativ 616 euro) Mwh, iar costul nivelat al cărbunelui se situează între 55-144 dolari/ MwH.

Metoda folosită

Echipa din Brunei a colectat Stigonematales sp., o specie de microalge din apa de scurgere. Specialiștii au folosit o metodă de microscopie electronică de scanare pentru a caracteriza edificiul morfologic al algelor, raze X cu dispersie energetică pentru a determina compoziția sa elementară, cu ajutorul unui aparat care analizează și măsoară starea termică și un calorimetru cu bombă pentru a înregistra capacitatea de generare a energiei.

Ce a descoperit echipa

Amestecul optim a fost determinat a fi 75% microalge și 25% cărbune și s-a dovedit că are un conținut energetic excelent, la 24,59 Mj/ kg. Alte amestecuri au generat un conținut de energie mai mic. Conținutul de umiditate, materie volatilă, conținut de cenușă și carbon al eșantionului a fost măsurat la 4,5%, 35%, 39,5%, respectiv 21%.

Direcția de viitor

Folosind analiza elementară alături de alte metode pentru a determina factorii cruciali ai microalgei, echipa din Brunei a reușit să optimizeze un amestec de microalge-cărbune care ar putea fi utilizat pentru aplicații la scară largă. Aceasta deschide o nouă cale pentru a explora energia regenerabilă. Guvernele din întreaga lume sunt sub presiune pentru a reduce emisiile din aer, iar o astfel de metodă s-ar putea dovedi utilă pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor privind emisiile.

Articol modificat și tradus: https://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=1078

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019