Photon Energy Group asigură o finanțare de 21,9 milioane de euro pentru proiecte din România

20 vizualizari
Photon Energy
Distribuie pe
  • Acordul de finanțare fără recurs se ridică la 21,9 milioane de euro pentru o perioadă de 5 ani.
  • Finanțarea a fost încheiată cu Raiffeisen Bank International pentru opt centrale solare fotovoltaice cu o capacitate totală de 31,5 MWp.
  • Photon Energy are în prezent alte proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 210 MWp în diferite stadii de dezvoltare în România.

Photon Energy N.V. (WSE: PEN, "Photon Energy Group", "Compania") anunță că a încheiat un acord de refinanțare de proiect fără recurs în valoare de 21,9 milioane EUR cu banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI) pentru portofoliul său de centrale fotovoltaice din România, cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp.

Semnarea acordului reprezintă prima finanțare de proiect a Grupului pentru active fotovoltaice europene care funcționează pe bază comercială, vânzând energie pe piață fără un contract de achiziție de energie sau sprijin din partea statului. Până în prezent, doar cele două centrale electrice comerciale la scară utilitară ale companiei din Leeton, Australia, care au o capacitate instalată combinată de 14,6 MWp, au obținut finanțare de proiect fără recurs.

În 2022, compania a început construcția a opt centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp pentru portofoliul său propriu, finanțată din veniturile obligațiunilor sale verzi de 6,50% EUR. Cele opt centrale sunt situate în Șiria (5,7 MWp), Aiud (4,7 MWp), Teiuș (4,7 MWp), Calafat (6,1 MWp), Săhăteni (7,1 MWp) și Făget (3,2 MWp). La 23 februarie 2023, a fost pusă în funcțiune prima centrală, situată în Șiria, devenind astfel prima centrală fotovoltaică la scară utilitară din România pusă în funcțiune din 2014. Celelalte centrale electrice sunt planificate să fie puse în funcțiune până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023.

Photon Energy dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 930 MWp în Australia și pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est, inclusiv peste 210 MWp în România.

Toate cele opt centrale electrice din România utilizează module fotovoltaice monocristaline bi-faciale montate pe sisteme de urmărire cu o singură axă, cu un raport de suprapunere DC/AC de 1,28-1,34. Toată energia electrică produsă de centralele electrice va fi vândută prin intermediul OPCOM, operatorul pieței românești de energie electrică și gaze naturale, la prețurile pieței.

Societatea a furnizat servicii de inginerie, achiziții și construcții pentru toate centralele electrice menționate mai sus prin intermediul filialei sale Photon Energy Engineering RO srl. Filiala Photon Energy Operations RO srl. a Grupului va furniza servicii de monitorizare pe termen lung și servicii de operare și întreținere pentru centralele electrice, iar serviciile de prognoză a producției vor fi furnizate de Lerta Power Poland Sp z o.o., filiala Grupului.

‘Semnarea acordului de finanțare confirmă faptul că modelul nostru de afaceri integrat, bazat pe capacitatea de a dezvolta, construi, finanța și opera instalații fotovoltaice, precum și de a monetiza energia electrică generată, a fost implementat cu succes pe piața din România. Decizia noastră de anul trecut de a ne angaja în construcția de centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 31,5 MWp și de a vinde energie electrică pe piață reprezintă o încredere foarte puternică în sectorul energetic românesc, la fel ca și finanțarea fără recurs a proiectului pentru aceste centrale, oferită de RBI. Acestea sunt, de asemenea, o dovadă că o soluție bazată pe piața din sectorul privat pentru nevoile și planurile de investiții semnificative pentru tranziția energetică din România este viabilă și disponibilă. Din acest moment depinde de guvernul român și de autoritățile de reglementare să mențină stabilitatea și, acolo unde este necesar, să îmbunătățească cadrul pentru investițiile în energie regenerabilă pentru a permite unei grădini a Edenului regenerabile să crească în jurul primelor flori înflorite plantate de Photon Energy și udate de Raiffeisen Bank International’, a comentat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.

Photon Energy Group furnizează energie din sursă solară și soluții de apă curată la nivel mondial. Serviciile de energie electrică solară sunt furnizate de Photon Energy. Încă de la înființarea sa în 2008, Photon Energy a construit și dat în exploatare centrale electrice solare cu o capacitate combinată de peste 125 MWp și deține centrale electrice cu o capacitate combinată de 97,6 MWp în portofoliul său. În prezent, dezvoltă proiecte cu o capacitate combinată de 931 MWp în Australia, Ungaria, Polonia și România și oferă servicii de operare și întreținere pentru 380 MWp la nivel mondial. Prin filiala sa Lerta deținută integral, Grupul are licențe de comercializare a energiei electrice în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Serbia.

Lerta este al treilea cel mai mare furnizor de servicii DSR pentru TSO din Polonia, cu o capacitate contractată de 134 MW pentru 2023, iar prin intermediul centralei sale electrice virtuale (VPP) reunește generatori și consumatori de energie cu o capacitate totală de aproape 300 MW. Cealaltă linie de afaceri majoră a Grupului, Photon Water, furnizează soluții de apă curată, inclusiv servicii de tratare și recuperare, dar și dezvoltare și gestionare a puțurilor și a altor surse de apă. Photon Energy N.V., compania holding pentru Photon Energy Group, este listată la Bursele de Valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, precum și XETRA, principala platformă de tranzacționare online din Germania. Photon Energy Group are sediul central în Amsterdam, cu birouri în Australia și în toată Europa.
Despre RBI – rbinternational.com

RBI consideră că Austria, unde este una dintre cele mai importante bănci de investiții și pentru companii, precum și Europa Centrală și de Est (ECE) reprezintă piața sa de origine. 12 piețe din regiune sunt acoperite de bănci subsidiare. În plus, Grupul RBI cuprinde numeroși alți furnizori de servicii financiare, de exemplu în domeniul leasingului, al gestionării activelor sau al fuziunilor și achizițiilor. Aproximativ 44.000 de angajați deservesc mai mult de 17 milioane de clienți prin intermediul a aproximativ 1.700 de puncte de lucru, de departe cea mai mare parte a acestora din ECE. Acțiunile RBI sunt cotate la Bursa de Valori din Viena. Băncile regionale austriece Raiffeisen dețin aproximativ 58,8% din acțiuni, restul fiind în participație flotantă.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video