Piaţa muncii din România: Au apărut 3 meserii noi în domeniul energiei eoliene

200 vizualizari
noi meserii energie regenerabila
Distribuie pe

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a aprobat la finele anului 2022 actualizarea clasificării oupațiilor din România (COR) prin introducerea a 3 noi ocupații care se referă la energia eoliană:

  • tehnician instalare turbine eoliene cod 311313,
  • tehnician mentenanță turbine eolienne cod 311311 și
  • tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene cod 311312

Introducerea acestor noi meserii a avut loc la propunerea RenewAcad - Academia de Consiliere și Pregătire pentru Surse Renegerabile de Energie. RenewAcad este un proiect lansat de grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark.

“Importanța introducerii acestor meserii și calificări noi în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) este și mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă până în 2030 atât în zona de energie fotovoltaică, cât și în energia eoliană”, au precizat reprezentanții RenewAcad.

În prezent, RenewAcad deține 2 centre de pregătire, în Constanța și în Petroșani, în 2023 fiind programată deschiderea unui al treilea centru de pregătire pentru surse regenerabile în interiorul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, parcul fotovoltaic Arad 1.044MW, dezvoltat de Monsson.

“Din statistici reiese faptul că primele 5 judeţe unde s-a arătat un interes major către specializarea în domeniile energiilor regenerabile sunt : Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Tulcea şi Constanta. Astfel, ca şi rezultat intermediar al proiectului care se va finaliza în septembrie 2023, putem spune ca avem peste 2.400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de aşteptare suplimentară, înscrişi care au participat deja la partea de orientare şi consiliere in carieră 700 din maxim 700 finanţaţi prin proiect, 580 de persoane care au finalizat deja cursurile de specializare din maxim 700 finanţaţi prin proiect.”

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video