novapex

 

Noutăți din standardizare: proiectarea și construcția liniilor electrice & Alegerea echipamentelor electrice

Noutăți din standardizare: proiectarea și construcția liniilor electrice & Alegerea echipamentelor electrice
vizualizari

Un standard obligatoriu pentru proiectarea și construcția liniilor electrice

SR EN 50341-2-24:2019 – Linii electrice aeriene de tensiune alternativă mai mare de 1 kV. Partea 2-24: Aspectele normativelor naționale (NNA) pentru România este un document normativ aplicabil în România și un document informativ pentru alte țări.

Prezenta parte a standardului SR EN 50341 se aplică la planificarea, proiectarea și construcția liniilor electrice aeriene cu tensiuni nominale mai mari de 1 kV, cu frecvența de 50 Hz. Pentru aplicarea acestui standard la cerințele specifice legate de modernizarea, creșterea siguranței și a capacității de transport a liniilor electrice aeriene existente, referința trebuie specificată în Proiectul Tehnic. În același timp, corelarea între reglementările relevante și standardele asociate trebuie stabilită în Proiectul Tehnic.  
Prezenta Parte 2-24 nu este aplicabilă liniilor electrice aeriene existente, cu excepția cazului în care acest lucru este specificat în Proiectul Tehnic. Instalațiile electroenergetice aferente liniilor aeriene, care se află în diferite etape de proiectare sau construcție, pot fi finalizate în conformitate cu standardele în vigoare la data începerii proiectului. Extinderile liniilor electrice existente se consideră linii noi, excepție făcând punctelor de joncțiune, care trebuie să fie descrise în proiectele tehnice.

Prezenta Parte 2-24 se aplică la proiectarea și construcția liniilor electrice aeriene cu conductoare izolate, la care distanțele de izolare interne și externe pot fi mai mici decât cele specificate în Partea 1 (SR EN 50341-1:2013 – Linii electrice aeriene de tensiune alternativă mai mare de 1 kV. Partea 1: Reguli generale. Specificații comune).

Cele două părți ale standardului, SR EN 50341-2-24:2019 și SR EN 50341-1:2013 se utilizează împreună.

Alegerea echipamentelor electrice

A fost publicată versiunea română a standardului SR HD 60364-5-53:2017 – Instalații electrice de joasă tensiune. Partea 5-53: Alegerea și montarea echipamentelor electrice. Aparataj de comutație și de comandă.
Această parte a HD 60364 stabilește prescripțiile generale pentru secționare, întrerupere, comandă și supraveghere și prescripții pentru alegerea și montarea dispozitivelor care asigură aceste funcții.
Inițial sunt prezentate prescripțiile generale comune și prescripțiile privind fixarea echipamentului, după care standardul detaliază cerințele specifice pentru diferite tipuri de dispozitive și anume pentru:

  • dispozitive de protecție împotriva șocurilor electrice prin întreruperea automată a alimentării (de protecție la supracurenți și de curent diferențial rezidual);
  • dispozitive pentru protecția împotriva riscului de incendiu;
  • dispozitive de protecție la supracurenți;
  • dispozitive de protecție la supratensiuni;
  • dispozitive de protecție de tensiune minimă.

De asemenea, standardul mai cuprinde prescripții referitoare la coordonarea dispozitivelor electrice de protecție, secționare, întrerupere și de comandă.
În Anexa A din standard sunt reprezentate circuitele cu curenții de defect cei mai probabili care pot apărea în sistemele cu semiconductoare. Aceste date sunt prezentate într-un tabel care cuprinde schema circuitului cu localizarea defectului, forma curentului de sarcină, forma curentului de defect de punere la pământ și protecția asigurată prin caracteristica de declanșare a DDR. 

În anexa ZA sunt prezentate condițiile naționale particulare, adică acele caracteristici sau practici naționale care nu pot fi modificate nici măcar într-o perioadă îndelungată, cum sunt, de exemplu, condițiile climatice sau condițiile electrice de legare la pământ.

Standarelel se poat achiziționa de la ASRO, Departamentul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii

Licitatii banner Article

 

Valoarea estimata:3600
Data publicarii: 19.04.2022
Valoarea estimata:7563
Data publicarii: 19.04.2022
Valoarea estimata:358600
Data publicarii: 19.04.2022