8 lucruri pe care ar trebui să le știm despre filtrele HEPA

429 vizualizari
filtre HEPA
Distribuie pe

Ce pot face filtrele de aer ca să îmbunătățești calitatea aerului din casa ta.

Puține lucruri sunt la fel de importante ca aerul pe care îl respirăm. Unul dintre cele mai populare produse disponibile în căutarea continuă pentru un aer mai curat – în special pentru cei care suferă de alergii – este filtrul de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) care se găsește într-o serie de produse de curățare a aerului. 

Dacă ai în plan să cumperi un aparat cu filtru HEPA încorporat, citește în continuare ca să înțelegi ce pot (și nu pot) face aceste filtre pentru a îmbunătăți calității aerului din locuința ta, precum și la ce ar trebui să urmărești pentru când îți cumperi un purificator de aer HEPA.

Iată cele mai importante 8 lucruri pe care ar trebui să le știi despre filtrele HEPA

1. Istoricul filtrelor HEPA
Cu zeci de ani înainte de a ajunge în casele noastre, filtrele HEPA au apărut pentru prima dată la instalațiile nucleare și spitale. Filtrele HEPA au fost concepute în anii 1940 pentru a proteja lucrătorii din instalațiile nucleare de inhalarea particulelor radiate din aer. În anii 60, filtrele HEPA erau folosite în spitale pentru a ajuta la stoparea răspândirii germenilor și a particulelor. La scurt timp după aceea, au început să apară încorporate în aparatele de uz casnic, inclusiv în aspiratoare, purificatoare de aer și sisteme de filtrare a aerului pentru întreaga casă. 
Filiala Energy Star a Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) definește filtrele HEPA ca fiind capabile să „elimine mai mult de 99% din poluanții din aer de 0,3 microni sau mai mari”. Un micron este o particulă microscopică, cu lungimea mai mică de 1/25.400 de inch.

2. Persoanele alergice pot răsufla ușurate cu filtrele HEPA.
Pentru persoanele care suferă de astm și alergie, aerul plin cu praf, polen și mătreață poate duce la simptome respiratorii, cum ar fi strănutul, lacrimarea ochilor, dureri în gât și dificultăți de respirație. Din fericire, particulele din aer care declanșează simptome de alergie sunt de dimensiuni relativ mari și sunt ușor prinse de un filtru HEPA. 
Conform Ghidului EPA pentru purificatoarele de aer în casă, utilizarea filtrelor de aer HEPA în purificatoare de aer portabile și sisteme HVAC poate ajuta la reducerea simptomelor de alergie și astm. În prezent, totuși, EPA nu are recomandări oficiale pentru utilizarea filtrelor HEPA în casă.

3. Filtrele HEPA nu elimină fiecare particulă din aerul din interior.
Deoarece alergenii intră în casă prin ușile și ferestrele deschise - o singură fereastră cu curent de aer poate lăsa să pătrundă milioane de particule în aer - utilizarea filtrelor HEPA nu poate garanta eliminarea tuturor alergenilor. În plus, filtrele HEPA nu pot elimina riscul tuturor poluanților inhalați, inclusiv:
Unii viruși: de la 0,1 până la 000,4 microni, unii viruși sunt suficient de mici pentru a trece direct prin filtrele HEPA. Alții, însă, în funcție de dimensiunea particulelor lor, pot fi prea mari pentru a trece printr-un filtru HEPA.
Bacterii: Dimensiunile bacteriilor variază de la 0,2 la 1 micron, astfel încât majoritatea particulelor de bacterii vor rămâne prinse într-un filtru HEPA. Pe măsură ce bacteriile mor, ele se descompun și eliberează endotoxine (substanțe toxice mai mici de 0,4 microni), care sunt suficient de mici pentru a scăpa de un filtru HEPA.
Compuși organici volatili (COV): articolele obișnuite de uz casnic, cum ar fi spray-ul de păr, detergentul pentru tapițerie, amoniacul și multe altele, conțin COV - substanțe toxice care pot irita ochii și căile respiratorii și chiar pot duce la cancer. Gazele de la COV sunt mai mici de 0,3 microni, așa că un filtru HEPA nu le va opri.
Mucegai: sporii de mucegai din aer variază de la 3 la 100 de microni, așa că un filtru HEPA îi va prinde. Cu toate acestea, prezența umidității, care este obișnuită în filtrele purificatoarelor de aer, poate permite sporilor să crească, răspândind mucegaiul în filtru. În cele din urmă, un filtru mucegai poate elibera spori pe cealaltă parte pe măsură ce aerul trece. Pentru a reduce riscul ca un filtru să devină mucegai, înlocuiește-l cel puțin la fel de des așa cum este recomandat de producător. Acolo unde mucegaiul este o problemă recurentă, ia în considerare un purificator de aer cu un prefiltru antimicrobian pentru a capta și a distruge sporii de mucegai înainte ca aceștia să ajungă la filtrul HEPA.

4. Acordă atenție etichetelor filtrelor.
Departamentul de Energie (DOE) precizează că filtrele HEPA utilizate de contractorii DOE trebuie să poată elimina 99,7% din particulele în aer cu 0,3 microni și mai mari, dar nu există reglementări federale sau naționale pentru industria de consum. Producătorii de filtre HEPA de înaltă calitate testează și certifică în mod voluntar filtrele lor pentru a îndeplini standardele DOE, etichetându-le fie „HEPA absolut” fie „HEPA adevărat”. Producătorii ale căror filtre nu îndeplinesc specificațiile DOE sunt adesea etichetați ca „tip HEPA”, „asemănător HEPA” sau „stil HEPA”. Deși pot fi filtre bune, nu au fost testate și certificate ca îndeplinesc standardele DOE pentru filtrele HEPA.

5. Filtrele HEPA se găsesc în unele purificatoare de aer, HVAC și aspiratoare.
Cele mai comune trei aparate de uz casnic care folosesc filtre HEPA sunt sistemele de filtrare pentru întreaga casă, concepute pentru a trata sisteme HVAC întregi, purificatoare portabile de aer și aspiratoare. Pentru casele în care membri ai familiei suferă de astm sau alergii, utilizarea unuia sau mai multor dintre aceste aparate poate fi utilă în atenuarea simptomelor alergiei.

Purificatoare de aer HEPA: Purificatoarele de aer portabile reduc praful, părul și alți contaminanți din aer prin aspirarea aerului în unitate și apoi evacuarea acestuia înapoi în cameră printr-un filtru HEPA. Majoritatea purificatoarelor sunt proiectate să funcționeze continuu și multe conțin filtre suplimentare pentru a neutraliza mirosurile de uz casnic, cum ar fi mirosurile de gătit și fumul.
Purificatoare HEPA pentru întreaga casă: unitățile de filtrare HEPA pentru întreaga casă, cum ar fi sistemul Lennox PureAir S, funcționează pentru a elimina alergenii din aer, prin sistemul HVAC al casei. Sunt mai eficiente în îndepărtarea particulelor în aer în toată casa decât purificatoarele portabile de aer, care tratează aerul dintr-o singură cameră.
Aspiratoare HEPA: Murdăria de pe pantofi sau aflată pe pielea animalelor de companie tinde să se depună pe podea sau pe tapițerie, ridicându-se în aer doar când cineva traversează camera sau se așază pe canapea. Dacă utilizezi deja filtrarea HEPA pentru a purifica aerul din casă, este logic să utilizezi și un aspirator de top, prevăzut cu filtre HEPA. Aceste aspiratoare sunt echipate cu filtre HEPA pentru a colecta și capta praful, acarienii și particulele de pe podele și mobilier înainte ca acestea să ajună în aer.

6. Filtrele HEPA necesită înlocuire frecventă.
Deoarece filtrele HEPA dense captează majoritatea particulelor din aer, acestea tind să se înfunde mai repede decât filtrele tradiționale. În timp ce rata de înlocuire recomandată variază de la un aparat la altul și depinde de cât de mult aer este aspirat prin filtru (și de cât de murdar este aerul), s-ar putea să fie necesar să schimbi filtrele HEPA de cel puțin două ori mai des decât ați schimba non-HEPA. Acest lucru poate fi costisitor, deoarece un filtru de înlocuire pentru un aspirator standard costă aproximativ 10 euro, în timp ce un filtru de înlocuire pentru un aspirator HEPA costă aproximativ 50 euro.

7. Filtrele HEPA pot fi spălate și refolosite (în anumite circumstanțe)
Posibilitatea de a curăța un filtru HEPA economisește bani. În timp ce filtrele diferă și unele sunt dificil de curățat fără a le deteriora, utilizatorii pot fi capabili să exploateze încă câteva luni sau mai mult prin curățarea unui filtru HEPA.

Procesul de curățare va îndepărta murdăria, praful și polenul acumulat din filtru, minimizând în același timp deteriorarea pliurilor sale delicate de acordeon. În loc să lipești un filtru HEPA sub un robinet care funcționează, ceea ce este aproape garantat că va deteriora filtrul, deoarece presiunea apei intră în contact cu pliurile delicate, cel mai bun mod de a spăla un filtru HEPA este scufundarea acestuia în apă.

Umple o chiuvetă cu apă fierbinte și apoi amestecă blând câteva linguri de detergent de rufe.
Încet și cu grijă, scufundă filtrul HEPA în apă, permițând soluției de curățare să cuprindă pe deplin filtrul. Ridică și scufundă din nou filtrul de câteva ori - acest lucru permite apei să curgă prin filtru și să spele praful și contaminanții. Apa va deveni întunecată și murdară pe măsură ce poluanții părăsesc filtrul.
Scurge apa, umple chiuveta cu apă curată și fă același lucru: scufundă, ridică și apoi scufundă din nou filtrul. Acest lucru permite apei curate să îndepărteze urmele de detergent.
Scoate filtrul și pune-l pe un prosop absorbant, care va elimina excesul de umiditate.
Când filtrul este uscat, ceea ce poate dura 2-6 ore, în funcție de grosimea filtrului și de umiditate, pune-l înapoi în vid sau purificator de aer.

8. Purificatoarele de aer HEPA pot capta unele particule de COVID-19
Odată cu apariția noului coronavirus, COVID-19, cercetătorii medicali și oamenii de știință au lucrat la modalități de a reduce răspândirea virusului prin aer. Potrivit Centers for Disease Control (CDC), particulele de COVID-19 au o dimensiune de aproximativ 0,1 microni. În mod normal, acesta ar fi prea mic pentru ca un filtru HEPA să poată capta, deoarece filtrul captează particule de numai 0,3 microni.

Din fericire, particulele de COVID-19 nu călătoresc singure prin aer, ci mai degrabă sunt atașate de mici picături respiratorii care sunt expirate atunci când oamenii infectați tușesc, vorbesc sau strănută. Un filtru HEPA va prinde aceste picături mai mari, generate de om și, în acest fel, poate prinde și particulele de COVID-19.

În încercarea de a controla COVID-19 și de a reduce ratele de transmisie prin aer, purificatoarele de aer echipate cu filtre HEPA pot juca un rol atunci când sunt utilizate în case și în locuri publice, cum ar fi sălile de așteptare. Utilizatorii nu trebuie să presupună că un purificator de aer echipat cu un filtru HEPA îi va proteja în întregime împotriva infectării. 
Cu toate acestea, împreună cu alte măsuri de precauție, cum ar fi purtarea măștilor, spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială, purificatoarele de aer echipate cu HEPA pot ajuta la reducerea riscului de infecție.

Atunci când sunt utilizate atât în purificatoare de aer, cât și în aspiratoare, filtrele HEPA oferă cea mai bună șansă la curățarea aerului din interior. Cu toate acestea, alți pași, cum ar fi menținerea ferestrelor închise, lipsa plantelor de interior și spălarea regulată a draperiilor, sunt, de asemenea, pot afecta numărul de poluanți din aer într-o casă.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 4.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.829 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.100 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video