novapex

 

Casa pe structura de lemn. Avantaje si dezavantaje

casa pe structura de lemn
vizualizari

Habitat for Humanity, organizatie cu misiunea de a elimina locuirea saracacioasa, construieste de 19 ani in Romania case simple, decente si accesibile pentru familii cu venituri mici.

Casele Habitat for Humanity Romania sunt construite preponderent pe structuri usoare de lemn, dupa modelul american Habitat. Din 1997 si pana astazi, organizatia a construit in Romania peste 400 de case folosind acest tip de constructie, simplu si eficient.
Lemnul este un material de constructie cu care cei fara experienta pot sa lucreze usor. Peste 2,500 de voluntari, internationali si corporatisti romani, ajuta in fiecare an organizatia Habitat for Humanity Romania la constructia caselor. Voluntarii construiesc sub atenta supraveghere a specialistilor Habitat for Humanity Romania, care ii indruma pas cu pas.

Dincolo de manevrabilitate, folosirea structurii de lemn in constructia unei case are multe alte avantaje:
• Unul dintre avantajele constructiilor pe structura de lemn este rapiditatea cu care poate fi construita casa. Dupa ce fundatia este uscata, o locuinta pe structura de lemn de 55-60 mp poate fi ridicata si in cinci zile, de catre o echipa de 20-25 de persoane. (Vezi aici detalii despre casa construita de voluntari Habitat for Humanity Romania in doar 31 de ore).
Casa din lemn este mai calduroasa. Lemnul este un material care izoleaza foarte bine. Intre straturile de OSB care se monteaza pe riglele de lemn se pot pune diferite materiale termoizolante ca vata minerala, polistiren, spuma poliuretanica sau celuloza care permit obtinerea unei performante termice si energetice mai bune.
• Pe de alta parte, se salveaza mai mult spatiu. Peretii din lemn sunt de aproape doua ori mai subtiri decat cei realizati din caramida sau BCA.
• Casele pe lemn sunt mai rezistente la cutremur. Lemnul este un material elastic, iar datorita modului de imbinare a elementelor structurale se preiau miscarile seismice indiferent de directia de propagare. O casa pe structura de lemn poate rezista unui cutremur de pana la 8 grade pe scara Richter.
• Casele pe structura de lemn sunt mai ieftine decat cele construite pe alte structuri. Costul pentru o constructie pe structura de lemn este 20.000 de euro (50-60mp)
• Casele pe structura de lemn nu sunt mai predispuse la incendii daca structura de lemn este tratata ignifug in mod corect (lemnul ignifugat intarzie cu aproximativ 90 de minute aprinderea) si se folosesc materiale rezistente la foc. Pe de alta parte, in caz de incendiu, la casele pe structura de lemn se inlocuieste doar partea afectata, pe cand la alte structuri trebuie realizata o evaluare generala a structurii intregii cladiri.
• Ofera un mediu ecologic de viata, daca se folosesc cat mai multe materiale naturale, lucru benefic pentru psihicul si bioritmul natural al organismului uman.

Dezavantaje
• Casele pe structura de lemn au o durata de viata relativ mai mica decat casele pe alte structuri. Totusi, aceasta se poate extinde cu o buna intretinere si exploatare -aerisire, incalzire, curatenie, folosirea corecta a instalatiilor sanitare –astfel incat vom ajunge sa nu mai facem comparatie intre diferite tipuri de structuri privind durata de viata. In acest caz utilizatorul face diferenta..
Nu sunt izolatoare fonice atat de bune fata de structurile pe caramida sau BCA. Izolarea fonica a unei cladiri pe lemn creste atat timp cat imbinarile dintre panourile de lemn sunt realizate corect (tolerante cat mai mici intre peretii de lemn). La fel, se pot folosi materiale fono-absorbante, se poate dubla vata minerala intre peretii despartitori sau in planseul dintre nivele.
Lipsa popularitatii acestui tip de constructii. In contrast cu tarile nordice, Canada si SUA, romanii sunt sceptici in privinta fiabilitatii constructiilor pe structura de lemn. Multe persoane considera ca o casa din lemn se preteaza doar ca o cabana la munte, nu ca o locuinta permanenta.

Habitat for Humanity este o organizatie non-profit prezenta in 70 de tari cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. Habitat for Humanity Romania construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. In Romania este de 19 ani, timp in care a ajutat peste 36.000 de oameni sa aiba un loc mai bun in care sa traiasca.

www.habitat.ro
 

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019